327
Ο Σάιμον το 1969 | Roy Jones/Evening Standard/Getty Images

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 20:19
Ο Σάιμον το 1969
|Roy Jones/Evening Standard/Getty Images

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 20:19

Ενας από τους καλύτερους αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς και σεναριογράφους, με ιδιαίτερη έφεση στην κωμωδία, ο Νιλ Σάιμον πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 91 ετών.

Απεβίωσε σε νοσοκομείο του Μανχάταν, έπειτα από επιπλοκές που του προκάλεσε η πνευμονία.

Βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Tony, με ένα Πούλιτζερ και με το βραβείο «Mark Twain», αλλά και με τέσσερις υποψηφιότητες για Οσκαρ, τιμές που χαρακτηρίζουν μια εμπορικά επιτυχημένη καριέρα που κράτησε σχεδόν μισό αιώνα.

Photo by Evan Agostini/Getty Images/Ideal Images

Εγραψε κυρίως για το θέατρο, ενώ μετέτρεψε τα έργα του σε κινηματογραφικές ταινίες και μιούζικαλ.

Ξεκίνησε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ραδιοφωνικά σκετσάκια και κείμενα για την τηλεόραση, ενώ αργότερα έγινε μέλος της ομάδας του Σιντ Σίζαρ, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Μελ Μπρουκς και ο Γούντι Αλεν.

Το πρώτο θεατρικό του έργο στο Broadway ανέβηκε το 1961, ενώ έκτοτε και ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ακολούθησε η μία επιτυχία μετά την άλλη, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και του ‘70.

Εγραψε περισσότερα από 40 έργα, όπως το «Ξυπόλητοι στο Πάρκο», «Sweet Charity» και το «Παράξενο ζευγάρι», συνήθως βασισμένα στα δικά του βιώματα και τη ζωή του. Πολλά ανέβηκαν και αγαπήθηκαν και στην Ελλάδα.

(REUTERS/Fred Prouser/File Photo)

Για πολλά χρόνια είχε και δική του σκηνή, για να ανακαλύψει με κάποια θλίψη, ότι είναι δύσκολο να βρίσκεις έργα που γεμίζουν το θέατρο, γράφει το Bloomberg. Τελικά την πούλησε, αλλά παρέμεινε στον χώρο σαν παραγωγός.

Παρά την μεγάλη επιτυχία του, μέρος της κριτικής έβρισκε τα θεατρικά του πολύ εύκολα, με αστείες ατάκες που έκρυβαν την έλλειψη δραματικής ουσίας. Το κοινό όμως είχε διαφορετική εντύπωση.

Ο Νιλ Σάιμον τιμήθηκε με το βραβείο του Kennedy Center το 1995 από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την συμβολή του στις τέχνες και την λαϊκή κουλτούρα του 20ού αιώνα. «Προκαλεί εμάς και τον εαυτό του ποτέ να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά», είχε πει τότε ο Κλίντον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...