413
Οι δύο ηγέτες είχαν αναφερθεί στην αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Βαρσοβία | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/Rafal Guz

Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στη Φον ντερ Λάιεν για το ευρωπαϊκό Iron Dome

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 18:55
Οι δύο ηγέτες είχαν αναφερθεί στην αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Βαρσοβία
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/Rafal Guz

Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στη Φον ντερ Λάιεν για το ευρωπαϊκό Iron Dome

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 18:55

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούν τη δημιουργία μιας κοινής «ασπίδας» για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δυο ηγέτες ζήτησαν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 27-28 Ιουνίου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μια αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».

Στην επιστολή τους οι δύο πρωθυπουργοί πρότειναν ένα σύστημα αεράμυνας στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) –όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις τους και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ–, το οποίο θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τόνισαν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Οι δυο ηγέτες επισήμαναν επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μιας κοινής «ασπίδας» θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτόν.

Οπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.

Η Ελλάδα, μάλιστα, στηρίζει και άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες και η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών, όπως αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος κατά τη συνάντησή του με τον Τουσκ στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...