295
Το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στον πορθμό Σούντα της Ινδονησίας στις 15 Απριλίου | Sean M. Castellano/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Πού είναι η αμερικανική αρμάδα; Οχι πάντως στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 09:30
Το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στον πορθμό Σούντα της Ινδονησίας στις 15 Απριλίου
|Sean M. Castellano/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Πού είναι η αμερικανική αρμάδα; Οχι πάντως στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 09:30

Χαρακτηριστικά πολεμικής κωμωδίας εξέλαβε τελικά η πολυδιαφημισμένη –ως επίδειξη ισχύος και εύγλωττο μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ– αποστολή αμερικανικού αεροπλανοφόρου και συνοδευτικών σκαφών προς την κορεατική χερσόνησο.

Οπως έγινε γνωστό, η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson» τελικά δεν έπλεε προς τη Βόρεια Κορέα αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση!

Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι το αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην κορεατική χερσόνησο σαν μέτρο αποτροπής. Ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι προς την χερσόνησο «κατευθύνεται μια αρμάδα».

Η αλήθεια όμως είναι ότι το Carl Vinson και τα άλλα πλοία ήταν στην Ινδονησία και κατευθύνονται προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση του Ειρηνικού Ωκεανού διευκρίνισε μάλιστα ότι είχαν ολοκληρωθεί και κάποιες προγραμματισμένες ασκήσει με το αυστραλιανό Ναυτικό μετά την αναχώρηση της ομάδας του αεροπλανοφόρου από τη Σιγκαπούρη στις 8 Απριλίου.

Στη συνέχεια, η ομάδα «θα κατευθυνθεί στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως είχε διαταχθεί».

Το BBC σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη, είτε δηλαδή ήταν σκόπιμα παραπλανητική δήλωση, είτε μια αλλαγή σχεδίων ή απλά ασυνεννοησία. Αυτό το τελευταίο όμως θα εξέθετε την αμερικανική κυβέρνηση για την αδυναμία της να χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα της Κορέας.

Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα έχει πυκνώσει τις δοκιμές πυραυλικών συστημάτων με στόχο την απόκτηση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει και στόχους στο έδαφος των ΗΠΑ. Αν και πολλές απέτυχαν –λόγω αμερικανικού σαμποτάζ, σύμφωνα με μια θεωρία– η Πιόνγκγιάνγκ συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η περίοδος της υπομονής έχει εξαντληθεί και σημειώνουν ότι όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Αλλά και η Βόρεια Κορέα, δια του υφυπουργού Εξωτερικών Χαν Σονγκ-Ριόλ τονίζει ότι αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν προληπτικό χτύπημα, «θα αντιδράσουμε με ένα προληπτικό χτύπημα με τη δική μας μέθοδο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...