379
Η στιγμή της απελευθέρωσης ενός από τα δύο αρκουδάκια σε δασική περιοχή της Φλώρινας | Αρκτούρος

Ο δρόμος προς την ελευθερία: Η στιγμή που πέντε ορφανά αρκουδάκια επέστρεψαν στη φύση

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 13:04
Η στιγμή της απελευθέρωσης ενός από τα δύο αρκουδάκια σε δασική περιοχή της Φλώρινας
|Αρκτούρος

Ο δρόμος προς την ελευθερία: Η στιγμή που πέντε ορφανά αρκουδάκια επέστρεψαν στη φύση

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 13:04

Ετοιμα πια να ζήσουν μόνα τους επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον τα πέντε αρκουδάκια που είχε περιθάλψει ο «Αρκτούρος», όταν βρέθηκαν ορφανά σε ηλικία μόλις λίγων μηνών.

Σε πρώτη φάση, ο Λουίτζι είχε βρεθεί στο Κλειδί Φλώρινας ενώ η Σοφία στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας. Η έγκαιρη επέμβαση του «Αρκτούρου» διασφάλισε την επιβίωσή τους, παρόλο που είχαν χάσει τη μητέρα τους.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης ορφανών αρκούδων, εντάχθηκαν και τρία ακόμη αρκουδάκια που είχαν βρεθεί στο Μπατούντσι της Βουλγαρίας από κατοίκους που ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές και τα παρέδωσαν στην φιλοζωική οργάνωση «Four Paws», που ανέλαβε τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Τα πέντε ζώα παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση για ένα χρόνο και οι εξειδικευμένοι φροντιστές τούς μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση, ό,τι δηλαδή θα τους δίδασκε η μητέρα τους αναπτύσσοντας σταδιακά συμπεριφορά άγριων αρκούδων.

Τα αρκουδάκια, πριν την επιστροφή τους στη φύση, ναρκώθηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, λήψη δείγματος DNA και τοποθέτηση μικροτσίπ, τους τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός και μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς, ώστε να μεταφερθούν στο νέο τους σπίτι.

Ενα αρκουδάκι ναρκώνεται για να του περαστεί το ειδικό κολάρο παρακολούθησης

Η Σοφία και ο Λουίτζι, αφέθηκαν ελεύθερα σε δασική περιοχή, μακριά από ανθρώπινες εγκαταστάσεις και οικισμούς, ενώ την απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλον της Βουλγαρίας για τη Ραντόστινα, τον Γιόνας και τον Μίτκο, ανέλαβε η οργάνωση «Four Paws» και οι βουλγαρικές αρχές, με την καθοδήγηση του «Αρκτούρου».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, βιολόγο Αλέξανδρο Καραμανλίδη, «φέτος, για πρώτη φορά, ο “Αρκτούρος” κλήθηκε να συμβάλει στην περίθαλψη νεαρών αρκούδων από τη Βουλγαρία, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει η ερευνητική του ομάδα στον τομέα αυτό».

Ο «Αρκτούρος» θα συνεχίσει να παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο και τις πέντε αρκούδες μέσω του κολάρου-πομπού που τους έχει τοποθετηθεί, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκονται και εάν τα έχουν καταφέρει.

Υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρκτούρου, Χαρούλας Κρομυάδου, στη μεταφορά και τη διενέργεια των κτηνιατρικών εξετάσεων και των βιολογικών μετρήσεων συμμετείχαν για πρώτη φορά και έξι παιδιά 9-15 ετών. Την προηγούμενη ημέρα, τα παιδιά ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα καθήκοντά τους από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της οργάνωσης.

Οι ειδικοί του «Αρκτούρου» μετρούν τις διαστάσεις των μικρών ζώων πριν τα απελευθερώσουν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News