411
Οι χιμπαντζήδες τρώνε καθημερινά το 5% με 10% του σωματικού βάρους τους σε ώριμα φρούτα | Shutterstock

Οι χιμπαντζήδες το πίνουν κάθε μέρα το… ποτάκι τους

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2025, 11:39
Οι χιμπαντζήδες τρώνε καθημερινά το 5% με 10% του σωματικού βάρους τους σε ώριμα φρούτα
|Shutterstock

Οι χιμπαντζήδες το πίνουν κάθε μέρα το… ποτάκι τους

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2025, 11:39

Την επιθυμία τους για κατανάλωση αλκοόλ αλλά και την αντοχή σε αυτό, οι άνθρωποι την κληρονόμησαν από τους πιθήκους προγόνους μας: μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι χιμπαντζήδες καταναλώνουν περίπου μισό λίτρο αλκοόλ ημερησίως λόγω της μεγάλης ποσότητας ζυμωμένων φρούτων στη διατροφή τους.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian, οι ερευνητές έκαναν τις πρώτες εκτιμήσεις για την καθημερινή πρόσληψη αλκοόλ από άγριους χιμπαντζήδες αφού μέτρησαν τα επίπεδα αιθανόλης σε πεσμένα φρούτα που τα θηλαστικά συνέλεγαν από το δάσος στο εθνικό πάρκο Κιμπάλε, στην Ουγκάντα, και το εθνικό πάρκο Ταΐ, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Αν και κάθε φρούτο περιείχε λιγότερο από 0,5% αλκοόλ, η ημερήσια κατανάλωση αυξανόταν, καθώς οι χιμπατζήδες έτρωγαν μεγάλες ποσότητες ώριμου πολτού. Ιδιαίτερα λάτρευαν τα σύκα, τα οποία περιέχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ που κατέγραψε η ομάδα.

Ο Αλεξέι Μάρο, μεταπτυχιακός φοιτητής στο καλιφορνέζικο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, είπε ότι και στα δύο αφρικανικά πάρκα τα αρσενικά και τα θηλυκά κατανάλωναν περίπου 14 γραμμάρια καθαρής αιθανόλης την ημέρα μέσω ζυμωμένων φρούτων.

«Οι χιμπαντζήδες τρώνε καθημερινά το 5% με 10% του σωματικού τους βάρους σε ώριμα φρούτα, οπότε ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις δίνουν μια υψηλή ημερήσια ποσότητα, μια σημαντική δόση αλκοόλ», δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, επίσης από το Μπέρκλεϊ.

Ο Ντάντλεϊ πιστεύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ από χιμπαντζήδες στη φύση στηρίζει την «υπόθεση του μεθυσμένου πιθήκου», σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη ροπή στο αλκοόλ έχει ρίζες στην ανάγκη των προγόνων μας για ενεργειακά πλούσια, ώριμα, ζυμωμένα φρούτα. Η ανθρώπινη έλξη προς το αλκοόλ πιθανότατα οφείλεται σε αυτή τη «διατροφική κληρονομιά», ανέφερε ο Μάρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια συμπεριφορά. Το 2015, ερευνητές κατέγραψαν μια ομάδα χιμπαντζήδων στη νοτιοανατολική Γουινέα να πίνει τακτικά, ακόμη και από τις 7 το πρωί. Φέτος, ένα βίντεο έδειξε χιμπαντζήδες να «δένονται» μεταξύ τους μοιραζόμενοι ζυμωμένα αφρικανικά ψωμόδεντρα.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι ανέφερε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι κοινή στο ζωικό βασίλειο. Τα πυγμαία λόρι (ή νυκτικήβοι), για παράδειγμα, γνωστοί για τα μεγάλα μάτια τους, πίνουν τα πιο δυνατά ποτά που βρίσκουν.

Παρά τις εντυπωσιακές ποσότητες ζυμωμένων φρούτων (περίπου 4,5 κιλά την ημέρα) οι χιμπαντζήδες δεν δείχνουν εμφανή σημάδια μέθης. Σύμφωνα με τον Μάρο, για να νιώσουν τις πλήρεις επιδράσεις του αλκοόλ θα έπρεπε να φάνε τόσα πολλά φρούτα που θα ένιωθαν φουσκωμένοι.

Οσο για τους ανθρώπους, ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγεία των ΗΠΑ συνιστούν όχι περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα (μία μονάδα ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ), ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι για την υγεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...