414
Στιγμιότυπο από τη Βουλή των Σκοπίων | EPA/Georgi Liovski

Ποιος θα κέρδιζε από τη διαρροή για τα μυστικά κονδύλια

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 19 Οκτωβρίου 2018, 20:24
Στιγμιότυπο από τη Βουλή των Σκοπίων
|EPA/Georgi Liovski

Ποιος θα κέρδιζε από τη διαρροή για τα μυστικά κονδύλια

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 19 Οκτωβρίου 2018, 20:24

Καμία αντίδραση δεν υπήρχε έως νωρίς το βράδυ της Παρασκευής από βουλευτές στα Σκόπια, ούτε από αυτούς του VMRO, της αντιπολίτευσης που δεν υποστηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, για τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο iefimerida.gr σχετικά με τη διοχέτευση μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών προς μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις διεργασίες εντός του σκοπιανού κοινοβουλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το θέμα για τα μυστικά κονδύλια είχε αναπαραχθεί σε μικρό βαθμό στα Σκόπια και, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, το timing αυτής της διαρροής για τη φερόμενη διοχέτευση κονδυλίων ήταν τέτοιο που θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει αντιδράσεις – ιδίως από τη στιγμή που στην ΠΓΔΜ η προπαγάνδα, είτε αυτή είναι φιλορωσική είτε φιλοδυτική, απασχολεί ιδιαίτερα πολίτες και κόμματα.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα περί τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών για τα οποία υπήρξε ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη 10η Οκτωβρίου. Η ενημέρωση αυτή γίνεται βάσει νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του iefimerida.gr, το οποίο υπέγραφε ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Δημήτρης Τάκης, ο φάκελος που πήγε τη 10η Οκτωβρίου στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών περιείχε τρεις κωδικούς – έναν που αφορούσε χρήματα που διοχετεύθηκαν σε μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία, έναν για μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ και έναν για τη στήριξη Ορθόδοξων Εκκλησιών: το συνολικό ποσό των μυστικών κονδυλίων έφτανε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως ορίζει η σχετική διαδικασία, ο φάκελος από το υπουργείο Εξωτερικών με τις πληροφορίες για τη διοχέτευση μυστικών κονδυλίων φτάνει σφραγισμένος στη Βουλή, όπου και ανοίγεται. Η ενημέρωση των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται προφορικά ενώ εκείνοι μπορούν να κρατούν σημειώσεις και να μεταφέρουν στις ηγεσίες των κομμάτων τους τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λεπτομερείς.

Τα σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να διαρρεύσει το περιεχόμενο της ενημέρωσης της 10ης Οκτωβρίου, και δη πληροφοριών οι οποίες θέλουν τη χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ την ώρα που ο Ζάεφ προσπαθεί να εξασφαλίσει οκτώ επιπλέον βουλευτές για να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, δείχνουν προς την κατεύθυνση των κομμάτων που είναι κατά της συμφωνίας – άσχετα εάν μετέχουν ή όχι στην κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι οι ΑΝΕΛ μόνο να κερδίσουν θα είχαν αν ελάμβανε σοβαρές διαστάσεις στην ΠΓΔΜ η συγκεκριμένη διαρροή και δυναμίτιζε τη συμφωνία.

Το βράδυ της Παρασκευής πάντως η διαρροή δεν φαινόταν να έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...