511
| REUTERS/Mario Anzuoni

Πέθανε η Ιβάνα Τραμπ: Η γυναίκα που δεν έλεγε «ναι» στον Ντόναλντ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 10:34

Πέθανε η Ιβάνα Τραμπ: Η γυναίκα που δεν έλεγε «ναι» στον Ντόναλντ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 10:34

Σε ηλικία 73 ετών πέθανε η Ιβάνα Τραμπ, πρώτη σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και μητέρα των τριών παιδιών τους, Ντόναλντ Τζούνιορ, Ιβάνκα και Ερικ.

Τον θάνατό της ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τραμπ με μήνυμά του στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social: «Με μεγάλη θλίψη ενημερώνω όλους εκείνους που την αγάπησαν, οι οποίοι είναι πολλοί, ότι η Ιβάνα Τραμπ απεβίωσε στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη. Ηταν μία υπέροχη, όμορφη και απίθανη γυναίκα, που έζησε μία σπουδαία ζωή, χαρίζοντας έμπνευση. Η υπερηφάνειά της και η χαρά της ήταν τα τρία της παιδιά. Ηταν τόσο περήφανη για αυτά, όπως είμασταν όλοι μας περήφανοι για αυτήν. Αναπαύσου εν ειρήνη, Ιβάνα», έγραψε ο πρώην της σύζυγος.

«Η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα –μια δύναμη στις επιχειρήσεις, μια αθλήτρια παγκόσμιας κλάσης, μια λαμπερή ομορφιά, καθώς και μια στοργική μητέρα και φίλη», ανέφερε σε  ανακοίνωσή της η οικογένεια Τραμπ.

«Η Ιβάνα Τραμπ ήταν μαχήτρια. Διέφυγε από τον κομμουνισμό και αγκάλιασε αυτήν τη χώρα. Δίδαξε στα παιδιά της να είναι δυνατά και σκληρά, τη συμπόνια και την αποφασιστικότητα. Θα λείψει πολύ στη μητέρα της, στα τρία παιδιά και στα 10 εγγόνια της».

Η Ιβάνα Τραμπ βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, από διασώστες που απάντησαν σε κλήση στο νούμερο εκτάκτου ανάγκης 911. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα αίτια του θανάτου. Ο ιατροδικαστής θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου, ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στο σημείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά την πρώην σύζυγό του, Ιβάνα Τραμπ, στο US Open, το 1997 – REUTERS/Mike Blake/File Photo

Η Ιβάνα Τραμπ γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1949 στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Μετακόμισε στον Καναδά στη δεκαετία του 1970 και ακολούθως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παντρεύτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ το 1977.

Η Ιβάνα Τραμπ εργάστηκε στις επιχειρήσεις του συζύγου της, αναλαμβάνοντας μεγάλες θέσεις και οι δυο τους ήταν ένα από τα πιο ισχυρά και λαμπερά ζευγάρια του Μανχάταν τη δεκαετία του ’80.

Το 2018, ο Guardian αποκάλυψε ότι κατάσκοποι της πρώην Τσεχοσλοβακίας παρακολουθούσαν το ζεύγος Τραμπ για να αποκτήσουν πρόσβαση στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το 1992, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο, λόγω της απιστίας του Τραμπ.

Το 1993, μία βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ περιείχε αποσπάσματα από τις ένορκες καταθέσεις της Ιβάνας στο δικαστήριο στη διαδικασία διαζυγίου τους, στο οποίο είπε ότι ο σύζυγός της την βίασε. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, δήλωσε ότι το εννοούσε μεταφορικά, ότι «ως γυναίκα αισθάνθηκα παραβιασμένη».

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, το 2015, μεγάλη δημοσιότητα πήρε μία συνέντευξη της Ιβάνας στο Vanity Fair, το 1990, στην οποία έλεγε ότι ο σύζυγός της είχε ένα βιβλίο με τις ομιλίες του Χίτλερ στο κομοδίνο δίπλα στο κρεββάτι του.

Η ίδια είπε επίσης στους δημοσιογράφους όταν ο Τραμπ ηττήθηκε στις εκλογές το 2020, ότι «δεν ξέρει να χάνει».

Οι New York Times έγραψαν χαρακτηριστικά: «Η Ιβάνα ήταν η γυναίκα της ζωής του. Στον Τραμπ όμως, αρέσουν οι άνθρωποι που του λένε “ναι” όλη την ώρα. Η Ιβάνα δεν ήταν μία από αυτούς, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που την άφησε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...