399
Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πράγα: Πυρά Ερντογάν κατά της Ελλάδας στο δείπνο των ηγετών – Αμεση απάντηση Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 22:07
Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πράγα: Πυρά Ερντογάν κατά της Ελλάδας στο δείπνο των ηγετών – Αμεση απάντηση Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 22:07

Για απρόκλητη επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας από την Πράγα, όπου την Πέμπτη συνήλθε η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έκαναν λόγο πηγές της κυβέρνησης το βράδυ της ίδιας ημέρας. Αμεση υπήρξε η απάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου και να κατηγόρησε, προς το τέλος της παρέμβασής του, τη χώρα μας για κλιμάκωση της έντασης, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και απάντησε ευθέως στον Ερντογάν ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Επιπλέον, τον κάλεσε αντί να προκαλεί να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν, κατά την οποία ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίου στον τούρκο Πρόεδρο, καλώντας τον, παράλληλα σε «επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης είχε πλήθος διμερών συναντήσεων, στην ατζέντα των οποίων βρέθηκε και η επιθετική στάση της Αγκυρας, η οποία αναμένεται έπειτα να τεθεί και υπόψιν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Κάστρο της Πράγας | REUTERS/Leonhard Foeger
Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε –για ακόμη μία φορά– ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτα με την ελληνική κυβέρνηση.

«Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Αθήνα κατανοεί το μήνυμα της Αγκυρας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» –ένα σχόλιο που καταδικάστηκε τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από εταίρους της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Οποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”», διευκρίνισε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...