714
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ | REUTERS/Yuri Gripas

Το ΔΝΤ ζητά συζήτηση για το χρέος και λιγότερους φόρους

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 13:56
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
|REUTERS/Yuri Gripas

Το ΔΝΤ ζητά συζήτηση για το χρέος και λιγότερους φόρους

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 13:56

Τελικά, τι είναι το ΔΝΤ; Είναι καλό ή κακό; Μας προμοτάρει ή μας καταβαραθρώνει; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι τελευταίες εξελίξεις ανατρέπουν πράγματα και καταστάσεις.

Με επιστολή που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης, το Ταμείο ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ανοίξουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ τονίζεται πως «στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Αθήνα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα» με το εν λόγω ζήτημα. Αλλά ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ξεκάθαρα πως δεν είναι αυτό που ζητά τους φόρους που ψηφίζονται τώρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με το όλο ύφος που υιοθετεί η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της, αφήνουν μια αίσθηση πως η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει για πολύ καιρό ακόμη ώστε να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Δεν φαίνεται πως θα το κάνει, εάν δεν συζητηθεί το χρέος.

Οι όλες εξελίξεις παίρνουν χαρακτήρα σαρωτικό. Κι αυτό γιατί η κίνηση αυτή του ΔΝΤ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την στάση που κρατά τόσο καιρό η Γερμανία.

 Ωστόσο, δεν είναι όλα… καλά μαντάτα για την Αθήνα. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος

Την επιστολή Λαγκάρντ φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

Ωστόσο, δεν είναι όλα… καλά μαντάτα για την Αθήνα. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Και για να είναι αξιόπιστος και ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα σε ύψος 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, βασιζόμενο σε αύξηση ήδη υψηλών φόρων που επιβάλλονται σε μια στενή  (φορολογική) βάση, την περικοπή υπερβολικά έκτακτων δαπανών, και περιλαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας -με πλάγιο τρόπο- πως το Μέγαρο Μαξίμου ζητά φόρους κι όχι το ΔΝΤ.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα κακά νέα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Λαγκάρντ υπεραμύνεται του ρόλου του Ταμείου στη διαπραγμάτευση. Επισημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν «οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα»

Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται πως το Ταμείο απορρίπτει την ελληνική αντιπρόταση για αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (τον αποκαλούμενο «κόφτη»), και επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων.

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το κατά πόσον είναι επιτεύξιμος ο εν λόγω στόχος. Στη συζήτηση Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσίευσαν πριν από λίγες εβδομάδες τα WikiLeaks, οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι ο στόχος για το 2018 θα πρέπει να μειωθεί ιδανικά στο 1,5% του ΑΕΠ ή συμβιβαστικά στο 2,5%.

Τέλος, η Λαγκάρντ υπεραμύνεται του ρόλου του Ταμείου στη διαπραγμάτευση και στα ελληνικά προγράμματα στήριξης. Επισημαίνει πως πρέπει να σταματήσουν «οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα», και συνεπώς οι κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι υπαίτιο για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις με τη συγκεκριμένη επιστολή αλλάζει σημαντικά τον συσχετισμό δυνάμεων ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Αλλωστε το τοπίο της συνεδρίασης φαίνεται να διαμορφώνεται, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο προσχέδιο της ατζέντας τονίζεται ότι «η επίτευξη μιας “πολιτικής συμφωνίας” στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ο στόχος του Eurogroup της 9ης Μαΐου».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Αμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...