317
Γενική άποψη του καταυλισμού βάσης του Εβερεστ στις 24 Απριλίου | REUTERS/Pasang Rinzee Sherpa

Περισσότεροι ορειβάτες από ποτέ θέλουν εφέτος να κατακτήσουν το Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2023, 14:06
Γενική άποψη του καταυλισμού βάσης του Εβερεστ στις 24 Απριλίου
|REUTERS/Pasang Rinzee Sherpa

Περισσότεροι ορειβάτες από ποτέ θέλουν εφέτος να κατακτήσουν το Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2023, 14:06

Την άνοιξη του 2023, η «στέγη του κόσμου» θα δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό επίδοξων κατακτητών της εδώ και 70 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανέβηκε ο άνθρωπος για πρώτη φορά –ήταν 29 Μαΐου του 1953, όταν ο Εντμουντ Χίλαρι και ο σέρπα οδηγός του Τένσινγκ Νοργκέι κατακτούσαν το ψηλότερο βουνό του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους The Himalayan Times, το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ ανακοίνωσε πως έχουν έχουν λάβει άδεια ανόδου στην κορυφή των Ιμαλαΐων συνολικά 466 ορειβάτες από 43 ομάδες. Από αυτούς οι 98 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 368 είναι άνδρες, ανέφερε το υπουργείο στο Κατμαντού.

Οι ορειβάτες που θα προσπαθήσουν να ανέβουν στο Εβερεστ (ή στο Σαγκαρμάθα, όπως είναι γνωστό στο Νεπάλ) αυτή τη σεζόν προέρχονται από 65 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου δεκαπέντε ορειβατών από το Νεπάλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Οι χώρες που φαίνεται να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, είναι η Κίνα από την οποία κατάγονται 96 ορειβάτες και οι ΗΠΑ από τις οποίες θα ξεκινήσουν άλλοι 89. Αδεια έχουν αποκτήσει ακόμα 40 ορειβάτες  από τη γειτονική Ινδία, 33 από την Ουγγαρία, 21 από τον Καναδά, 18 από τη Ρωσία και 15 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ενωσης του Νεπάλ, Ανγκ Τσέρινγκ Σέρπα, δήλωσε ότι ο λόγος που ο  αριθμός των ορειβατών που έλαβαν άδεια από το Νεπάλ αυξήθηκε σημαντικά είναι ότι η προσέγγιση από την πλευρά του Θιβέτ (διαδρομή βορειοανατολικής κορυφογραμμής) δεν επιτρέπεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το 2022, 323 ορειβάτες από 44 ομάδες είχαν λάβει άδεια για την αποστολή στο Εβερεστ, ενημέρωσε ο Μπίγκιαν Κόιραλα, Αξιωματικός στο Ορειβατικό Τμήμα του υπουργείου στο Κατμαντού.

Φέτος, είναι η επέτειος 70 χρόνων από τότε που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στην κορυφή του Εβερεστ.

Εκτοτε, περίπου 7.000 ντόπιοι και ξένοι ορειβάτες έχουν σκαρφαλώσει με επιτυχία στο όρος των 8.848,86 μέτρων, ενώ περισσότεροι από 300 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να το κάνουν μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...