235
| REUTERS/Kacper Pempel

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Συντονισμένη απάντηση» στον ρωσικό εκβιασμό με το αέριο

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 12:24
|REUTERS/Kacper Pempel

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Συντονισμένη απάντηση» στον ρωσικό εκβιασμό με το αέριο

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 12:24

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι προετοιμασμένη» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από τη Ρωσία.

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», γεγονός που η ίδια χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο και απαράδεκτο», ενδεικτικό και της «αναξιοπιστίας» της ως χώρας-προμηθευτή φυσικού αερίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης (ενέργειας) σε ολόκληρη την ΕΕ», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα κράτη-μέλη, μάλιστα, έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και «συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν, «πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Σχεδιάζουμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη».

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...