1951
Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματός του | INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενέσεις ηθικού και «μασάζ» Τσίπρα στους βουλευτές του για το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 21:04
Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματός του
|INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενέσεις ηθικού και «μασάζ» Τσίπρα στους βουλευτές του για το Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 21:04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης Ασφαλιστικού και Φορολογικού την Κυριακή, είχε αναφορές φυσικά στα νομοσχέδια αλλά βασικός στόχος της ήταν να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματός του, με σφοδρότατη προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με το κόψιμο κάθε γέφυρας με τα κόμματα του Κέντρου.

Παρουσιάζοντας το άσπρο-μαύρο και επιχειρώντας να κάνει… «μασάζ» στους βουλευτές, ο κ. Τσίπρας έδωσε «γραμμή» ώστε να επιχειρηματολογείται πως με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τα πράγματα… βελτιώνονται για 9 στους 10 Ελληνες. Αρκεί, βέβαια, να πειστούν και οι Θεσμοί πως τα όσα θα ψηφιστούν την Κυριακή θα είναι επαρκή, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας – και λίγο πριν κλείσει η Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει «την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης για τομές», όπως χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση η οποία, «έως σήμερα κάθε φορά που ετίθετο ζήτημα Ασφαλιστικού είχε μία απάντηση, την οριζόντια περικοπή συντάξεων». Απέρριψε επίσης τις αναφορές περί αιφνιδιασμού.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, ακόμα και αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα», υπογράμμισε.

Εκανε επίσης λόγο για αποτροπή του κινδύνου φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αλλά και για καταπολέμηση της φτώχειας των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιπλέον στους ενιαίους κανόνες που, όπως είπε, θα ισχύουν για όλους.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της ότι προειδοποιούσε πως ήταν μονόδρομος η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Σαν να μην επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος».

«Είχαμε βούληση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους»

«Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ήταν να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Δεσμευθήκαμε να προστατέψουμε συντάξεις, μισθούς και πρώτη κατοικία» υπογράμμισε.

«Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας όσον αφορά τη Βουλή» τόνισε.και όπως σημείωσε αυτό δεν επετεύχθη «με ταχυδακτυλουργίες αλλά επειδή είχαμε βούληση. Είχαμε βούληση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια». Προειδοποίησε επιπλέον για την αναγκαιότητα της παρέμβασης καθώς όπως εξήγησε χωρίς αυτή «σε λίγα χρόνια το Ασφαλιστικό θα κατέρρεε. Σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε συντάξεις».

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε συντάξεις 384 ευρώ για 9 στους 10 αγρότες και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι με αυτές τις συντάξεις-φιλοδωρήματα οι Ελληνες εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας.

«Προηγήθηκε διάλογος επί πεντάμηνο»

Απαντώντας στην κριτική περί «αιφνιδιασμού», ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για θράσος, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια άλλη μεταρρύθμιση, η οποία να συζητήθηκε τόσο πολύ», ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της στις αρχές του έτους. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διάλογο με όλους τους φορείς και σεβάστηκε τις κινητοποιήσεις, κάνοντας διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού, ενώ στάθηκε και στις συναντήσεις του με εκπροσώπους αγροτών. Οπως είπε, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα επιβαρυνθεί, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον «ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης β’ κατηγορίας», καθώς εξασφαλίζεται η εθνική σύνταξη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, μέσω του νομοσχεδίου, προστατεύονται οι νέοι και οι άνεργοι, ενώ επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για τον «εκτροχιασμό» του Ασφαλιστικού, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο PSI. Πάντως, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν είναι για όλους ευνοϊκή», διευκρινίζοντας ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. «Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μία μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπονόμευαν τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «έφτασαν το ασφαλιστικό στο χείλος του γκρεμού».

Εκτοξεύοντας «βέλη» κατά της ΝΔ, επεσήμανε ότι κατέθετε παρόμοιες προτάσεις με τους δανειστές. «Εχει επιλέξει το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Δικαίωμά της, αλλά κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε ώστε αυτή η πολιτική να ηττηθεί», είπε. Εν συνεχεία, έκανε λόγο για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, ωστόσο αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ, φέροντας ως παράδειγμα την Αυστρία.

Τι είπε για το Φορολογικό

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Φορολογικό, τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση. Ανέφερε ότι στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους το 61% των φορολογουμένων θα πληρώσει μικρότερο φόρο και υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ανέφερε πως το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ τόνισε πως ενώ το 71% των φορολογουμένων με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο.

«Κατασκευάζουν μύθους»

Ο κ. Τσίπρας εκτόξευσε «βέλη» κατά μερίδας του Τύπου και της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «βομβαρδίζουν» με «μύθους» τους πολίτες. Ως «πρώτο μύθο» περιέγραψε τις αναφορές βάσει των οποίων «η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Υποστήριξε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. «Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του -0,25%, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μύθος Δεύτερος: “Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά”. Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από τον στόχο του 2014. Αλήθεια, ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 2018 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;», διερωτήθηκε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μύθος Τρίτος: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία”. Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για «τέταρτο μύθο», σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%». «Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ είπε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016. Επιπλέον, υποστήριξε ότι 2015 «για πρώτη χρονιά έπειτα από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις», ενώ τόνισε ότι οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών»

Ενισχύοντας την πολεμική κατά της ΝΔ, τής καταλόγισε ότι βρίσκεται σε σύγχυση, ενώ στράφηκε και κατά του προέδρου της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί «ακραίες» θέσεις του ΔΝΤ. «Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια και είναι υπόδικοι», είπε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, χαρακτήρισε «θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ολκής» τις αναφορές στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, έκανε λόγο για ένα «ιδιότυπο σύνδρομο της Στοκχόλμης» και «φερέφωνα της ΝΔ», την ώρα που, όπως είπε, «η πολιτική οικογένεια στην οποία υποτίθεται πως ανήκουν στην Ευρώπη, έχει αλλάξει ρότα».

«Στη μεγάλη μάχη θα είμαστε μόνοι. Απέναντι στα νέα των χρεοκοπημένων καναλιών, στα πρωτοσέλιδα της αντιδραστικής προπαγάνδας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε «τιμή και παράσημο τόσα πολλά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας». «Σύμμαχός μας ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της.

«Ουραγός του Λεβέντη η Φώφη»

Από τα πυρά του κ. Τσίπρα όμως δεν γλίτωσαν και τα κόμματα του κέντρου και κυρίως το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά αλλά και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Κατηγόρησε την κυρία Γεννήματα ότι έχει πάθει «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». «Συνεχίζουν ακόμα και τώρα να χορεύουν στον ίδιο σκοπό και σαν φερέφωνα της ΝΔ επιτίθενται στην κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας, είπε ακόμα ότι θα έπρεπε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μελετήσει τις δηλώσεις του Πιτέλα και να προβληματισθεί. «Δεν μας πέφτει και λόγος αλλά δεν γίνεται κάποιος που ανήκει στον προοδευτικό χώρο να είναι ουραγός του Λεβέντη», είπε.

Κόβοντας κάθε γέφυρα συνεργασίας ή στήριξης της κυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η ευθύνη που αναλάβαμε είναι ιστορική. Αλλά είναι γνώση δική μας ότι είναι η μοναδική ελπίδα για την χώρα και τις υπόλοιπες γενιές να πάρει οριστικό διαζύγιο από το παρελθόν. Το μέλλον δεν πρέπει να μοιάζει με το παρελθόν». Και συνέχισε: «Στη μάχη για να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν θα ζητήσουμε στήριξη από το παλιό πολιτικό σύστημα».

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου για το νόμισμα, κατηγορώντας -ξανά- τη Νέα Δημοκρατία για σύγχυση και θεσμικό ατόπημα όσον αφορά την επίθεσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για μια δήλωση που έχει επαναλάβει στο παρελθόν.

Η αντίδραση Καραγιαννίδη

Ομως η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ήταν… ανέφελη. Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη (που είναι εκ των προβεβλημένων στελεχών της ισχυρής εσωκομματικής κίνησης 53+ ) μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού. Στους βουλευτές δεν δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουν, αφού μετά την ομιλία Τσίπρα ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, έληξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα» ανακοίνωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Στις 20:30 θα αποφασίσουμε ποιοι θα μιλήσουν αύριο…».

«Τι θα γίνει, θα κάνουμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα;» εξερράγη ο κ. Καραγιαννίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΟ: «Θα μιλήσουμε κι εμείς ή μόνο θα ενημερωνόμαστε; Εχουμε εδώ και δυόμιση μήνες που περνάμε μέτρα και μέτρα και δεν ξέρουμε τι γίνεται»!

Το σχόλιο της ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που εξαιτίας της ανικανότητάς του επιβάλλει μέτρα 12 δισ. ευρώ και βγάζει την Ελλάδα στους δρόμους, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως δεν θίγεται κανένας. Αμετανόητος, προσποιείται ότι δεν είδε τίποτα από την καταστροφή που έφερε έως τώρα.

»Προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι σέρνει, και πάλι, τη χώρα στο σημείο μηδέν. Με ψέματα και ύβρεις προσπαθεί να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει. Κάνει  αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση γιατί, πια, δεν μπορεί να κυβερνήσει.

»Οσο κι αν προσπαθεί, όσο κι αν εκβιάζει καταστάσεις δεν βρίσκει συνενόχους. Εχει μείνει μόνος, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε».

ΠΑΣΟΚ: Ομιλία ενός πανικόβλητου μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή

Για «ομιλία ενός πανικόβλητου πολιτικού μπροστά στην καθολική λαϊκή κατακραυγή και στις αντιδράσεις για την καταστροφική πολιτική του» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

«Σε άλλο κόσμο, σε άλλη χώρα επιχείρησε  να μας πείσει ότι βρισκόμαστε ο κ. Τσίπρας με την σημερινή ομιλία του», σχολιάζει η Χαριλάου Τρικούπη, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι «δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί τον επιβαρύνει με 12,5 δισ. μέτρα, αλλά είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι ενώ περικόπτει δύο δισ. ευρώ από τις συντάξεις, αυτές δήθεν δεν θα μειωθούν».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για «ανερυθρίαστα ψέματα, πρόκληση απέναντι στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, τόσο με το Ασφαλιστικό, όσο και με τα φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση «”σκοτώνει” ό,τι δημιουργικό υπάρχει στον τόπο και υπονομεύει το μέλλον».

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Πρωθυπουργό να διαβάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» του κ. Τσίπρα που «χρεοκόπησε».

«Ο συγκυβερνήτης του ακροδεξιού Καμμένου και το φερέφωνο του εθνικολαϊκισμού του, έχει το θράσος να ψέγει  την Κεντροαριστερά γιατί υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Και προφανώς εκείνος που πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ο ίδιος που αποτελεί σήμερα τον πιο πρόθυμο στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

Το Ποτάμι: Δεν μπορεί να είπε για «γλώσσα της αλήθειας» ο Τσίπρας!

Τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας» σχολίασε σκωπτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οπως έχει πει ο Στέλιος Ράμφος, ο κ. Τσίπρας είναι από μόνος του ένας χορός μεταμφιεσμένων. Οχι μόνο επειδή θέλει να κοροϊδέψει αλλά επειδή βρίσκει εαυτόν στο ψέμα. Επειδή είναι η μόνη πραγματικότητα, διότι η υπόλοιπη πραγματικότητα είναι εναντίον του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Εβαλα την ανάρτησή του στο Twitter γιατί ακόμη και τα παιδιά στο γραφείο είπαν ‘‘όχι, δεν μπορεί να το είπε’’. Το είπε!» πρόσθεσε ειρωνικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News