622
Τα κοκκινόμαυρα Air Jordan 13 που υπέγραψε ο Τζόρνταν το 1998 και τώρα αναμένεται να πιάσουν μια περιουσία | Sotheby's

Τα παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν που μπορούν να πουληθούν $4 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 18:18
Τα κοκκινόμαυρα Air Jordan 13 που υπέγραψε ο Τζόρνταν το 1998 και τώρα αναμένεται να πιάσουν μια περιουσία
|Sotheby's

Τα παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν που μπορούν να πουληθούν $4 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2023, 18:18

Αφού ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν έβαλε την τελευταία ελεύθερη βολή στο δεύτερο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ το 1998 οδηγήθηκε στα αποδυτήρια του γηπέδου.

Εκεί, έβγαλε τα κοκκινόμαυρα Air Jordan 13, υπέγραψε το καθένα από αυτά και τα έδωσε σε ένα από τα παιδιά που βοηθούσαν στη διεξαγωγή του αγώνα μαζεύοντας τις μπάλες.

Τώρα, 25 χρόνια μετά, αυτά τα παπούτσια -τα οποία ο Τζόρνταν γράφτηκε ότι είχε φορέσει στο δεύτερη ημίχρονο εκείνου του ιστορικού αγώνα- θα δημοπρατηθούν από τον διάσημο οίκο Sotheby’s, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορούν να αγγίξει και τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Αν συμβεί αυτό, θα γίνουν τα πιο ακριβά παπούτσια που έχουν πουληθεί ποτέ στην ανοιχτή αγορά, γράφει η Washington Post. Τον Οκτώβριο του 2021 ένα μοντέλο Air Ship Jordans είχε πουληθεί για 1,4 εκατομμύρια δολάρια ενώ εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια δολάρια είχαν δοθεί για τα Air Jordans που είχαν φτιαχτεί από χρυσό 24 καρατίων.

Γενικά, δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη» είπε ο Τζάρεντ Γκολντστάιν, δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «Sneaker Law», το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις συμβαίνει εντός της σημερινής βιομηχανίας αθλητικών παπουτσιών.

«Τα αθλητικά παπούτσια τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μια ειδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων» είπε ο Γκολντστάιν «όπως τα ωραία έργα τέχνης και άλλα αθλητικά αναμνηστικά». «Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα αθλητικά παπούτσια ως επένδυση» πρόσθεσε.

Τα μαυροκόκκινα “Bred” Air Jordan 13 είναι ήδη περιζήτητα αθλητικά παπούτσια. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα ζευγάρι που ο ίδιος ο Τζόρνταν φόρεσε για τα τελευταία του σουτ στο δεύτερο παιχνίδι του τελευταίου του πρωταθλήματος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, με όλα αυτά τα στοιχεία, ότι θα είναι το πιο ακριβό αθλητικό παπούτσι που έχει πουληθεί ποτέ» τόνισε ο Γκολντστάιν.

Η εκτιμώμενη αξία της αγοράς μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών το 2020 ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με έρευνες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, 200 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια Louis Vuitton και Nike Air Force 1 περιορισμένης έκδοσης πωλήθηκαν για 25,3 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που ο Γκολντστάιν ανέφερε ως παράδειγμα της έντονης ζήτησης για… ιδιαίτερα αθλητικά παπούτσια.

Όμως η αγορά μεταπώλησης έχει αρχίσει να προσγειώνεται και ο αναλυτής του κλάδου, Ματ Πάουελ, απέδωσε την ευθύνη σε έναν υπερκορεσμό των πρώην περιορισμένης έκδοσης αθλητικών παπουτσιών που επανακυκλοφορούν στην αγορά. «Ως επί το πλείστον, η μεταπώληση αθλητικών παπουτσιών είναι μια μάχη αυτή τη στιγμή» είπε.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά αθλητικών αναμνηστικών γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Η εταιρεία ερευνών Market Decipher εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη αγορά, εξαιρουμένων των πωλήσεων NFT, ανήλθε σε 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και προβλέπει ότι θα αυξάνεται περισσότερο από 15 τοις εκατό ετησίως μέχρι το 2032.

Τον Σεπτέμβριο, η φανέλα που φορούσε ο Τζόρνταν κατά τη διάρκεια του Game 1 των τελικών του 1998 -μια σειρά που αποτέλεσε τη βάση για το δημοφιλές ντοκιμαντέρ του ESPN «The Last Dance»- πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 10,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ετσι, η φανέλα έγινε τότε το πιο ακριβό κομμάτι αθλητικών αναμνηστικών που δημοπρατήθηκε ποτέ, ξεπερνώντας τα 9,3 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν τον Μάιο για τη φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό κατά τη διάρκεια των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986. Τον Αύγουστο, όμως, μια κάρτα του παίκτη του μπέιζμπολ Μίκι Μαντλ του 1952 πωλήθηκε για 12,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...