493
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου: Ζητώ συγγνώμη…

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 11:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2021, 12:16
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου: Ζητώ συγγνώμη…

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 11:32
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/03/2021, 12:16

Την παραίτησή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε το πρωί της Τρίτης ο Στάθης Λιβαθινός, ζητώντας συγγνώμη από τους μαθητές και τις μαθήτριές του, αν προσέβαλε ή και πλήγωσε κάποιον ή κάποια, όπως ανέφερε.

«Η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο», είπε ο κ. Λιβαθινός, ο οποίος είχε διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού μέχρι τον Αύγουστο του 2019, οπότε και τον διαδέχθηκε ο προφυλακισθείς σήμερα Δημήτρης Λιγνάδης.

Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραίτηση του κ. Λιβαθινού από τη Δραματική Σχολή του, δήλωσε ότι «παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής».

Όπως επισημάνθηκε στην ανακοίνωση, «ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του.

»Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του “Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά”».

Τις τελευταίες ημέρες και στη σκιά της υπόθεσης Λιγνάδη, ο κ. Λιβαθινός βρέθηκε στο στόχαστρο κατηγοριών για «απρεπή, αν όχι βάναυση συμπεριφορά» σε βάρος σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ανάμεσά τους, διαρροές ήθελαν τον κ. Λιβαθινό να εκτοξεύει ομοφοβικά και βιτριολικά σχόλια και ειρωνείες σε σπουδαστές, ενώπιον των συμφοιτητών τους.

Η φημολογία αυτή για τη συμπεριφορά του, σε συνδυασμό με το δριμύ κατηγορώ εναντίον του από τον ηθοποιό (και μαθητή του) Παναγιώτη Μπουγιούρη («Ησασταν χυδαίος, προκλητικός και σας φτύνω κατάμουτρα»), «φούντωσαν» τη συζήτηση περί παραίτησης του διευθυντή της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η οποία και τελικά υπεβλήθη, αν και ο ίδιος το διέψευδε μέχρι και τη Δευτέρα.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Λιβαθινού:

«ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για δύο ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας –η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια.

Στάθης Λιβαθινός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News