515
Ειδυλλιακό όσο και άκρως επικίνδυνο το παγωμένο τοπίο στο Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης | REUTERS/Lindsay DeDario

Πιο κρύες από τον Αρη οι μεσοδυτικές ΗΠΑ – Τώρα ετοιμάζονται για άνοιξη-εξπρές

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 10:30
Ειδυλλιακό όσο και άκρως επικίνδυνο το παγωμένο τοπίο στο Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης
|REUTERS/Lindsay DeDario

Πιο κρύες από τον Αρη οι μεσοδυτικές ΗΠΑ – Τώρα ετοιμάζονται για άνοιξη-εξπρές

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 10:30

Με κάθε τρόπο προσπαθούν να προστατευτούν εκατομμύρια Αμερικανοί από το αρκτικό κρύο που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στις μεσοδυτικές Πολιτείες.

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ βαθιά κάτω από το μηδέν – χθες έφτασαν ακόμη και στους -48 βαθμούς, στο Κότον της Μινεσότα. Οι θερμοκρασίες είναι σαφώς και σταθερά πιο χαμηλές ακόμη και από του πλανήτη Αρη όπου τα ρομποτικά οχήματα της NASA καταγράφουν τις (εκεί φυσιολογικές) θερμοκρασίες γύρω στους -7 βαθμούς.

Σήμερα Παρασκευή οι ψυχρές μάζες θα κινηθούν προς τα ανατολικά και θα επηρεάσουν τη Βοστώνη.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν σε επίπεδα περισσότερο φυσιολογικά για την εποχή. Την Κυριακή στο Σικάγο η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμη και στους 10 βαθμούς πάνω από το μηδέν!

Τζιν παντελόνια κοκαλωμένα από το κρύο σε χωριό στη Μινεσότα (Pam Metcalf/via REUTERS)

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς, ή περίπου 90 εκατομμύρια, ζουν σε θερμοκρασίες σταθερά κάτω από τους -17 βαθμούς, ενώ λίγο ως πολύ όλοι οι κάτοικοι των ΗΠΑ, εκτός από όσους ζουν στις νότιες Πολιτείες, έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της πολικής δίνης που προκάλεσε το ψυχρό κύμα.

Οι Αρχές καταγράφουν 21 θανάτους από το ψύχος ή σε δυστυχήματα που σχετίζονται με τις ακραίες συνθήκες. Προειδοποιούν ότι λίγα λεπτά σε εξωτερικό χώρο χωρίς τα κατάλληλη προστασία αρκούν για να προκαλέσουν κρυοπαγήματα.

Στις μεσοδυτικές Πολιτείες έσπασαν τουλάχιστον 30 ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας με πρώτο αυτό του Σικάγου που κρατούσε από το 1985: το θερμόμετρο έδειξε -34 βαθμούς.

Ο απολογισμός αυξήθηκε από τους 12 στους 21 μετά την καταγραφή τουλάχιστον εννέα νεκρών στο Σικάγο.

Εθελοντές του Στρατού της Σωτηρίας στο Σικάγο επισκέπτονται αστέγους για να ελέγξουν αν είναι καλά (REUTERS/Kamil Krzaczynski)

Ανάμεσα στους ανθρώπους που πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο ήταν ένας 18χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Βρέθηκε αναίσθητος στην πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση από τον κοιτώνα του, όταν η θερμοκρασία ήταν -46° Κελσίου.

«Χαλαρώνουμε επικίνδυνα»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πολλά σχολεία έχουν κλείσει – τουλάχιστον μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες. Δεν είναι εξάλλου εύκολο ούτε για τους γονείς να πάνε στη δουλειά τους.

Αυτό το εύλογο μέτρο κατέκρινε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Κεντάκι, Ματ Μπέβιν, ο οποίος σε δηλώσεις του έδειξε να πιστεύει ότι τα παιδιά στην Αμερική έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν υπερβολικά.

«Ελάτε τώρα», έλεγε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, «χαλαρώνουμε πολύ στην Αμερική».

Και μάλιστα, ενώ παραδέχτηκε ότι τα σχολεία που έκλεισαν για προληπτικούς λόγους και στην Πολιτεία του μάλλον έπραξαν ορθά, επέμεινε στο ότι τα παιδιά δεν είναι και τόσο σκληραγωγημένα. «Στέλνουμε στους νέους το μήνυμα ότι, αν η ζωή είναι δύσκολη, μπορείς να κουλουριαστείς σαν μωρό κάπου ζεστά μέχρι να μην είναι πια δύσκολη. Δεν είναι αυτό η πραγματικότητα», είπε.

Θαμμένο στο χιόνι το Μπάφαλο (REUTERS/Lindsay DeDario)

Το πολικό ψύχος και οι σφοδροί άνεμοι ανάγκασαν τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πάνω από 2.000 πτήσεις, κυρίως στο Σικάγο όπου 700 πτήσεις ακυρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ο’Χέιρ.

Ευκαιρία για μια σέλφι στο παγωμένο σιντριβάνι στη Νέα Υόρκη (Pam Metcalf/via REUTERS )

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...