Παραλία ή βουνό; Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο διακοπών των Ιταλών
Παραλία ή βουνό; Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο διακοπών των Ιταλών
Φέτος το καλοκαίρι, οι Ιταλοί φαίνεται πως απομακρύνονται από τις παραλίες, καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια απέναντι στις υψηλές τιμές που επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών παραθαλάσσιων εγκαταστάσεων.
Η επίσκεψη στη θάλασσα με ενοικίαση καμπινών, ξαπλωστρών και ομπρελών – συχνά στον ίδιο παραλιακό χώρο – αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο στοιχείο της ιταλικής θερινής κουλτούρας. Ωστόσο, η φετινή σεζόν ξεκίνησε με εμφανή μείωση στην προσέλευση λουομένων: ιδιωτικά παραθαλάσσια θέρετρα στις δύο μεγάλες ακτογραμμές της Ιταλίας καταγράφουν πτώση της τάξης του 15% έως 25% κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις καθημερινές, καθώς τα Σαββατοκύριακα οι παραλίες παραμένουν συχνά γεμάτες, ειδικά κοντά σε πόλεις όπως η Ρώμη. Ακόμη όμως και όσοι τις επισκέπτονται, ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό και ποτό, έγραψε ο Guardian.
Ο Φαμπρίτσιο Λικόρνταρι, πρόεδρος της Assobalneari Italia (Ένωση Παραλιακών Επιχειρήσεων), αποδίδει τη μείωση στον υψηλό πληθωρισμό και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. «Ακόμα και με δύο μισθούς, πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα έως το τέλος του μήνα», δήλωσε στο πρακτορείο Ansa. «Σε τέτοιες συνθήκες, τα πρώτα έξοδα που περικόπτονται είναι εκείνα της διασκέδασης και των διακοπών», είπε στον Guardian.
Ωστόσο, η πτώση στην κίνηση συμπίπτει και με τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές στις οργανωμένες παραλίες, καθώς και με τη διαρκή δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυριαρχία των ιδιωτικών παραθαλάσσιων παραχωρήσεων, οι οποίες έχουν αφήσει ελάχιστο χώρο για ελεύθερες παραλίες.
Η ενοικίαση μιας ξαπλώστρας έχει καταστεί θέμα δημόσιας συζήτησης – και όχι άδικα: σύμφωνα με στοιχεία της καταναλωτικής οργάνωσης Altroconsumo, το κόστος της είναι σήμερα αυξημένο κατά 17% σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Στην περιφέρεια του Λάτσιο, για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο να νοικιάσει κανείς δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα με λιγότερα από 30 ευρώ την ημέρα. Στο δημοφιλές θέρετρο Γκαλίπολι της Απουλίας, το κόστος φτάνει έως και τα 90 ευρώ.
Ο γνωστός ηθοποιός Αλεσάντρο Γκάσμαν αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση, δημοσιεύοντας στο Instagram φωτογραφία από παραλία γεμάτη άδειες ξαπλώστρες, με το σχόλιο: «Διαβάζω ότι η σεζόν δεν πάει καλά. Ίσως φταίνε οι εξωφρενικές τιμές και η οικονομική κατάσταση της χώρας που αναγκάζει τους Ιταλούς να επιλέγουν ελεύθερες παραλίες; Ρίξτε τις τιμές και ίσως τα πράγματα βελτιωθούν».
Από την πλευρά του, ο Μαουρίτσιο Ρουστινιόλι, πρόεδρος της ένωσης παραλιακών θερέτρων Fiba, χαρακτήρισε παραπλανητικές τις αναφορές για εκτίναξη των τιμών, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις ήταν περιορισμένες και ότι οι επισκέπτες απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως φύλαξη και ναυαγοσωστική κάλυψη, συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian.
Η καταναλωτική οργάνωση Codacons ωστόσο, απάντησε ότι τα οργανωμένα παραθαλάσσια θέρετρα «στραγγίζουν» τα οικονομικά των πολιτών και κατηγόρησε τους επιχειρηματίες του χώρου για «κροκοδείλια δάκρυα».
Κι ενώ οι παραλίες βλέπουν την κίνηση να μειώνεται, οι ορεινοί προορισμοί – ιδίως οι Δολομίτες – καταγράφουν ραγδαία αύξηση επισκεπτών, σε βαθμό που κάποιες περιοχές εκφράζουν ανησυχίες για υπερτουρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero, ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί επιλέγουν τις διακοπές στο βουνό, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να αποφύγουν τα ολοένα και πιο αφόρητα καλοκαίρια – αποτέλεσμα της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
