299
Ο σουλτάνος Καμπούς κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις αρχές του 2019 | Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS/File Photo

Πέθανε ο σουλτάνος Καμπούς, επί μισό αιώνα ηγεμόνας του Ομάν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2020, 11:45
Ο σουλτάνος Καμπούς κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις αρχές του 2019
|Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS/File Photo

Πέθανε ο σουλτάνος Καμπούς, επί μισό αιώνα ηγεμόνας του Ομάν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2020, 11:45

Ο σουλτάνος του Ομάν, Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την Παρασκευή, ανακοίνωσε το παλάτι.

Αν και δεν αναφέρθηκε η αιτία θανάτου του, ήταν γνωστό ότι ο Καμπούς είχε σοβαρά προβλήματα υγείας (πιθανόν καρκίνο) και  είχε μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπείες.

Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1970, με τη βοήθεια της Βρετανίας. Είχε ανατρέψει τον υπερσυντηρητικό πατέρα του.

Ο Καμπούς δεν είχε παντρευτεί και δεν είχε παιδιά, ούτε είχε ορίσει δημοσίως τον διάδοχό του.

Διάταγμα του 1996 προέβλεπε πως η βασιλική οικογένεια θα επιλέξει ένα διάδοχο εντός τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός.

Αν δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς, τον επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής δύο επιτροπών, θα δώσουν στην εξουσία το άτομο το όνομα του οποίου έχει γραφτεί μυστικά από τον σουλτάνο σε σφραγισμένη επιστολή.

Διάδοχος ορίστηκε ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, εξάδελφος του εκλιπόντος σουλτάνου, σύμφωνα με την επιθυμία του Καμπούς.

Ο μπιν Ταρίκ έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού και το 2013 διορίστηκε από τον Καμπούς πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής αρμόδιας για την ανάπτυξη του Ομάν.

Ο Καμπούς ήταν ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στη Μέση Ανατολή, ο οποίος διατηρούσε τη χώρα του ουδέτερη στις κρίσεις στην περιοχή.

Η χώρα θεωρείται μάλιστα «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» σε ό,τι αφορά τη διπλωματία, καθώς έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο γειτόνων του, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Το σουλτανάτο διατηρεί φιλικές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον ενώ βοήθησε στην έναρξη μυστικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν το 2013, οι οποίες δύο χρόνια αργότερα οδήγησαν στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο εσωτερικό, πάντως, όπως ανέφερε το BBC, ο σουλτάνος έσπευδε να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...