914
|

Ποια είναι η Δημιουργία Ξανά

Avatar protagon.import 13 Ιουνίου 2012, 07:19

Ποια είναι η Δημιουργία Ξανά

Avatar protagon.import 13 Ιουνίου 2012, 07:19

Η πιο συχνή ερώτηση που δεχόμαστε όλα τα μέλη της Δημιουργίας Ξανά είναι «ποιοι είστε;». Αυτό είναι αναμενόμενο για έναν καινούριο πολιτικό σχηματισμό και πολύ κρίσιμο, ειδικά όταν έχουν αναλάβει άλλοι – με τις όποιες προθέσεις τους –  να απαντούν την ερώτηση για σένα καθημερινά στον Τύπο.

Η τραγική κατάσταση στη χώρα μας ήταν εκείνο που με αφύπνισε και με έκανε να σταματήσω να βρίζω την τηλεόραση μου. Ο στόχος μου όμως δεν ήταν να μεταφέρω την αγανάκτηση μου από το σαλόνι στη Βουλή, αλλά να γίνω μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που εκτιμούν την εργασία, το φιλότιμο και την πρόοδο, γνωρίζουν τα θέματα για τα οποία μιλούν και έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να φέρουν πραγματική αλλαγή.

Αυτοί οι Έλληνες είμαστε πολλοί, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, και μεταξύ μας λέμε τα ίδια πράγματα. Ένας από εμάς είχε πρώτος την ιδέα να κάνει κάτι παραπάνω και να ξεκινήσει μια θεσμική επανάσταση. Έτσι λοιπόν ο Θάνος Τζήμερος κατάφερε σε λίγους μήνες και με ελάχιστους πόρους να ηγηθεί μιας προσπάθειας που κέρδισε την ψήφο 136.000 πολιτών. Είχε το θάρρος και την ικανότητα να προβάλει μια φωνή ουσίας και λογικής, έχοντας στο πλευρό του όλους τους ανθρώπους της Δημιουργίας,  κόντρα σε ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που μας καταδυναστεύει χρόνια και μας έχει οδηγήσει ένα βήμα πριν την καταστροφή. Ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, έχει δυστυχώς δεχτεί σχεδόν εξολοκλήρου σε προσωπικό επίπεδο την αντίσταση αυτού του συστήματος. Τη φύση αυτής της επίθεσης την διαπιστώνει εύκολα ο οποιοσδήποτε. Ας ξεπεράσουμε όμως τη λάσπη, και ας σταθούμε στην ουσία: Ποια είναι η Δημιουργία Ξανά;

Η Δημιουργία Ξανά είναι η μόνη γνήσια μεταρρυθμιστική φωνή στην Ελλάδα. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, με όλα τα βαρίδια, τις ανικανότητες, τις αγκυλώσεις και τις (ας υποθέσουμε καλές) προθέσεις του δεν είναι σε θέση να δώσει τη λύση που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Είδαμε τη συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας στην προηγούμενη κυβέρνηση: Αλληλοϋπονόμευση, εσωτερική αντιπολίτευση, μικροκομματικές συμπεριφορές και εξάρσεις λαϊκισμού. Επί της ουσίας, δηλαδή, ακυβερνησία. Και το κόστος έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στην έλλειψη φαρμάκων, ενώ η σπατάλη και η διαφθορά συνεχίζονται ακάθεκτα. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύσει εάν δεν υπάρξει ένας μεταρρυθμιστικός μοχλός πίεσης να αναγκάσει τα υπόλοιπα κόμματα να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους και να κάνουν αυτά που χρειάζεται η χώρα. Η κοινή λογική, που μόνο κοινή δεν είναι στο χάος του κρατικού παραλογισμού, πρέπει να εκπροσωπείται στη Βουλή. Και η Δημιουργία Ξανά είναι ο μόνος σχηματισμός που μπορεί να το κάνει.

Θέλουμε να έχουμε μια Ελλάδα που να έχει μια θέση στην Ευρώπη που της αξίζει. Μια Ελλάδα που να κάνει επιτέλους μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας τις επιβάλλουν οι ξένοι αλλά γιατί το θέλουμε εμείς. Η συζήτηση για το μνημόνιο – ναι ή όχι, το διάβασα ή δε το διάβασα – έχει χάσει το νόημά της και λειτουργεί μόνο ως αντιπερισπασμός. Για παράδειγμα, η ληστρική φορολογική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων δεν ήταν συνταγή κανενός μνημονίου, αλλά το αποτέλεσμα της ανικανότητας των κομμάτων να θίξουν την παρασιτοκρατία των συντεχνιακών διαπλεκόμενων. Το πραγματικό δίλημμα που έχουμε ως χώρα είναι μεταρρυθμίσεις ή όχι.

Για να ξεκινήσει η όποια μεταρρύθμιση, πρέπει να δεχτούμε κάποιες αλήθειες: Δεν μπορώ στο σπιτικό μου να εισπράττω 50 και να ξοδεύω 75. Ακόμα και αν απαλλαγώ από τα μεγάλα δάνειά μου, το σπιτικό δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν δεν κάνουμε εθνικό στόχο να έχουμε έστω και κυριολεκτικά ένα ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να συνεχίσουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να περιορίσουμε το σπάταλο και αδηφάγο κράτος, και να δώσουμε ώθηση ανάπτυξης στην οικονομία που υποφέρει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Θέλουμε έναν απλό, ΜΕΙΩΜΕΝΟ φορολογικό συντελεστή που να φορολογεί το εισόδημα και όχι την περιουσία ή την κατανάλωση. Πώς μπορεί το κράτος να φορολογεί κάτι που δεν προσφέρει εισόδημα; Γιατί αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους άπορους και τους άνεργους; Θέλουμε να ξεκινήσει μηχανογράφηση στο δημόσιο. Ποια δουλειά θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς μηχανογράφηση; Γιατί ανεχόμαστε το κράτος να μην έχει και να μπορεί ο κάθε διεφθαρμένος να μας καταληστεύει ανεξέλεγκτος; Θέλουμε να αλλάξει η σχέση πολίτη πολιτείας, με υπεύθυνη δήλωση του πολίτη ότι έχει τηρήσει όλες τις προδιαγραφές και όχι όλους τους δαιδαλώδεις ελέγχους που πρέπει να υποστεί κάποιος για να κάνει την πιο απλή δουλειά, μια κατάσταση στην οποία ανθεί η διαφθορά. Θέλουμε να διευκολύνουμε και όχι να διώχνουμε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, Έλληνα ή ξένο, με σκοπό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πώς θα λυθεί το θέμα της ανεργίας; Το διαλυμένο κράτος δεν μπορεί να προσλάβει άλλο. Τους τελευταίους έξι μήνες εννιά βιοτεχνίες στο νομό Δράμας έκλεισαν και πήγαν στη Βουλγαρία. Γιατί το επιτρέπουμε αυτό; Θέλουμε επιτέλους να γίνει κτηματολόγιο και να καταγραφεί η κρατική ακίνητη περιουσία και η επιμέρους χρήση της. Τα λεφτά για το κτηματολόγιο τα πήραμε, και αφού τα ξοδέψαμε ακόμα κτηματολόγιο δεν έχουμε.
 
Θα πρέπει όλες αυτές και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν. ΤΩΡΑ. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, ευνομούμενο περιβάλλον στην Ελλάδα το οποίο τόσα χρόνια ευαγγελίζονται οι πολιτικοί αλλά κανείς δεν το έκανε. Οι εξυπνάδες, οι λαϊκισμοί, οι άδειες υποσχέσεις και οι μαγκιές είναι εύκολο να λέγονται από ανθρώπους που δεν έχουν κολλήσει ένσημα στη ζωή τους ή έχουν μάθει να κάνουν τσαμπουκάδες στα πανεπιστήμια. Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ κρίσιμη και η χώρα χρειάζεται σοβαρούς, ικανούς ανθρώπους που είναι σε θέση να διαχειριστούν τις περιστάσεις.

Στις 17 Ιουνίου, ας δώσουμε επιτέλους εκπροσώπηση σε εκείνους από εμάς που μπορούν και θέλουν να φέρουν την πραγματική, ουσιαστική αλλαγή. Ας δημιουργήσουμε επιτέλους την Ελλάδα που μας αξίζει.

*Ο Γιώργος Τανισκίδης είναι υποψήφιος με την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News