834
Ο έλληνας αρσιβαρίστας Παύλος Μάμαλος | REUTERS/Ueslei Marcelino

Τέσσερα χρυσά για την ελληνική αποστολή στο Ρίο

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 11:54
Ο έλληνας αρσιβαρίστας Παύλος Μάμαλος
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Τέσσερα χρυσά για την ελληνική αποστολή στο Ρίο

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 11:54

Εντεκα μετάλλια μετρά μέχρι στιγμής η ελληνική παραολυμπιακή αποστολή στο Ρίο της Βραζιλίας. Οι έλληνες αθλητές έχουν ξεκινήσει με μεγάλη διάθεση και ήδη ο εθνικός μας ύμνος έχει ακουστεί τέσσερις φορές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τα πρώτα πέντε μετάλλια ακολούθησαν και άλλες διακρίσεις στο άθλημα της σπάθης, στο μπότσια, στην σφαίρα, στην κορίνα και τέλος στην άρση βαρών. Ετσι, με την στήριξη του ΟΠΑΠ, η ελληνική αποστολή συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στους Αγώνες της Βραζιλίας.

Αναλυτικά:

Ο Φερνάντες στη σφαίρα πήρε το τέταρτο χρυσό για την Ελλάδα

photo rio (1)
Ο Φερνάντες με το χρυσό μετάλλιο

Χρυσός Παραολυμπιονίκης στη σφαίρα, στην κατηγορία F53, αναδείχθηκε o Σε Τζον Φερνάντες. Ο έλληνας αθλητής, με βολή στα 8.44 μέτρα, πήρε την πρώτη θέση.

Ο Σεζόν Φερνάντες υπήρξε παίκτης του ράγκμπι. Διεθνής με την εθνική ομάδα της Μάλτας και από τους παίκτες που ξεχώριζαν. Ένα δολοφονικό τζαρτζάρισμα του κατέστρεψε την σπονδυλική στήλη. Από τότε βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο ίδιος, πριν από το ατύχημα είχε έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Σαντορίνη. Είχε μαγευτεί. Είχε παραδοθεί στις ομορφιές της χώρας μας και ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Και τα κατάφερε. Πλέον, περήφανος για την χώρα του, την Ελλάδα. «Παλεύω στην Ελλάδα, αγαπάω την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι εάν είχα πάρει μετάλλιο για άλλη χώρα, δεν θα το είχα ευχαριστηθεί τόσο πολύ.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς και ειδικά στον ΟΠΑΠ και τον Όμιλο Υγεία. Φυσικά και στους υπόλοιπους χορηγούς. Έχουν σταθεί στο πλευρό όλης της παραολυμπιακής οικογένειας όλα αυτά τα χρόνια.

«Χρυσός» ο Μάμαλος

2016-09-14T143728Z_409665421_HT1EC9E14M1VZ_RTRMADP_3_PARALYMPICS-RIO-POWERLIFTING
Ο Παύλος Μάμαλος με το χρυσό μετάλλιο (REUTERS/Ueslei Marcelino)

Ο έλληνας πρωταθλητής έκανε νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ στα 238 κιλά και κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των -107 κιλών. Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί, ο Μάμαλος είχε τρεις έγκυρες προσπάθειες στα 233, 234 και 238 κιλά και τελικά κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του. Μάλιστα προσπάθησε για το παγκόσμιο ρεκόρ στα 243.5 κιλά χωρίς επιτυχία.

«Είναι μεγάλη μου η αγάπη για την Ελλάδα. Το μετάλλιο αυτό θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους Ελληνες του κόσμου» δήλωσε ο Μάμαλος μετά τον αγώνα. «Επίσης το αφιερώνω στον ΟΠΑΠ και την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ που με στηρίζουν, καθώς και στον προπονητή μου Δημήτρη Ιωαννίδη, που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Επόμενος στόχος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και μετά οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Θα είμαι 49 χρονών, αλλά αν δεν έχω τραυματισμούς θα αγωνιστώ».

«Ασημένιος» ο Κωνσταντινίδης στην κορίνα

Για 22 μόλις εκατοστά έχασε το χρυσό μετάλλιο ο Σάκης Κωνσταντινίδης στον τελικό της κορίνας F32. Η καλύτερη βολή του έλληνα πρωταθλητή ήταν 33 μέτρα 69 εκατοστά, την στιγμή που ο Πολωνός Σόκαλ στην έκτη και τελευταία προσπάθεια έστειλε την κορίνα στα 33 μέτρα 91 εκατοστά. Αυτό ήταν το ένατο κατά σειρά ελληνικό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς.

«Ασημένιος» ο Τριανταφύλλου στην σπάθη

Rio 2016 Greek team (4)

Ο Πάνος Τριανταφύλλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σπάθη κατηγορίας Β’. Ο έλληνας αθλητής ήρθε 15-7 στον τελικό με τον Ουκρανό Ντάτσκο και βρέθηκε στην δεύτερη θέση. Ο Τριανταφύλλου στα προκριματικά σημείωσε τέσσερις νίκες. Νίκησε κατά σειρά 5-3 τον Πολωνό Κάστρο, 5-1 τον Καναδό Μέινβιλ, 5-4 τον Γερμανό Τσεμά και 5-1 τον Κινέζο Φενγκ. Στα προημιτελικά ξεπέρασε εύκολα τα εμπόδια του Καναδού Μέινβιλ με 15-6, ενώ στα ημιτελικά καρδιοχτύπησε απέναντι στον Πολωνό Πλούτα τον οποίο όμως τον νίκησε με 15-14.

 Στο πόντιουμ των νικητών και πάλι το μπότσια με τα ζευγάρια BC3

Rio 2016 Greek team (6)

Νωρίτερα, η ομάδα ζευγαριών BC3 του μπότσια ανέβαινε για 2η συνεχή διοργάνωση στο πόντιουμ των νικητών. Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Άννα Ντέντα, στον «μικρό» τελικό του αγωνίσματος νίκησαν 8-1 την Σινγκαπούρη και πανηγύρισαν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Αυτό είναι το δεύτερο σερί μετάλλιο για τα ζευγάρια BC3 σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού το 2012 οι Πολυχρονίδης, Πανανός και Μαρία Ελένη Κορδαλή είχαν βρεθεί στην κορυφή του αγωνίσματος. Τα σετ (πρώτη η ελληνική ομάδα): 3-0, 0-1, 2-0, 3-0.

 «Χάλκινη» η Κοροκίδα στη σφαίρα

Rio 2016 Greek team (1)

Στο βάθρο των παραολυμπιανικών ανέβηκε και η Δήμητρα Κοροκίδα. Η Ελληνίδα αθλήτρια, σχεδόν 10 μήνες  μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, με καλύτερη βολή στα 4 μέτρα 28 εκατοστά, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαίρα κατηγορίας F53 των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων Ρίο 2016. Οι βολές της Κοροκίδα ήταν 4.17, 4.27, 4.28, 3.83, 4.10 και 4.22 μέτρα.

Τα πρώτα πέντε μετάλλια για την Ελλάδα

Οι επιτυχίες της ελληνικής αποστολής ήρθαν με το «καλημέρα» στους Παραολυμπιακούς του Ρίο. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία της κατηγορίας F32, καταρρίπτοντας τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ο Δημήτρης Ζησίδης ήταν «χάλκινος» στην ίδια κατηγορία. Ο Δημήτρης Σενικίδης στη σφαιροβολία F20 πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Το δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα ήρθε από το Μανώλη Στεφανουδάκη, ο οποίος διακρίθηκε στον ακοντισμό της κατηγορίας F53/54. Επίσης, ο Δημήτρης Μπακοχρήστος, αν και προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό, πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών στον τελικό των 54 κιλών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...