966
Στο υλικό από τις κάμερες αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών | ΙΝΤΙΜΕnews

Πέντε πράγματα που γνωρίζουμε για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 11:39
Στο υλικό από τις κάμερες αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πέντε πράγματα που γνωρίζουμε για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 11:39

Ενας διάσημος δικηγόρος νεκρός. Δύο εκτελεστές. Σε ένα νεοκλασικό της Αθήνας, οδός Ασκληπιού 154, βράδυ Πέμπτης.  Τι συνέβη; Και γιατί; Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αττικής που έχουν αναλάβει την υπόθεση αναζητούν στοιχεία των δολοφόνων στο πελατολόγιο του δολοφονηθέντος ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις συναντήσεις και τις επικοινωνίες που είχε ο δικηγόρος τις τελευταίες ημέρες, καθώς και τις υποθέσεις που είχε αναλάβει, εστιάζοντας κυρίως σε αυτές που χειριζόταν προσφάτως.

Οι δύο εκτελεστές έκλεισαν ραντεβού ως πελάτες, περίμεναν υπομονετικά στον χώρο αναμονής, μπήκαν στο γραφείο του, συνομίλησαν μαζί του, τον πυροβόλησαν με όπλο με σιγαστήρα και ύστερα έφυγαν ανενόχλητοι. Τόσο απλά, τόσο φρικτά.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του νωρίς το βράδυ της Πέμπτης έχει συγκλονίσει τον δικηγορικό και τον πολιτικό κόσμο, καθώς εκτός των άλλων ο ποινικολόγος ήταν γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Νώντα Ζαφειρόπουλου. Η ΝΔ ανέβαλε για τον λόγο αυτό την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση του νέου επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος.

Οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για καλά οργανωμένο έγκλημα το οποίο είχε σχεδιαστεί λεπτομερώς, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η στυγερή δολοφονία να είναι εκτέλεση συμβολαίου θανάτου.

1.Πληρωμένοι εκτελεστές;

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι οι δύο εκτελεστές δεν έδειξαν να ανησυχούν αν θα φανεί το πρόσωπό τους (δεν φορούσαν κουκούλες ή κάτι άλλο που να αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους) ή για τις κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από το γραφείο του ποινικολόγου, αλλά και η αδιαφορία για την ύπαρξη ή μη αυτόπτη μάρτυρα.

Ενα ακόμα στοιχείο που κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν πως προκειται για  επαγγελματίες εκτελεστές είναι το όπλο που χρησιμοποίησαν -πιθανότατα περίστροφο-, δεδομένου ότι στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν ακούστηκε πυροβολισμός (πιθανότατα χρησιμοποίησαν σιγαστήρα).

Ενδεικτική επίσης, ήταν η ψυχραιμία με την οποία ενήργησαν οι δύο εκτελεστές, οι οποίοι έφυγαν ατάραχοι, σαν μην είχε γίνει τίποτα, μετά την εκτέλεση του γνωστού ποινικολόγου.

Το γεγονός τέλος, ότι χρειάστηκε μόνο μία σφαίρα για να πέσει νεκρός ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, δείχνει ότι πρόκειται για επαγγελματίες εκτελεστές ή τουλάχιστον για έμπειρους σε τέτοιου είδους χτυπήματα οπλοφόρους. Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δικηγόρος είχε δεχτεί δύο σφαίρες, μία στο στομάχι και μια στο κεφάλι, αργά το βράδυ της Π έμπτης έγινε γνωστό ότι τελικά χτυπήθηκε από μία σφαίρα σε σημείο μεταξύ στήθους και κοιλιακής χώρας.

Ο ποινικολόγος πυροβολήθηκε από απόσταση περίπου ενάμιση μέτρου και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα τρύπησε τον δεξί πνεύμονα και την καρδιά και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

2. «Ο ψηλός και ο κοντός»

Εκτίμηση των αστυνομικών της Ασφάλειας είναι ότι πρόκειται για δολοφόνους που έχουν έρθει στη χώρα μας από το εξωτερικό. Θεωρούν μάλιστα ότι σύντομα θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα και γι΄αυτό αφενός αναλύουν καρέ – καρέ το υλικό από τις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο και αφετέρου έχουν σημάνει  συναγερμό σε πιθανά σημεία διαφυγής των δραστών (αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς κτλ).

Παράλληλα προσπαθούν να καταλήξουν στα βασικά χαρακτηριστικά των δραστών, βάσει των στοιχείων που έδωσε κατά την κατάθεσή του ο σοκαρισμένος συνεργάτης του άτυχου δικηγόρου.

Από την περιγραφή των δραστών που έδωσε, οι αστυνομικοί αναζητούν τον «ψηλό» και τον «κοντό», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως έγινε γνωστό, ο πρώτος είναι ηλικίας 30-40 ετών, ύψους 1,80 περίπου, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (δύο ημερών) με κοντά σκούρα μαλλιά. Το βράδυ του δολοφονικού χτυπήματος φορούσε τζιν παντελόνι και λεπτό λευκό μπουφάν.

Ο δεύτερος είναι ηλικίας  27 έως 40 ετών, ύψους περίπου 1,65-1,70, αδύνατος με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά,  και φορούσε παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα χρώματος πιθανόν μπεζ.

3. Η προσοχή στρέφεται στο κινητό και το πελατολόγιο του θύματος

Ολα πάντως, δείχνουν ότι πρόκειται για δολοφονία που σχετίζεται άμεσα με κάποια υπόθεση που είχε αναλάβει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, εξετάζουν τις υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, πρόσφατα αλλά και παλαιότερα.

Παράλληλα προσδοκούν ότι θα αντλήσουν χρήσιμα στοιχεία από το κινητό τηλέφωνο του θύματος, το αρχείο του και τον υπολογιστή του.

Ήδη πάντως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ελληνική Αστυνομία, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας, παρ’ όλο που αμέσως μετά την είδηση της δολοφονίας στο γραφείο του ποινικολόγου έσπευσε και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.

4. «Ηθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Συγκλονισμένη από το χαμό του φίλου και συναδέλφου της Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, υποστήριξε ότι αυτοί που σκότωσαν τον ποινικολόγο το έκαναν για να του κλείσουν το στόμα.

Όπως είπε, η οικογένεια δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, καθώς απ΄όσο γνώριζαν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν είχε δεχτεί απειλές, ενώ δεν ήταν ενήμεροι για κάποια «περίεργη» υπόθεση που τυχόν χειριζόταν.

«Χειριζόταν και ποινικές υποθέσεις, που έχουν και σκοτεινές πτυχές και δύσκολα σημεία. Η δική μου η γνώμη, η άποψή μου, είναι ότι κάτι μπορεί να ήξερε ο Μιχάλης στο πλαίσιο του χειρισμού μιας υπόθεσης και του ‘κλείσαν το στόμα», εκτίμησε η κυρία Βόζεμπεργκ.

5.Πώς έγινε η εκτέλεση

Οι δυο δράστες, ηλικίας 30-40 ετών, έφθασαν στο δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην οδό Ασκληπιού 154 στη Νεάπολη Εξαρχείων, λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης και φαίνεται να είχαν ραντεβού με το θύμα.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες συνεργατών του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, περίμεναν υπομονετικά για αρκετή ώρα στον προθάλαμο του γραφείου του. Αμφότεροι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και μετά από μία πρώτη συζήτηση με έναν εκ των στενών συνεργατών του ποινικολόγου, τον είδαν αρχικά στο προσωπικό του γραφείο. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να περάσουν στην αίθουσα συσκέψεων, όπου τους συνάντησε ο ποινικολόγος  παρουσία του 32χρονου συνεργάτη του.

Μετά από λίγα λεπτά οι δύο «πελάτες» ζήτησαν να αποχωρήσει ο συνεργάτης του δικηγόρου προκειμένου να συζητήσουν κατ’ ιδίαν μαζί του για «προσωπικά ζητήματα». Ο 32χρονος βγήκε έξω και περίπου δύο λεπτά αργότερα ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έπεφτε νεκρός με μία σφαίρα στο στήθος.

Όταν ο συνεργάτης του επέστρεψε στην αίθουσα, τον αντίκρισε αιμόφυρτο και έντρομος ειδοποίησε την αστυνομία. «Βοήθεια μας σκοτώνουν» ακούστηκε να λέει σοκαρισμένος από το χαμό του δικηγόρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...