254
|

Πέτσας: Δυσκολότερος ο διάλογος με την Τουρκία μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 11:57

Πέτσας: Δυσκολότερος ο διάλογος με την Τουρκία μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 11:57

Μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά ο διάλογος με την Τουρκία είναι πλέον δυσκολότερος, παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα «προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή, με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο».

«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγία Σοφία», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος καθώς όπως είπε, ναι μεν «η ΕΕ, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έκανε μία ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση, ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει».

«Ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη. Επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας, αλλά όπως υπογράμμισε, «η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη».

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο», επανέλαβε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας  πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε καν προϊδεάσει τον έλληνα Πρωθυπουργό στην τελευταία τους επικοινωνία για τις βλέψεις του σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας.

Για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ένα γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...