635
Ο Τραμπ χειρονομεί και επιδοκιμάζει το πλήθος στο συνέδριο | REUTERS/Jonathan Ernst

Νόμος, τάξη και ευημερία: το όραμα του Τραμπ για την Αμερική

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 13:10
Ο Τραμπ χειρονομεί και επιδοκιμάζει το πλήθος στο συνέδριο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Νόμος, τάξη και ευημερία: το όραμα του Τραμπ για την Αμερική

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 13:10

Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τις πρώτες συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ όπου (αυτό)προβαλόταν σαν ο εκτός μηχανισμών, αυτοδημιούργητος και σκληρός υποψήφιος που μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας Ομπάμα θα αποκαθιστούσε την χαμένη τιμή του κόμματος, και φυσικά την θέση του στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Η υποψηφιότητα αντιμετωπίστηκε με χλεύη, στη συνέχεια με ανησυχία που έγινε πανικός και τελικά με παραίτηση και συγκατάβαση, καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι υποχωρούσαν ο ένας μετά τον άλλο στον δημοκοπικό οδοστρωτήρα Τραμπ.

Το ψυχόδραμα των Ρεπουμπλικάνων κατά κάποιο τρόπο τελείωσε το βράδυ της Πέμπτης με την επίσημη αποδοχή από τον μεγιστάνα υποψήφιο του χρίσματος στο κομματικό συνέδριο στο Κλίβελαντ.

Στην ομιλία του τα έβαλε και με την Χίλαρι Κλίντον, που αναμένει το δικό της χρίσμα τον Αύγουστο, αλλά και με τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και το πώς «η Αμερική θα γίνει ξανά μεγάλη».

Ποιες είναι αυτές; «Το έγκλημα και η βία που πλήττουν τη χώρα σύντομα θα τελειώσουν». Η διακυβέρνηση Ομπάμα απέτυχε να βελτιώσει την παιδεία, να εξαλείψει την ανεργία και την εγκληματικότητα από τις πόλεις (τα προάστια είναι εξάλλου και πιο πλούσια και πιο ήρεμα), είπε ακόμη. Οσο για τις απειλές κατά της χώρας, αυτές είναι οι ισλαμιστές ριζοσπάστες, οι αδήλωτοι μετανάστες και οι εμπορικές συμφωνίες που γονάτισαν τους εργαζομένους. Επιπλέον, σε εκτός κειμένου παρέμβαση, είπε ότι πρέπει να προστατευτούν οι γκέι από «τη βία και την καταπίεση από μία ξένη ιδεολογία μίσους».

Και πώς θα γίνει η χώρα ξανά μεγάλη: «Πρώτα η Αμερική και οι καθημερινοί άνθρωποι». Το BBC σημειώνει ότι ο Τραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τους μαύρους ψηφοφόρους, πέρα από το κοινό των λευκών (και οργισμένων με όλα) λευκών ανδρών που τον στηρίζουν. Εστειλε μήνυμα στους «ξεχασμένους Αμερικανούς» που δούλεψαν σκληρά και δεν είχαν φωνή: «Εγώ είμαι η φωνή σας», διαβεβαίωσε.

Στόχος όλων αυτών θα είναι μια Αμερική «με ασφάλεια, γενναιοδωρία, ευημερία, ζεστασιά και ειρήνη· θα είμαστε όμως μία χώρα της τάξης και του νόμου».

Το CNN από την πλευρά του, επισημαίνει ότι ο Τραμπ είχε την ευκαιρία να δείξει αρχηγικό προφίλ στο συνέδριο και να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα που έχουν οι οπαδοί του για αυτόν. Μπορεί στους αντιπάλους να φάνηκε «κενός και δικτατορικός», για τους (μελλοντικούς) ψηφοφόρους του «ήταν ακριβώς η ενσάρκωση αυτών που σκέπτονται αλλά δεν νιώθουν ότι η κοινωνία θέλει να ακούσει».

Καθόλου περίεργο, προσθέτει το δημοσίευμα, που τρομάζει τους κομματικούς –αλλά και ο Τραμπ έδειξε να μην νοιάζεται και να μην αναφέρει στην ομιλία του για τους εσωκομματικούς αντιπάλους, ειδικά την οικογένεια Μπους που τον σνόμπαρε.

Ασχέτως προθέσεων από τον Τραμπ και των δηλώσεών του ότι θέλει να ενώσει το κόμμα, το συνέδριο έδειξε ότι ο στόχος της ενότητας δεν επιτεύχθηκε. Η απουσία της οικογένειας Μπους και η εικόνα του Τεντ Κρουζ που δεν εξεδήλωσε ανοιχτά την στήριξή του και για αυτό αποδοκιμάστηκε από τους συνέδρους λένε πολλά. Τα αποτελέσματα μένουν να φανούν στην κάλπη του Νοεμβρίου.

Κάτω τα χέρια απ’το «Nessun Dorma»

«Μάθαμε σήμερα, πως η άρια “Nessun Dorma”, στην εκτέλεση που ερμηνεύει ο Λουτσιάνο Παβαρότι, χρησιμοποιήθηκε ως ηχητικό υλικό για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ». Ετσι αρχίζει η επιστολή που απευθύνουν οι γονείς του εκλιπόντος ιταλού τενόρου, οι τρεις κόρες του (Λορέντσα, Κριστίνα, Τζουλιάνα) και η χήρα του, Νικολέτα Μαντοβάνι. Στην επιστολή τους τα μέλη της οικογενείας Παβαρότι, απαιτούν από τον πρόεδρο του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων να μην ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ ηχητικό ή άλλο υλικό που να περιλαμβάνει τη φωνή ή την εικόνα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο συνδέεται με τον Λουτσιάνο Παβαρότι. «Οι αξίες της ισότητας και της αδελφότητας, που πρέσβευε ο Λουτσιάνο Παβαρότι στη ζωή και στην τέχνη του έρχονται σε αντίθεση με το όραμα που έχει για τον κόσμο ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ». Με αυτή τη φράση τελειώνει η οικογενειακή επιστολή.

Η πολύ ωραία και δημοφιλέστατη άρια «Nessun Dorma» χρησιμοποιήθηκε κατά την άφιξη του αεροπλάνου του Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο του Κλίβελαντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...