823
Ο Πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης για όλα, μετά το scoop με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 20:03
Ο Πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης για όλα, μετά το scoop με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 20:03

Τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου (Alpha, Αντώνης Σρόιτερ) με την οποία του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί «εφ’ όλης της ύλης» της επικαιρότητας.

Η επιλογή του για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Μεταναστευτικό, η Λιβύη, η ένταση στα Ελληνοτουρκικά, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, ακόμη και το δίπολο Εξάρχεια-Κουκάκι (ως επιτομή μιας συγκεκριμένης παραβατικότητας ή εγκληματικότητας), η οικονομία και ο προγραμματισμός των φοροελαφρύνσεων, όλα τα ζητήματα, πέρασαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

  • Η επιλογή Σακελλαροπούλου

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλει στη νέα εποχή της χώρας. Ωστόσο, παρατήρησε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέδειξε γενναιότητα, σχετικώς.

  • Μεταναστευτικό

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν από έξι μήνες, δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθησαν οι μομφές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση «δεν ασχολήθηκε με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα».

«Εμείς», είπε ο Πρωθυπουργός, «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Οποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω». Και ακόμη: «Εχουμε υποχρέωση να ασκήσουμε εθνική πολιτική στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης ώσπου να καθιερωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Οι τοπικές κοινωνίες θα στηριχθούν με τη δημιουργία δομών φιλοξενίας, όμως η ανασφάλεια δεν δικαιολογείται». Το όλο πρότζεκτ στο Μεταναστευτικό θα αποβεί, τελικά, υπέρ των κατοίκων που ζουν εκεί όπου θα δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας, διότι αυτές οι κοινωνίες θα στηριχθούν είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι δε σημαντικότερες δομές θα αφορούν τα νησιά Λέσβος, Σάμος Χίος, Λέρος.

  • Λιβυκό

Αναφορικά με το Λιβυκό, ο Πρωθυπουργός είπε ευθαρσώς ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε στη διάσκεψη του Βερολίνου», αν και ποτέ δεν συμμετείχε η Ελλάδα στη σχετική διαδικασία με εξαίρεση εκείνη στο Παλέρμο. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, και θα έπρεπε να είμαστε εκεί». Είπε ακόμη ότι επικοινώνησε γραπτώς με παράγοντες όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο (Ερντογάν – Σαράζ) περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Και αμέσως έδωσε την είδηση: η χώρα μας, είπε, δεν θα δεχθεί πολιτική λύση στο λιβυκό πρόβλημα χωρίς ακύρωση του εν λόγω μνημονίου. Είναι προϋπόθεση επίλυσης η ακύρωσή του. Ανέφερε δε τη λέξη «βέτο» για τα φόρα όπου η Ελλάς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αυτό.

  • Ελληνοτουρκικά

Ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού ήταν η αποστροφή του για τον ρόλο της Τουρκίας: «Η Τουρκία απαιτεί την άδειά της για οτιδήποτε συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρώπη».

Είπε ότι η απομόνωση της Τουρκίας αποτυπώνεται στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές συμμαχίες. Εδώ υπενθύμισε τον αγωγό EastMed και την κομβική συμμετοχή του Ισραήλ.

Οι τουρκικές προκλήσεις θα φροντίσουμε να εξουδετερωθούν προτού φθάσουμε στο θερμό επεισόδιο είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σε καάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πράξει «ό,τι χρειάζεται» είπε με έμφαση.

Η Χάγη, ως διαδικασία, από δικής μας πλευράς, δεν μπορεί να αφορά παρά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τίποτε άλλο.

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδος τις γνωστοποίησε κατά το πρόσφατο ταξίσι του στην Ουάσινγκτον και στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. (Στο σημείο αυτό, και αφού ρωτήθηκε, είπε ότι με τον Τραμπ είχε «μια καλή χημεία», και ότι διατηρεί «πολύ καλή σχέση» με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Τέλος, είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν πάντα ανοικτοί.

  • Η ασφάλεια των πολιτών

«Οι καταλήψεις αδειάζουν, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της κατάληψης στο Κουκάκι. Είπε ότι δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν, αλλά «όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα».

  • Κυβερνητικό έργο και… εκλογές

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει ως κεντρική έννοια τον εντοπισμό των προβλημάτων, είπε ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε στον πρώτο γύρο, δεν επίκειται ανασχηματισμός. Οταν γίνει, θα σχετίζεται με την αξιολόγηση του υπουργικού έργου». Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικώς και την πιθανότητα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ωστόσο είπε ότι το 2023 υπάρχειτο ενδεχόμενο να γίνουν διπλές εκλογές.

  • Τα φορολογικά

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών. «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης. Θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020 και νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων.  Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Εχω κάνει όλα όσα είχε δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...