680
Αν μη τι άλλο, το highlight της τελετής, που έγινε viral: η Αριάνα Γκράντε επί σκηνής ερμηνεύει Φράνκλιν, ενώ ο Μπιλ Κλίντον δεν σταματά να την καμαρώνει! | REUTERS/Mike Segar

Το τελευταίο αντίο στη «βασίλισσα της σόουλ»

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2018, 22:59
Αν μη τι άλλο, το highlight της τελετής, που έγινε viral: η Αριάνα Γκράντε επί σκηνής ερμηνεύει Φράνκλιν, ενώ ο Μπιλ Κλίντον δεν σταματά να την καμαρώνει!
|REUTERS/Mike Segar

Το τελευταίο αντίο στη «βασίλισσα της σόουλ»

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2018, 22:59

Και μετά την είδηση του θανάτου της, που γέμισε θλίψη ολόκληρο τον πλανήτη, έφτασε η στιγμή για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Η Αρίθα Φράνκλιν οδηγήθηκε την Παρασκευή στην τελευταία της κατοικία στο Ντιτρόιτ, έπειτα από τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στη New Bethel Baptists Church.

Η εκκλησία Γκρέιτερ Γκρέις Τεμπλ, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ήταν διακοσμημένη με πελώρια μπουκέτα από λεβάντες και ροζ και άσπρα τριαντάφυλλα.

Η Αστυνομία είχε κλείσει πολλούς δρόμους, ένα ελικόπτερο ίπτατο από πάνω ενώ πολλοί έφιπποι αστυνομικοί είχαν αναλάβει την ασφάλεια της περιοχής. Η τελετή αναμεταδιδόταν από μια τεράστια γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα κοντινό πρατήριο καυσίμων.

Η εκκλησία δονείτο από την γκόσπελ μουσική και οι παρευρισκόμενοι φρόντισαν να τιμήσουν την Φράνκλιν με τον τρόπο που της έπρεπε: τραγουδώντας και χτυπώντας παλαμάκια. Συνολικά, 19 τραγουδιστές ερμήνευσαν μεγάλες επιτυχίες της.

Εκτός από τον ιερέα Τζέσε Τζάκσον, λόγους εκφώνησαν οι Μπιλ Κλίντον, Σμόκι Ρόμπινσον, ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ Μάικ Ντάγκαν και ο Γερουσιαστής του Μίσιγκαν, ο Ρικ Σνάιντερ. Και, προφανώς, είναι πολλοί δύσκολο να καταγραφούν όλοι διάσημοι που βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο αντίο.

Στην τελετή -η οποία κράτησε 6 ώρες- το «παρών» έδωσαν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής αλλά και διάσημοι από τον κόσμο του θεάματος, μεταξύ των οποίων οι Μπάρμπρα Στρέιζαντ,  Τόνι Μπένετ,  Τζον Λέτζεντ, Νταϊάνα Ρος.

Στο βήμα ανέβηκαν οι αγωνιστές για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον για να θυμίσουν τη συμβολή της Αρίθα Φράνκλιν στο κίνημα, τη δεκαετία του ‘60. Ο Σάρπτον την αποκάλεσε μάλιστα “σάουντρακ” του κινήματος με τα τραγούδια της όπως το θρυλικό Respect. “Ήταν μια μαύρη γυναίκα στον κόσμο των λευκών ανδρών”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είχε τη φωνή μιας γενιάς, ίσως τη φωνή του αιώνα” είπε ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, λέγοντας ότι και ο ίδιος ήταν “γκρούπι” της Φράνκλιν πολύ πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα. Κλείνοντας την ομιλία του, κράτησε το μικρόφωνο κοντά στο κινητό τηλέφωνό του για να ακουστεί από τα μεγάφωνα της εκκλησίας το χιτ “Think” της Φράνκλιν.

Την ώρα που η Αριάνα Γκράντε ερμήνευε προς τιμήν της «βασίλισσας της σόουλ», ο Κλίντον την κοιτούσε εκστασιασμένος, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα  αν μαζί του βρισκόταν και η σύζυγός του, Χίλαρι!

Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ, Μάικ Ντάγκαν, στην ομιλία του για την Αρίθα Φράνκλιν ανακοίνωσε ότι θα μετονομάσει το Chene Park με το όνομα της θρυλικής τραγουδίστριας. «Το όμορφο διαμάντι μας θα ονομάζεται Aretha Franklin park και όταν τραγουδιστές των επόμενων γενεών θα έρχονται από όλον τον κόσμο για να δώσουν συναυλίες θα θυμούνται ότι τραγουδούν στο σπίτι της “Βασίλισσας της σόουλ», είπε ο Ντάγκαν.

Πολλές ροζ Κάντιλακ –για να θυμίζουν το πασίγνωστο τραγούδι «Freeway of Love» της Φράνκλιν – ήταν σταθμευμένες έξω από την εκκλησία για να ακολουθήσουν το φέρετρο μέχρι το Κοιμητήριο Γούντλοουν όπου ενταφιάστηκε η ντίβα, δίπλα στον πατέρα και τα αδέλφια της.

Η Αρίθα Φράνκλιν ήθελε η κηδεία της να μοιάζει με γιορτή, μία γιορτή που αρμόζει σε μία «βασίλισσα».  Κι έτσι έγινε.

Μολονότι η τελετή ήταν κλειστή για το ευρύ κοινό, πάρα πολλοί θαυμαστές της είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, κάτω από τον καυτό ήλιο, φορώντας μπλουζάκια με τυπωμένο το πρόσωπό της, για να την τιμήσουν.

Ετσι κι αλλιώς, κατά τις προηγούμενες ημέρες χιλιάδες θαυμαστές της συγκεντρώθηκαν στο Ντιτρόιτ για να τιμήσουν τη θρυλική τραγουδίστρια σε Μουσείο της πόλης, ξεκινώντας τις τετραήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της.

Το επιχρυσωμένο φέρετρό της τοποθετήθηκε στο Μουσείο Τσαρλς Χ. Ράιτ, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία των μαύρων Αμερικανών.

Θαυμαστές της είχαν κατασκηνώσει όλη τη νύχτα έξω από το κτίριο για να προσκυνήσουν τη σορό της.

Το βράδυ της Πέμπτης, στη συναυλία-αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε για τη Φράνκλιν, η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, με τους θεατές να προσφέρουν φως από τα κινητά τους και να δημιουργούν ένα μαγικό κλίμα.

Φόρο τιμής στην σπουδαία ντίβα απέτισε και η μπάντα της βασιλικής φρουράς στη Βρετανία, παίζοντας το θρυλικό «Respect» κατά τη διάρκεια της αλλαγής φρουράς στο Μπάκιγχαμ το πρωί της Παρασκευής. Οι τουρίστες που έτυχε να βρεθούν στο σημείο παρακολούθησαν αυτή την ασυνήθιστη «παράσταση» της φρουράς.

Η Φράνκλιν πέθανε στις 16 Αυγούστου στο Ντιτρόιτ, από καρκίνο στο πάγκρεας.

Είχε συμπληρώσει 60 χρόνια καριέρας και ήταν μια από τις πλέον αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες στις ΗΠΑ, ενώ αγωνίστηκε επίσης και για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Καλό της ταξίδι. Θα μας λείψει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...