711
Η συνολική ποσότητα πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο ζυγίζει περίπου όσο ολόκληρη η ανθρωπότητα, τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν ως απορρίμματα σε θάλασσες και χωματερές |

Πόλεμος στον πλαστικό εφιάλτη αλλά μήπως είναι αργά;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2018, 11:36
Η συνολική ποσότητα πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο ζυγίζει περίπου όσο ολόκληρη η ανθρωπότητα, τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν ως απορρίμματα σε θάλασσες και χωματερές
|

Πόλεμος στον πλαστικό εφιάλτη αλλά μήπως είναι αργά;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2018, 11:36

Πραγματική μάχη κατά του πλαστικού πρόκειται να ξεκινήσει από τη Βρετανία με την κυβέρνηση του Λονδίνου να δεσμεύεται ότι θα εξαφανίσει εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης από την κυκλοφορία. Την ίδια ώρα, στη Σκωτία σκέφτονται σοβαρά να απαγορεύσουν τις μπατονέτες, στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός ειδικού φόρου ενώ έτοιμοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας των πλαστικών απορριμάτων είναι και οι Κινέζοι.

Έως τώρα, οι όποιες πολιτικές εφαρμόστηκαν και τα όποια μέτρα ελήφθησαν, από τα ποτάμια της αχανούς κινεζικής επικράτειας έως τις ακτές της Μεσογείου, αποσκοπούσαν κυρίως στον περιορισμό των άκρως επιβλαβών συνεπειών – για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση και για τον άνθρωπο – της αλόγιστης χρήσης πλαστικού. Σήμερα, ωστόσο, οι Βρετανοί, δηλώνουν έτοιμοι να ηγηθούν της εκστρατείας αυτής, αναλαμβάνοντας μια καίριας σημασίας δέσμευση: έως το 2043 μέσα σε μια εικοσιπενταετία, δηλαδή, στη Γηραιά Αλβιόνα δεν θα υπάρχουν ούτε πλαστικά μπουκάλια, ούτε πλαστικά ποτήρια και μαχαιροπίρουνα ούτε, καν, πλαστικά καλαμάκια και καμία πλαστική συσκευασία μιας χρήσης.

26240076_1021666351305519_875966658321819367_o
Το πρόσφατο πέρασμα της θύελλας Eleanor στη βρετανική Κορνουάλη άφησε τις παραλίες της γεμάτες από πλαστικά απορρίμματα

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία στα βρετανικά σουπερμάρκετ διαδρόμων δίχως πλαστικές ύλες. Παράλληλα πρότεινε τη θέσπιση ενός φόρου για όλα τα πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες καθημερινής χρήσης και προέβη στην επιβολή σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, πέρα από τα σουπερμάρκετ, του φόρου των 5 λεπτών για κάθε πλαστική σακούλα. Θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα στους Βρετανούς πολίτες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα πρόκειται να σταματήσει η διάθεση πλαστικών πιάτων και μαχαιροπίρουνων στις κυβερνητικές υπηρεσίες ενώ μέρος των 13 δισεκατομμυρίων στερλινών (περίπου 15 δισ. ευρώ) που προορίζονται για την ανάπτυξη θα δαπανηθούν για τον καθαρισμό των ωκεανών. «Πρέπει να περιορίσουμε τη ζήτηση για πλαστικό καθώς και την ποσότητα που ήδη κυκλοφορεί και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες ανακύκλωσης. Θα δράσουμε σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης», επισήμανε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Plastic-product_Protagon

Από τη δεκαετία του ’50 έως και σήμερα έχουν παραχθεί περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού – αναφέρει η Corriere della Sera – αριθμός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται να τετραπλασιαστεί κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια. Σημαντικό μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο καταλήγει στα ποτάμια και στους ωκεανούς. Ως αποτέλεσμα, ένα εκατομμύριο πουλιά και τουλάχιστον εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο είτε γιατί καταπίνουν πλαστικές ύλες είτε γιατί παγιδεύονται σε αυτές. Στο κανάλι της Μάγχης ένα στα τρία ψάρια που αλιεύεται εμπεριέχει στον οργανισμό του πλαστικό. Ακόμα και στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά και του πλανήτη, 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εντοπίστηκαν πλάσματα που είχαν καταπιεί θραύσματα πλαστικού.

26233358_1021667031305451_7373295294603030224_o
Σημαντικό μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο καταλήγει στα ποτάμια και τους ωκεανούς καθώς και στις ακτές

Όσον αφορά την κατάσταση στην ηπειρωτική Ευρώπη, η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή ενός κοινοτικού φόρου στη χρήση πλαστικού. Ο Γκίντερ Έτινγκερ, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, δήλωσε πως το εν λόγω μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάιο, παρότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν αυτοί που θα επιβαρυνθούν θα είναι οι καταναλωτές ή οι παραγωγοί.

Αλλά το πιο δύσκολο μέτωπο στον πόλεμο κατά του πλαστικού εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της Κίνας. Το Πεκίνο αποπειράθηκε πρώτη φορά να φορολογήσει την χρήση της πλαστικής σακούλας πριν από μία δεκαετία αλλά έμποροι και καταστηματάρχες αγνόησαν παντελώς το νόμο. Και η περαιτέρω, ραγδαία, ανάπτυξη των τελευταίων ετών έδωσε τη χαριστική βολή στο περιβάλλον.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη μανία δεκάδων εκατομμυρίων Κινέζων με το ντελίβερι. Στις κινεζικές μητροπόλεις, μας πληροφορεί η ιταλική εφημερίδα, οι παραγγελίες φτάνουν έως και τα 20 εκατομμύρια την ημέρα. Υπολογίζοντας ότι κάθε παραγγελία περιλαμβάνει κατά μέσο όρο τρία πλαστικά δοχεία, αυτό σημαίνει ότι 60 εκατομμύρια καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια και δεν ανακυκλώνονται. Για αυτό και τα ποτάμια της Κίνας ξεχειλίζουν από πλαστικές ύλες που στη συνέχεια καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι κινεζικές Αρχές έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν δραστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση εισαγωγής απορριμμάτων από άλλες χώρες. Αλλά δεν αποκλείεται να είναι ήδη αργά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News