468
Παραστάσεις όπερας από τη Σκάλα του Μιλάνου θα προβάλλονται στο ITsArt | Facebook / Teatro alla Scala

ITsArt: Ιταλική τέχνη online

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 20:05
Παραστάσεις όπερας από τη Σκάλα του Μιλάνου θα προβάλλονται στο ITsArt
|Facebook / Teatro alla Scala

ITsArt: Ιταλική τέχνη online

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 20:05

Η Ιταλία επενδύει εκατομμύρια ευρώ στο ITsArt, μια πλατφόρμα ροής γεμάτη με παραστάσεις όπερας, καλές τέχνες και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, για να αποδείξει ότι, όταν πρόκειται για τον πολιτισμό, κανείς δεν το κάνει καλύτερα.

Το ITsArt, που έχει αποκτήσει ήδη τον χαρακτηρισμό «Netflix της ιταλικής κουλτούρας», έκανε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στο Κολοσσαίο, γράφει στους The Times ο Τομ Κίνγκτον, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη. Και κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας υποσχέθηκαν εικονικές επισκέψεις σε ανασκαφές σε αρχαίες τοποθεσίες, συνεντεύξεις και συνεχή ροή παραστατικών τεχνών.

«Η Ιταλία είναι η χώρα όπου διαμορφώθηκε και σφυρηλατήθηκε η ιδέα της ομορφιάς, η οποία εξακολουθεί να κυβερνά πολλές πτυχές της ζωής μας», δήλωσε ο Γκουίντο Καζάλι, επικεφαλής της ιταλικής πλατφόρμας ροής. «Η Ιταλία είναι φτιαγμένη από τέχνη, αυτή είναι η ζωή και το αίμα της χώρας», τόνισε.

Στο ITsArt θα προβάλλονται και ξεναγήσεις από τον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας (Facebook/Pompeii – Parco Archeologico)

Με επιχορήγηση 19 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, το ITsArt θα τροφοδοτηθεί με περιεχόμενο από «βαριά» ονόματα, όπως η όπερα από τη Σκάλα του Μιλάνου (Teatro alla Scala), η γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Πομπηία. «Ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε εδώ και πρέπει να μιλήσουμε για αυτό», δήλωσε η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Κολοσσαίου.

Και ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε την υπηρεσία «ένα όχημα για την προώθηση της ιταλικής κουλτούρας στον κόσμο».

Περισσότεροι από 1.200 τίτλοι και 95.000 ώρες ροής θα περιλαμβάνουν συναυλίες, βιντεοσκοπημένες ξεναγήσεις σε μουσεία και ντοκιμαντέρ για λιγότερο γνωστούς ιταλούς καλλιτέχνες, όπως η Αρταμισία Τζεντιλέσκι, μεταδίδει από τη Ρώμη ο Τομ Κίνγκτον.

Το κινηματογραφικό στούντιο Τσινετσιτά της Ρώμης θα παράσχει πλάνα από το αρχείο με τα ειδησεογραφικά επίκαιρα του 20ού αιώνα, του Ινστιτούτου  LUCE (L’Unione Cinematografica Educativa), τα οποία τεκμηριώνουν την εποχή του Μουσολίνι, αλλά και διαμάντια όπως ο ποδοσφαιρικός αγώνας του 1975 μεταξύ ομάδων με επικεφαλής τους σκηνοθέτες Πιερ Πάολο Παζολίνι και Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. «Το να φροντίζουμε την κληρονομιά μας είναι η πραγματική ιταλική δουλειά», τόνισε ο Καζάλι.

Τη δημιουργία της πλατφόρμας ITsArt ονειρεύτηκαν οι δημιουργοί της πέρσι, κατά τη διάρκεια του lockdown στην Ιταλία, όταν μουσεία, θέατρα και αρχαιολογικοί χώροι ανταποκρίθηκαν στα περιοριστικά μέτρα ανεβάζοντας online ενδιαφέρον καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Καθώς τα έσοδά τους μειώθηκαν κατά 90%, οι περισσότεροι στράφηκαν σε περιηγήσεις βίντεο και podcast για να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού.

Σε ένα livestream στο TikTok, η γκαλερί Uffizi παρουσίασε τα ελάχιστα γνωστά πορτρέτα Αφρικανών, ενώ οι θαυμαστές της Πομπηίας είδαν πλάνα από κτίρια και ψηφιδωτά, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της χρυσής εποχής της θαμμένης πόλης.

Ο Φραντσεσκίνι είπε, τέλος, ότι οι δημιουργοί του ITsArt εμπνεύστηκαν την πλατφόρμα ροής από την ταχύτητα με την οποία οι θεματοφύλακες του ιταλικού πολιτισμού είχαν βρει ψηφιακό κοινό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...