542
Ο Μακρόν με το βλέμμα καρφωμένο στο πώς θα καταφέρει να κατευνάσει την λαϊκή οργή | Reuters

Ο Μακρόν κατευνάζει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων φορολογώντας τους πλούσιους

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 22:32
Ο Μακρόν με το βλέμμα καρφωμένο στο πώς θα καταφέρει να κατευνάσει την λαϊκή οργή
|Reuters

Ο Μακρόν κατευνάζει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων φορολογώντας τους πλούσιους

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 22:32

«Φορολόγησε τους πλούσιους αν θέλεις να ηρεμήσεις τα αγριεμένα πλήθη»: Αυτή είναι η συμβουλή που δίνουν πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη στον Εμανουέλ Μακρόν σε απεγνωσμένη απόπειρα να χτυπήσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Τόσο να κατευνάσει την λαϊκή οργή από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, όσο και να ανεβάσει τα νούμερα της δημοτικότητας του, που βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ.

Όπως σημειωνει σε εκτενές της άρθρο η Figaro, ο γάλλος πρόεδρος προσανατολίζεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινώσει μια δέσμη φορολογικών μέτρων που θα «χτυπήσουν» τους πλουσιότερους συμπατριώτες του, ενώ ταυτόχρονα θα εξαγγείλει ελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη, η οποία πνέει μένεα εναντίον του.

Ο Μακρόν θα ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, αύξηση στον «φόρο πλουσίων», στον φόρο κληρονομιάς και στον φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ πλέον η πλουσιότερη τάξη θα στερηθεί πολλές από τις φοροαπαλλαγές που απολάμβανε μεχρι σήμερα.

«Ο Μακρόν προσφέρει την κεφαλή των πλουσίων επί πίνακι, με αντάλλαγμα τον κατευνασμό της λαϊκής οργής», σημειωνει η εφημεριδα, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό είχε προβεί και σε μια ανάλογη κίνηση (εντυπωσιασμού ή όχι) την περασμένη εβδομάδα, όταν και ανακοίνωσε έναν ακόμη φόρο που βάζει στο «στόχαστρο» τους – κυρίως αμερικανικούς – τεχνολογικούς «κολοσσούς».

Ο φόρος της τάξεως του 3% θα επιβάλλεται, συγκεκριμένα, επί των ψηφιακών πωλήσεων που παρουσιάζουν περίπου 30 μεγάλες εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ -βασικά, στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης μπήκαν οι Google, Apple, Facebook και Amazon, εξ ου και τα γαλλικά ΜΜΕ ονόμασαν τον φόρο «GAFA», από τα αρχικά των τεσσάρων επιχειρήσεων.

Ο φόρος – που αφορά σε ψηφιακές επιχειρήσεις με ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία –  εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έκκληση του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Λορέν Βοκιέ, ο οποίος σε συνέντευξη του στο ίδιο ΜΜΕ, είχε εκφράσει την πεποίθηση πως «οι πλουσιότεροι Γάλλοι πρέπει και αυτοί να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη», ενώ είχε προτείνει και ανάλογες γενναίες φορο-ελαφρύνσεις στην «πληγείσα», όπως την χαρακτήρισε, μεσαία τάξη της χώρας.

Στα βήματα της Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ;

Όπως επισημαίνει η ιταλική Corriere, αν τελικά συμβεί αυτό και οι πλούσιοι όντως φορολογηθούν, ο Μακρόν θα έχει ακολουθήσει το μονοπάτι που (φαίνεται να) άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες η αμερικανίδα Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ.

Η 29χρονη βουλευτής των Δημοκρατικών είχε προτείνει να φορολογούνται με 70% όσοι κερδίζουν πάνω από 10 εκατ. δολάρια τον χρόνο -μια πρόταση που πηγαίνει κόντρα στην επικρατούσα λογική των τελευταίων δεκαετιών ότι η μείωση της φορολογίας των πλουσίων ενθαρρύνει το επιχειρείν, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την ανάπτυξη, ενώ η αύξησή της ωθεί τους πλούσιους να κρύβουν τα εισοδήματά τους σε offshore ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλη χώρα με χαμηλότερη φορολογία.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, τη χαρακτήρισε «φριχτό λάθος» γιατί θα πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Οι Αμερικανοί που κερδίζουν περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια φορολογούνται σήμερα με 37%. Στη Βρετανία ο υψηλότερος συντελεστής είναι σήμερα 45% – από 83% πριν τη Θάτσερ.

Ιστορικά, οι ΗΠΑ είχαν περισσότερες φορολογικές κλίμακες και τα υψηλότερα εισοδήματα πλήρωναν εξαιρετικά υψηλούς φόρους.

Επί Αϊζενχάουερ, για παράδειγμα, ο υψηλότερος συντελεστής ήταν 91%, επί Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον έπεσε στο 70%, προτού τον μειώσει ο Ρίγκαν στο 50% και στη συνέχεια, με το φορολογικό νομοσχέδιο του 1986, στο 38%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...