315
O Θάνος Πλεύρης στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ | YouTube/SKAI

Πλεύρης εναντίον ΣτΕ: Η απόφασή του αποτελεί «ήττα» για τη δημόσια υγεία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 10:44
O Θάνος Πλεύρης στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ
|YouTube/SKAI

Πλεύρης εναντίον ΣτΕ: Η απόφασή του αποτελεί «ήττα» για τη δημόσια υγεία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 10:44

Σε μια προσπάθεια να προσπεραστεί η αδράνεια του υπουργείου Υγείας ως προς την εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση της απόφασης για παράταση της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, ο Θάνος Πλεύρης επιτέθηκε την Τετάρτη, μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας ότι η απόφασή του αποτελεί «ήττα» για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το υπουργείο θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και 2.190 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα γυρίσουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουαρίου.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την οποία όσοι υγειονομικοί είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας πρέπει να επιστρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βασιζόταν στο ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε επαναξιολογήσει το εν λόγω μέτρο –βασιζόταν δηλαδή σε περισσότερο τυπικούς λόγους, παρά ουσιαστικούς.

Σύμφωνα με αναλυτές, το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε κάλλιστα να έχει νομοθετήσει ξανά την απαγόρευση εργασίας ανεμβολίαστων γιατρών και νοσοκομειακών στο ΕΣΥ και αφού την αιτιολογούσε επαρκώς, το ΣτΕ δεν θα είναι λόγους να προκαλέσει μια… «ήττα» στη δημόσια υγεία. Ομως δεν το έκανε, επιτρέποντας, προεκλογικά, την επιστροφή μερικών χιλιάδων αρνητών του εμβολιασμού στα νοσοκομεία της χώρας.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα εφαρμοστεί αυστηρό πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, προαναγγέλλοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, όπου και θα τεθεί το ζήτημα.

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας σε όσους υγειονομικούς αρνούνταν να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19 ξεκίνησε πριν από 15 μήνες και έλαβε δύο παρατάσεις. Ωστόσο η απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την τελευταία παράταση αντισυνταγματική.

Η τελευταία παράταση όριζε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έμεναν εκτός ΕΣΥ έως το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ότι εάν τελικά ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο και δεν επισπευσθεί η επιστροφή τους, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα έχει στην πράξη απλώς απενεργοποιήσει τη δυνατότητα περαιτέρω παράτασης του μέτρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...