543
| REUTERS/Johanna Geron/Pool/File Photo

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Εντός του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των Ευρωπαίων»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 11:33
|REUTERS/Johanna Geron/Pool/File Photo

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Εντός του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των Ευρωπαίων»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2021, 11:33

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρόσωπο μιας κρίσης μέσα στην κρίση. Εν μέσω πανδημίας και κατάρρευσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ως κατώτερη των περιστάσεων στο θέμα των εμβολίων: οι συμφωνίες που υπογράφηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις φαρμακευτικές στο όνομα των 27 κρατών-μελών και υπεγράφησαν καθυστερημένα και αποδείχτηκαν γράμμα κενό στην πράξη, ενώ η ίδια έκανε άτσαλες κινήσεις για να το καλύψει, διακινδυνεύοντας ακόμα και το βορειοϊρλανδικό σύνορο (εδώ).

Τελικά, την Τρίτη και ύστερα από μια επεισοδιακή εβδομάδα αντεγκλήσεων, διαπραγματεύσεων, εκβιασμών και συμβιβασμών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βγήκε σε μια σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων για να προσπαθήσει να περιγράψει έναν οδικό χάρτη των εμβολιασμών, οι οποίοι φαίνεται να μπήκαν ξανά στις ράγες.

«Εντός του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των Ευρωπαίων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σε μια δήλωση που όμως επιδέχεται δύο αναγνώσεις: Είναι μεν θετικό ότι το ορόσημο του 70% θα επιτευχθεί «εντός του καλοκαιριού», αλλά αυτό το τελευταίο είναι αρκετά ασαφές – η Ανγκελα Μέρκελ είχε πει πρόσφατα ότι καλοκαίρι σημαίνει ως τις 21 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το «εντός του καλοκαιριού» σημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με άνεση ήδη από τον Ιούνιο. Αλλά ως τότε έχουμε καιρό.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και τις διαπραγματεύσεις μαζί της (εδώ), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να ελέγξει τα στοιχεία τα οποία αφορούν τα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη και πωλήθηκαν σε χώρες εκτός ΕΕ, από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα.

«Οταν έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις φήμες, θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την AstraZeneca και θα της ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε, επίσης, ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις» και ότι «η Ευρώπη ζητεί διαφάνεια σχετικά με το τι έχει παραχθεί, τι έχει εξαχθεί και τι υπάρχει στις αποθήκες». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, πάντως, ότι «με την AstraZeneca, τα χειρότερα πέρασαν και είναι σίγουρα θετικό το ότι η εταιρία έδειξε βούληση να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων».

«Στο τέλος θα έχουμε 2,3 δισ. εμβόλια»

Παράλληλα, η γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι μέχρι τώρα στις χώρες-μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φεβρουαρίου θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρείες που έχουν ήδη λάβει το «ελεύθερο» για το εμβόλιό τους (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca). Αν, τέλος, οι εταιρείες Johnson &Johnson και Curevac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις,

«Στο τέλος θα λάβουμε 2,3 δισ. εμβόλια, το τριπλάσιο απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, και θα μπορέσουμε και να βοηθήσουμε γειτονικές χώρες της Ενωσης», τονίζει η Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, υπερασπίστηκε την προσέγγιση της ΕΕ στο όλο θέμα. Είπε ότι χωρίς τα 2,7 δισ. ευρώ αρχικής επένδυσης των Βρυξελλών, οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να παραγάγουν και να διαθέσουν το εμβόλιο, και ότι «όλες οι εταιρείες που βρίσκονται στην αγορά συμπεριλαμβάνονται στις παραγγελίες που έχει κάνει η ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...