274
Φωτιά σε κιόσκι στο κέντρο του Παρισιού κατά τις διαδηλώσεις της 16ης Μαρτίου | REUTERS/Philippe Wojazer

Παρίσι: Για 18η εβδομάδα βγήκαν στον δρόμο τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 16:11
Φωτιά σε κιόσκι στο κέντρο του Παρισιού κατά τις διαδηλώσεις της 16ης Μαρτίου
|REUTERS/Philippe Wojazer

Παρίσι: Για 18η εβδομάδα βγήκαν στον δρόμο τα Κίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 16:11

Μπορεί να έχουν μείνει πίσω από τη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά τα Κίτρινα Γιλέκα επιμένουν και κατέβηκαν σήμερα στον δρόμο για 18η συναπτή εβδομάδα.

Οχι χωρίς συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης και αυτή τη φορά.

Ταραχές ξέσπασαν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, όπου η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν ισχυρή ενόψει της διαδήλωσης.

Σε πλάνα που μετέδωσαν ΜΜΕ φαίνεται ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε φορτηγό της χωροφυλακής ενώ άλλοι έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο, όπου χιλιάδες οπαδοί του κινήματος άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Σημειώθηκαν ακόμη λεηλασίες καταστημάτων στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων. Διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, φορώντας κουκούλες ή κράνη στο κεφάλι, εκτόξευσαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. «Είναι επαγγελματίες του σπασίματος και των ταραχών εισέδυσαν στις πορείες», κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ως το μεσημέρι του Σαββάτου οι προσαγωγές είχαν φτάσει τις 31, ανέφερε η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού.

Θέλοντας να δείξουν ότι η κινητοποίησή τους παραμένει ανέπαφη, σχεδόν ακριβώς τέσσερις μήνες μετά την έναρξή της, πολλές φυσιογνωμίες του κινήματος έκαναν λόγο για «αναβίωση της κινητοποίησης». Ανακοίνωσαν μάλιστα «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση και κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που αμφισβητούνται από τα Κίτρινα Γιλέκα, 28.600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά τη 17η ημέρα κινητοποίησης το περασμένο Σάββατο, πολύ λιγότεροι από όσους είχαν διαδηλώσει στις 17 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Περίπου 5.000 άνδρες και έξι θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα όπου προβλέπονταν επίσης πολλές άλλες διαδηλώσεις, κυρίως μια για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...