563
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου αφεντικό του Easy Group, είναι ο Νο 1.477 πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου | EPA/

Ποιοι είναι οι επτά πλουσιότεροι άνθρωποι της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 16:31
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου αφεντικό του Easy Group, είναι ο Νο 1.477 πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου
|EPA/

Ποιοι είναι οι επτά πλουσιότεροι άνθρωποι της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 16:31

H Kύπρος είναι ένα νησί με πλούσιους –μετρά στη λίστα Forbes 2018 περισσότερους δισεκατομμυριούχους απ’ όσους η Ελλάδα. Ομως κανένας από τους επτά πλουσιότερους της Κύπρου δεν ζει μονίμως στα εδάφη του νησιού. Και εδώ που τα λέμε πολλοί δεν είναι καν Κύπριοι –έχουν αποκτήσει υπηκοότητα και διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ενώσεως για ευνόητους λόγους και λογίζεται ως φορολογικός πολίτης Κύπρου.

Οπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού, τέσσερις είναι οι έλληνες δισεκατομμυριούχοι: Ο Σπύρος Λάτσης (με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια), ο Φίλιππος Νιάρχος (με περιουσία $2,8 δισ. ), ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore (με 2,5 δισ. δολάρια) και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (1,1 δισ. δολάρια).

Η Κύπρος όμως μετρά επτά. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, τα αδέλφια Χατζηιωάννου εξακολουθούν να κατέχουν υψηλή θέση στη λίστα, την οποία συμπληρώνουν ο νορβηγός μεγαλοεπιχειρηματίας Γιον Φρέντρικσεν, που έλαβε κυπριακή υπηκοότητα, ο τουρκοκύπριος δισεκατομμυριούχος Σουάτ Γκιουνσέλ και ο Ισραηλινός Γιακίρ Γιαμπάι ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται στον κατάλογο των μεγιστάνων της Μεγαλονήσου και ο Ινδός Σουρέντα Χιραναντάνι.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των επτά δισεκατομμυριούχων

Η αυτοκρατορία του 73χρονου Γιον Φρέντρικσεν περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. Στη δεκαετία του 1960 μπήκε στο εμπόριο πετρελαίου στη Βηρυτό, ενώ στη δεκαετία του 1970, αγόρασε τα πρώτα δεξαμενόπλοια. Τη δεκαετία του 1980 τα δεξαμενόπλοια του χτυπήθηκαν από πυραύλους στο Ιράν.

O Γιον Φρέντρικσεν, σύμφωνα με το Forbes, βρίσκεται στην θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης των δισεκατομμυριούχων με περιουσία που ανέρχεται στα επτά δισ. δολάρια. Ζει κυρίως στο Λονδίνο ενώ είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου.

O 51χρονος Γιακίρ Γκαμπάι, με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια, κατέχει το 40,3% της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown AE, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η Aroundtown SA διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο 38% στην Grand City Properties, η οποία κατέχει 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία.

Ο 65χρονος τουρκοκύπριος Σουάτ Γκιουνσέλ, με περιουσία που φτάνει το 1,9 δισ. δολάρια, διαθέτει το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα Κατεχόμενα, το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 20.000 σπουδαστές. Ο πλουσιότερος και ισχυρότερος πολίτης των Κατεχομένων, δραστηριοποιείται επίσης στον τραπεζικό τομέα, στη διανομή καυσίμων και στον τουρισμό.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται στη θέση No 1,477 του αμερικάνικου Forbes. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται από το Forbes στο 1,6 δισ. δολάρια, προέρχεται από το μερίδιο του στην αεροπορική εταιρία easyjet. Ίδρυσε την easyJet το 1995 και τώρα διατηρεί την κυριότητα της ιδιωτικής εταιρείας της, EasyGroup, με έδρα το Λονδίνο. Εξουσιοδοτεί το εμπορικό σήμα σε αυτούς τους πελάτες, όπως οι EasyHotel, EasyCar και EasyBus, οι οποίες προσφέρουν έκπτωση στους πελάτες.

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου, αδελφός του Στέλιου Χατζηιωάννου, βρίσκεται στη θέση Νο 1650 των πλουσιοτέρων του κόσμο. Μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής περιουσίας του προέρχεται επίσης από την εταιρεία EasyJet. Κατέχει επίσης την εταιρεία μεταφορών, Polyar Tankers.

O Πόλυς Χατζηιωάννου, ζει στο Μονακό, αλλά διαθέτει πάνω από 50 ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ελλάδα και η Ινδία. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του ανέρχεται στο 1,4 δισ. δολάρια.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι επίσης δισεκατομμυριούχος, με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια, χάρη στο μερίδιό της αεροπορική εταιρεία EasyJet που ίδρυσε ο αδελφός της Στέλιος. Διαθέτει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο.

Σημαντική προσθήκη στη λίστα των «κύπριων» δισεκατομμυριούχων είναι ο ινδικής καταγωγής 63χρονος Σουρέντα Χιραναντάνι, που εμφανίζεται να έχει περιουσία 1,3 δισ. δολάρια. Είναι ο μικρότερος αδελφός του δισεκατομμυριούχου Νιρανιάν Χιραναντάνι. Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του, αφορά τα ακίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...