397
Παγωμένος δρόμος στην όχθη της λίμνης Μίσιγκαν στο Σικάγο | REUTERS/Pinar Istek

Και όμως κύριε πρόεδρε, η κλιματική αλλαγή προκαλεί (και) το ακραίο ψύχος

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 15:35
Παγωμένος δρόμος στην όχθη της λίμνης Μίσιγκαν στο Σικάγο
|REUTERS/Pinar Istek

Και όμως κύριε πρόεδρε, η κλιματική αλλαγή προκαλεί (και) το ακραίο ψύχος

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2019, 15:35

Την απορία την είχε και ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους γνωστούς σκεπτικιστές –αν όχι και αρνητές- της κλιματικής αλλαγής.

Πώς είναι δυνατόν να μας λένε για υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά η Βόρεια Αμερική να έχει να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες ακόμη και στους -50 βαθμούς Κελσίου;

Είναι παραπλανητικό το επιχείρημα του προέδρου των ΗΠΑ στο tweet, που έχει και χτυπητή ανορθογραφία. Αλλά ίσως θα εκπλησσόταν αν μάθαινε ότι η κλιματική αλλαγή που λιώνει τους πάγους στους πόλους ευθύνεται για αυτό το ακραίο κύμα ψύχους.

Οπως εξηγεί στο Quartz η μετεωρολόγος Μπάρμπρα Μπούστεντ, «η κλιματική αλλαγή δεν θα εξαλείψει τους χειμώνες».

Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει χειμώνες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική και ειδικά στο ανατολικό τμήμα, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες.

Συνήθως υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης ανάμεσα στις αρκτικές περιοχές και όσες βρίσκονται σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτές δημιουργούν έναν αεροχείμαρρο που κινείται κυκλικά γύρω από τον πόλο αλλά και την πολική δίνη.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στην Αρκτική με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από άλλα σημεία στη Γη. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τις διαφορές πίεσης και θερμοκρασίας ανάμεσα στην Αρκτική και το υπόλοιπο Βόρειο Ημισφαίριο επηρεάζοντας  τον αεροχείμαρρο ο οποίος γίνεται ασταθής.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο χείμαρρος κινείται προς τα νότια και στέλνει ψυχρές μάζες προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ο χείμαρρος μπορεί να παρασύρει και την πολική δίνη, η οποία επίσης στέλνει ψυχρές μάζες προς τα νότια.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες του μηχανισμού ενώ δεν πείθονται όλοι με αυτό το μοντέλο – η μελέτη του κλίματος πρέπει εξάλλου να λάβει υπόψη πάρα πολλούς παράγοντες. Για την ώρα, εξηγεί η Μπούστεντ, είναι σαν έχουμε πολλά κομμάτια του παζλ μπροστά μας, αρκετά για να δούμε την γενική εικόνα.

Αν όμως μπορούμε να δώσουμε ένα μάθημα – μια πληροφορία έστω – στον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι απίθανα εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Ετσι δεν είναι περίεργο που κάνει πολύ περισσότερο κρύο στο Σικάγο παρά στην Αλάσκα ή στη Γροιλανδία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της αμερικανικής ηπείρου οι μέγιστες θερμοκρασίες – ήδη αρκετά κάτω από το μηδέν – ήταν χαμηλότερες από τις μέγιστες στον πλανήτη Αρη.

Τη Δευτέρα, 28 Ιαν., όταν πολιτείες όπως το Μίσιγκαν είχαν μέγιστο γύρω στους -15 βαθμούς, στον Αρη η μέγιστη θερμοκρασία, όπως την κατέγραψε το διαστημόπλοιο Curiosity, ήταν μόλις -5 βαθμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...