579
|

Πέτσας: Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 10:25

Πέτσας: Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 10:25

Οριστική είναι η απόφαση για το κλείσιμο της εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των καφέ) μέχρι τουλάχιστον τις 7 Ιανουαρίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να επαναλαμβάνει ότι οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες, καθώς και τις μετακινήσεις, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει χρόνος ώστε να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον, για να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ειδικά για τις εκκλησίες, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε συγκεκριμένα.

Βέβαια, μπορεί να ανοίγουν το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες, αλλά να μένουν κλειστά τα σχολεία, όμως προφανώς κανείς δεν ασχολείται πια με αυτά στην κυβέρνηση – ούτε καν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα και αρκείται σε κάτι αδιάφορες αναρτήσεις στο Twitter.

Στη συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι αυτό που δεν θα επιτραπεί είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, καθώς, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πέτσας, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Οσον αφορά την ανάγκη να βρεθούν μαζί τις γιορτές των Χριστουγέννων γονείς ή/και παππούδες οι οποίοι ζουν στην επαρχία, με τα παιδιά τους, αρκεστηκε να πει: «Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες».

Αναφορικά εξάλλου με την 10ήμερη καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό την περίοδο των εορτών (14/12 – 7/1), διευκρίνισε ότι θα μπορούν να μένουν στο σπίτι τους (αλλά όχι να κυκλοφορούν).

Οπως είπε, σκοπός του μέτρου είναι η αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

Για τις τιμές των τεστ κορονοϊού, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η ανατίμηση είχε να κάνει με το κόστος του τεστ και όχι με την παρεχόμενη υπηρεσία, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον μειωμένο αριθμό τεστ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εκτίμησε ότι μπορεί να υπήρχε κάμψη, λόγω της ανατίμησης των τεστ και εξέφρασε την ελπίδα «να έχει τελειώσει αυτό και να επανέλθουμε στα 30.000 τεστ τη ημέρα».

Αναφορικά, τέλος, με το πρόγραμμα εμβολιασμού, μίλησε για τεράστια και πρωτοφανή στα χρονικά προσπάθεια, ενημερώνοντας  ότι ήδη υπάρχει σχεδιασμός για τη διοχέτευση των εμβολίων στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως.

«Το βασικό πρόβλημα θα είναι να βρεθεί ο ρυθμός και το δεύτερο είναι το παράδειγμα», τόνισε, και «ο Πρωθυπουργός θα το κάνει πρώτος, για να δώσει το παράδειγμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ύψωσε εξάλλου ασπίδα προστασίας για τους λοιμωξιολόγους – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι «στην Επιτροπή συμμετέχουν οι επιστήμονες για να λένε ελεύθερα την άποψή τους και όποιος θέλει να επιρρίψει ευθύνες, θα πρέπει να τις επιρρίψει στην κυβέρνηση, που παίρνει τις αποφάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...