248
Αποψη του φινλανδικού Κοινοβουλίου κατά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ | Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS

Φινλανδία: Ηχηρό «ναι» από τη Βουλή στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 15:37
Αποψη του φινλανδικού Κοινοβουλίου κατά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
|Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS

Φινλανδία: Ηχηρό «ναι» από τη Βουλή στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 15:37

Η Φινλανδία έχει ξεκινήσει την κατασκευή φράχτη κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της με τη Ρωσία, που φτάνουν τα 1.340 χιλιόμετρα, για να ενισχύσει την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Μόσχας να θέσει ως όπλο τη μαζική μετανάστευση.

Οπως ανέφερε ο Guardian, η Φινλανδία ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής την Τρίτη. Οι εργασίες στο έδαφος θα ξεκινήσουν «με την εκχέρσωση των δασών και θα προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή του δρόμου και η εγκατάσταση του φράχτη να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φινλανδική συνοριοφυλακή.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρός του.

Η έγκριση των συνθηκών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της ένταξης της Φινλανδίας πέρασε με 184 ψήφους υπέρ, επτά κατά και μία αποχή, σε σύνολο 200.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η Φινλανδία υπέβαλε τον περασμένο Μάιο αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού μέχρι τώρα βασιζόταν μόνο στις δικές της ένοπλες δυνάμεις για την υπεράσπιση των συνόρων της.

Φινλανδός συνοριοφύλακας σε ένα από τα συνοριακά περάσματα προς τη Ρωσία – Giulio Paletta/UCG/Universal Images Group via Getty Images)

Η είσοδος νέων μελών στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί από τα υπάρχοντα μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και η υποστήριξη για την αίτηση της Φινλανδίας παραμένει σε εκκρεμότητα από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...