971
Η Αστρουντ Τζιλμπέρτο, στα τέλη της δεκαετίας του 70 | Getty Images

Πέθανε στα 83 της η Αστρουντ Ζιλμπέρτο, «το κορίτσι από την Ιπανέμα»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 14:35
Η Αστρουντ Τζιλμπέρτο, στα τέλη της δεκαετίας του 70
|Getty Images

Πέθανε στα 83 της η Αστρουντ Ζιλμπέρτο, «το κορίτσι από την Ιπανέμα»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 14:35

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Αστρουντ Ζιλμπέρτο, η τραγουδίστρια της μπόσα νόβα, γνωστή για τη διάσημη ηχογράφηση με τον Σταν Γκετζ, τον Ζοάο Ζιλμπέρτο και τον Κάρλος Ζομπίμ, «The Girl From Ipanema» (Κορίτσι από την Ιπανέμα).

Η βραζιλιάνα μουσικός ηχογράφησε 16 άλμπουμ και δύο live δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60.

Η εκδοχή της του «Garota de Ipanema» -που αρχικά συνέθεσαν το 1962 οι Ζομπίμ και Βινίσιους τζε Μοράες- ηχογραφήθηκε στα αγγλικά από την ίδια με τον τίτλο «The Girl from Ipanema» στις 18 Μαρτίου 1963. Το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία, πουλήθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα και ενίσχυσε το προφίλ της βραζιλιάνικης μουσικής μπόσα νόβα διεθνώς.

Ο Πολ Ρίτσι, κιθαρίστας με έδρα τη Νέα Υόρκη που συνεργάστηκε με την Ζιλμπέρτο, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της με ανάρτηση στο Facebook. «Μόλις έμαθα από τον γιο της Μαρσέλο ότι χάσαμε την Αστρουντ Ζιλμπέρτο» έγραψε. «Ηταν ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής στον κόσμο και άλλαξε πολλές ζωές με την ενέργειά της. RIP από τον “αρχηγό”, όπως με αποκαλούσε. Ευχαριστώ AG».

Με ανάρτησή της στο Instagram, η εγγονή της Ζιλμπέρτο, Σοφία, κοινοποίησε επίσης την είδηση του θανάτου της γιαγιάς της.

«Η γιαγιά μου Αστρουντ Ζιλμπέρτο έγραψε αυτό το τραγούδι για μένα, Linda Sofia. Ηθελε να με λένε Linda Sofia, είπε. Η ζωή είναι όμορφη, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά είμαι εδώ για να σας μεταφέρω τα θλιβερά νέα ότι η γιαγιά μου έγινε αστέρι σήμερα και είναι δίπλα στον παππού μου Ζοάο Ζιλμπέρτο», έγραψε.

«Η Αστρουντ ήταν το αληθινό κορίτσι που μετέφερε τη μπόσα νόβα από την Ιπανέμα στον κόσμο. Ηταν πρωτοπόρος και η καλύτερη. Σε ηλικία 22 ετών έδωσε φωνή στην αγγλική εκδοχή του “Girl from Ipanema” και απέκτησε διεθνή φήμη» πρόσθεσε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofia Gilberto (@sofia_gilberto_oliveira)

Η Ζιλμπέρτο, η οποία γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1940, δεν ήταν από την Ιπανέμα. Γεννήθηκε στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, από βραζιλιάνα μητέρα και πατέρα γερμανό καθηγητή. Ο Φριτς Βάινερτ δίδασκε γλώσσες και η Αστρουντ έμαθε να μιλά ιαπωνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και αγγλικά.

«Στα μέσα της εφηβείας μου ήμουν μέλος μιας ομάδας νεαρών που ασχολούνταν με τη μουσική». Ετσι γνώρισε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο, ο οποίος επινόησε τη μπόσα νόβα. «Ημασταν παντρεμένοι και τραγουδούσα στο σπίτι μαζί του και δίναμε μερικές συναυλίες στο κολέγιο», είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της.

Η ζωή της άλλαξε για πάντα τον Μάρτιο του 1963, όταν συνόδευσε τον σύζυγό της στα A&R Studios στο Μανχάταν, όπου εκείνος ηχογραφούσε το άλμπουμ «Getz/Gilberto» με τον διάσημο σαξοφωνίστα της τζαζ, Σταν Γκετζ.

Οι δυο τους, με την προσθήκη του Κάρλος Ζομπίμ δημιούργησαν ένα από τα άλμπουμ της τζαζ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έναν δίσκο που έστρεψε εκατομμύρια ανθρώπους στην τζαζ και στους ρυθμούς της Βραζιλίας.

Οι δημιουργοί του άλμπουμ την επέλεξαν να τραγουδήσει το κομμάτι που έγινε τεράστια επιτυχία, επειδή ήξερε αγγλικά.

Το άλμπουμ «Getz/Gilberto» παρέμεινε στα charts των δημοφιλέστερων άλμπουμ για 96 εβδομάδες και, το 1965, κέρδισε βραβεία Grammy, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες Αλμπουμ της Χρονιάς, και Καλύτερο Αλμπουμ Ορχηστρικής Τζαζ.

Το «The Girl From Ipanema» κέρδισε επίσης Grammy Καλύτερης Ηχογράφησης της Χρονιάς.

Στη συνέχεια, η Ζιλμπέρτο συμμετείχε σε περιοδείες του Γκετζ και αργότερα οι δρόμοι τους χώρισαν. Οπως είχε πει, «δεν κοίταξε ποτέ πίσω».

Η πρώτη της σόλο συναυλία με το δικό της συγκρότημα έλαβε χώρα στο Λονδίνο, το 1965, σε ένα νέο κλαμπ που ονομαζόταν «The Cool Elephant». Ηταν ένα μοντέρνο νυχτερινό κέντρο στο Μέιφεαρ, όπου σύχναζαν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο Ντάντλεϊ Μουρ, ο Πίτερ Σέλερς και η Μπριτ Εκλαντ.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ηχογραφήσεις της καριέρας της ήταν με τον σταρ της ποπ Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος ήταν θαυμαστής της.

Ενας φίλος τής είπε ότι ο Μάικλ εντυπωσιάστηκε με τα τραγούδια της, αλλά εκείνη την εποχή δεν ήξερε τίποτα για το πρώην μέλος των Wham! Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε συναυλία της στη Νέα Υόρκη.

Το 1996, επανασυνδέθηκαν όταν ο Τζορτζ Μάικλ της ζήτησε να τραγουδήσει σε ένα φιλανθρωπικό δίσκο για την έρευνα για το AIDS. Οι δυο τους ηχογράφησαν μια υπέροχη εκδοχή του «Desafinado» στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...