828
Το έργο του Χιου Λοκ έχει περιγραφεί ως ένα «μεταποικιακό μπαρόκ», που αποδομεί και επαναπροσδιορίζει βαθιά εδραιωμένες εικονογραφίες της βρετανικής κυριαρχίας | CreativeProtagon

Λονδίνο: Μια έκθεση για την κληρονομιά της βρετανικής αποικιοκρατίας

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 14 Μαρτίου 2024, 17:17
Το έργο του Χιου Λοκ έχει περιγραφεί ως ένα «μεταποικιακό μπαρόκ», που αποδομεί και επαναπροσδιορίζει βαθιά εδραιωμένες εικονογραφίες της βρετανικής κυριαρχίας
|CreativeProtagon

Λονδίνο: Μια έκθεση για την κληρονομιά της βρετανικής αποικιοκρατίας

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 14 Μαρτίου 2024, 17:17

Γλύπτης και εικαστικός σύγχρονης τέχνης, ο Χιου Λοκ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1959, αλλά από το 1966 μέχρι το 1980 έζησε στο Τζορτζτάουν της Γουιάνας, όπου βίωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας (1966) της αποικίας από τη Βρετανία. Κατόπιν επέστρεψε στην Αγγλία για σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Φάλμαουθ και αργότερα Γλυπτικής στο Royal College of Art του Λονδίνου, από το οποίο πήρε το μεταπτυχιακό του το 1994. Πλέον, ο Λοκ ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου αναδείχτηκε στο άκρως πολιτικοποιημένο περιβάλλον της συντηρητικής κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ενσωματώνοντας πολλαπλά μέσα, όπως γλυπτική, φωτογραφία, σχέδιο και διάφορα αντικείμενα που βρίσκει, ο Χιου Λοκ ανατρέπει τους οπτικούς κώδικες του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Το έργο του έχει περιγραφεί ως ένα «μεταποικιακό μπαρόκ», που αποδομεί και επαναπροσδιορίζει βαθιά εδραιωμένες εικονογραφίες της βρετανικής κυριαρχίας.

Ο Χιου Λοκ στο ατελιέ του κατά την προετοιμασία της έκθεσής του στην Tate το 2022 (Tate /Matt Greenwood)

Και τώρα το Βρετανικό Μουσείο ανήγγειλε τη συνεργασία του με τον διάσημο γουιανο-βρετανό εικαστικό για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης έκθεσης, η οποία θα διερευνά το πώς οι συλλογές του μουσείου αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της βρετανικής αυτοκρατορίας από την πρώιμη σύγχρονη περίοδό της μέχρι σήμερα.

Θα παρουσιαστεί από τις 17 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2025 στη νέα πτέρυγα The Joseph Hotung Great Court Gallery (Room 35) και θα περιλαμβάνει γνωστά αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, αλλά και νέα έργα του Λοκ, ειδικά κατασκευασμένα για την έκθεση.

Η ιστορία και οι συλλογές του Βρετανικού Μουσείου συνδέονται στενά με την ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση του μουσείου, η έκθεση θα εξετάσει αυτές τις ιστορίες παράλληλα με τις σημερινές συχνά αμφιλεγόμενες και έντονες αντιπαραθέσεις για την πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτές οι αντιπαραθέσεις αφορούν και αιτήματα επαναπατρισμού, όπως η συνεχιζόμενη διαμάχη για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» (όπως αναφέρονται συχνά στη Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα), επισημαίνει στην Telegraph ο Κρεγκ Σίμπσον. Η έκθεση θα λάβει επίσης υπόψη αυτές «τις συζητήσεις του σήμερα, που συχνά προκαλούν διαφωνίες και έντονα συναισθήματα γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά».

Μέρος της εγκατάστασης «Hew Locke: The Procession» (Tate)

Εστιάζοντας στις ιστορικές αλληλεπιδράσεις της Βρετανίας με την Αφρική, την Ινδία και την Καραϊβική, οι οποίες είχαν αντίκτυπο στη Γουιάνα, όπου μεγάλωσε ο Λοκ, η έκθεση θα είναι η προσωπική εξερεύνηση του διάσημου εικαστικού, ο οποίος χρησιμοποιεί παρεμβατικές τεχνικές για την αναπλαισίωση των ιστορικών αντικειμένων της συλλογής.

«Επισκέπτομαι τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου εδώ και 40 χρόνια και αυτό το project μού έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ με αυτές με έναν τρόπο πολύ βαθύτερο από ποτέ πριν, που λίγοι καλλιτέχνες είχαν το προνόμιο να κάνουν» δήλωσε ο Χιου Λοκ και πρόσθεσε: «Πάντα με ενδιέφερε ο τρόπος που ερμηνεύονται τα αντικείμενα μέσω της έκθεσής τους σε μουσεία. Ποια ιστορία έχει επιλεγεί και λέγεται ή υπονοείται για το παρελθόν; Πώς σχετίζεται με το παρόν; Πώς μπορεί αυτή η αφήγηση να αμφισβητηθεί, να διαταραχθεί ή να γίνει περίπλοκη; Αυτά είναι τα ερωτήματα που αντιμετωπίζω μέσα από αυτό το έργο».

Και τόνισε: «Θέλω να φέρω στους ανθρώπους όμορφα αντικείμενα με άβολες ιστορίες και μικρότερα αντικείμενα που είναι εύκολα να τα προσπεράσεις, αλλά και εξίσου συναρπαστικά όταν σταματάς και τα κοιτάζεις. Υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία κρυμμένη σε κοινή θέα, εδώ και αλλού, σε πολλά άλλα μουσεία σε όλη τη χώρα».

Δημοσιεύτηκε ότι τα έργα του Λοκ θα εκτεθούν μαζί με κάποια επίμαχα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

H εγκατάσταση του Χιου Λοκ στην «Τέταρτη Πλίνθο» της πλατείας Τραφάλγκαρ (Hales Gallery 2010)

Οπως γράφει στην Telegraph ο Κρεγκ Σίμπσον, ο Χιου Λοκ έγινε γνωστός με έργα του, που πραγματεύονται την αποικιακή ιστορία της Βρετανίας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η πρότασή του το 2010 για μια εγκατάσταση στην «Τέταρτη Πλίνθο» της πλατείας Τραφάλγκαρ, (μια από τις πλίνθους στις τέσσερις γωνίες  της πλατείας), με τον στρατάρχη σερ Τζορτζ Γουάιτ, ο οποίος στάλθηκε στην Ινδία για να συντρίψει με τα στρατεύματά του την Ινδική Ανταρσία του 1857, ντυμένο με ινδική λατρευτική ενδυμασία πάνω στο αντίστοιχα στολισμένο άλογό του.

Το 2022, δε, η Tate Britain παρουσίασε μια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας για τον κύκλο της ζωής με τίτλο «Hew Locke: The Procession». Μια σειρά από γλυπτά σχημάτιζαν την πομπή ενός μεγάλου πλήθους ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί και κινούνταν όλοι μαζί «για να γιορτάσουν, να προσκυνήσουν, να διαμαρτυρηθούν, να θρηνήσουν, να δραπετεύσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν τον εαυτό τους»,.

Σύμφωνα με την περιγραφή της γκαλερί, τα έργα του Χιου Λοκ αντικατοπτρίζουν «τα αποδεικτικά στοιχεία του παγκόσμιου οικονομικού και βίαιου αποικιακού ελέγχου παρουσιασμένα σαν διακόσμηση στα ρούχα και τα λάβαρα των ανθρώπων, που συμμετέχουν στην πομπή, μαζί με κάποιες δυνατές εικόνες -από την παιδική ηλικία του Λοκ στη Γουιάνα- αποικιακής αρχιτεκτονικής που έχει πλέον εξαφανιστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...