178
Το λαβωμένο στην πρύμνη του «Βέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης | INTIMENEWS/ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το «Βέλος»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 14:57
Το λαβωμένο στην πρύμνη του «Βέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
|INTIMENEWS/ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το «Βέλος»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 14:57

Tην ώρα που εξακολουθούν να αγνοούνται οι υπεύθυνοι για τον ελλιμενισμό του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» (και ως συνεπακόλουθο ο καταλογισμός ευθυνών), παρενέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής, ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το πλοίο-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Είχε προηγηθεί το αίτημα (εδώ) του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διενεργηθεί έρευνα για τις συνθήκες ελλιμενισμού του «Βέλος».

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο κ. Σμυρνής παρήγγειλε από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα: πλημμελής διατήρηση μνημείου, φθορά μνημείου, φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (τα πρώτα δύο εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ο εισαγγελέας ζητεί να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συντήρηση και τον ελλιμενισμό του ιστορικού πλοίου, όπως επίσης η πραγματογνωμοσύνη για τις φθορές που υπέστη.

Τα έγγραφα συντήρησης και ελλιμενισμού αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδί» στη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών, ανέφεραν πηγές της Εισαγγελίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...