165
Ο Ντόναλντ Κέιγκαν | Wikimedia Commons

Πέθανε ο ιστορικός της κλασικής αρχαιότητας Ντόναλντ Κέιγκαν

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 15:22
Ο Ντόναλντ Κέιγκαν
|Wikimedia Commons

Πέθανε ο ιστορικός της κλασικής αρχαιότητας Ντόναλντ Κέιγκαν

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2021, 15:22

Ο ιστορικός Ντόναλντ Κέιγκαν, ένας από τους πλέον εμβριθείς μελετητές του Πελοποννησιακού Πολέμου και της κλασικής αρχαιότητας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πλούσιο έργο.

Είχε γεννηθεί το 1932 στη Λιθουανία. Οταν ήταν δύο ετών ήλθε με τη μητέρα του, που μόλις είχε χηρέψει, στις ΗΠΑ. Από μικρός, όπως έλεγε αργότερα, εντυπωσιαζόταν με την ιστορία· στα φοιτητικά χρόνια του αποφάσισε να επικεντρωθεί στην αρχαία ιστορία.

Το 1969 άρχισε να διδάσκει στο Γέιλ (νωρίτερα είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και το Κορνέλ), όπου και παρέμεινε ως την αποχώρησή του το 2013. Στην πορεία είχε διατελέσει επικεφαλής του τμήματος Κλασικών Σπουδών, ενώ είχε αναλάβει και άλλα αξιώματα στο πανεπιστήμιο.

Το πιο γνωστό έργο του είναι μια τετράτομη, μνημειώδης Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, την οποία ο κριτικός της λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ είχε χαρακτηρίσει «το πιο σημαντικό ιστορικό έργο του 20ού αιώνα στη Βόρεια Αμερική». Ο Κέιγκαν είχε γράψει, μεταξύ άλλων, μια βιογραφία του Περικλή, αλλά και για τον Θουκυδίδη, το έργο του οποίου είχε μελετήσει όσο λίγοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...