212
Ο αγαπημένος ηθοποιός διαβάζει ποιήματα του Καβάφη | Ελένη Κατρακαλίδη

Δημήτρης Καταλειφός: Στην Αθήνα με ένα βιβλίο στο χέρι

Ο αγαπημένος ηθοποιός διαβάζει ποιήματα του Καβάφη
|Ελένη Κατρακαλίδη

Δημήτρης Καταλειφός: Στην Αθήνα με ένα βιβλίο στο χέρι

Μια σημαντική διάκριση για την Αθήνα και για το βιβλίο στην πόλη μας είναι γεγονός. Η ελληνική πρωτεύουσα ανακηρύχθηκε από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο βιβλιοφιλικός θεσμός των Βραβείων Βιβλίου Public, στον οποίο φέτος έλαβαν μέρος 160 εκδότες, 2.500 τίτλοι βιβλίων και 1.800 συγγραφείς και οι φιναλίστ αναδείχτηκαν μέσα από 169.187 μοναδικές ψήφους αναγνωστών σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, και θέλοντας να τιμήσει βιβλίο και αναγνώστες, το Protagon ρωτάει γνωστούς Αθηναίους για τη σχέση τους με τα βιβλία. Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, ο Δημήτρης Καταλειφός μάς υποδέχεται στο αγαπημένο του καφενείο και στο Αλσος Παγκρατίου, όπου συνηθίζει να περνάει λίγο χρόνο καθημερινά διαβάζοντας. Ξεφυλλίζει τα ποιήματα του Καβάφη, μας μιλάει, μεταξύ άλλων, για τους αγαπημένους του «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέσκι και για τον «Γατόπαρδο» του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, από όπου είναι και η αγαπημένη του φράση: «Εάν θέλουμε να παραμείνουν όλα ως έχουν, πρέπει όλα να αλλάξουν», την οποία λέει ο νεαρός αριστοκράτης Τανκρέντι στον θείο του, πρίγκιπα της Σαλίνα.

Αναφέρεται, επίσης, στους επτά τόμους του «Χαμένου χρόνου» του Μαρσέλ Προυστ, ιδανική συντροφιά για διακοπές σε ερημονήσια, και βέβαια στον «Προμηθέα δεσμώτη», το αριστούργημα του Αισχύλου που θα ανεβάσει το καλοκαίρι. Τι ονειρεύεται; Εναν κόσμο με βιβλία στο χέρι αντί για κινητά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...