288
|

Ουρές πιστών τιμούν τη μνήμη του γέροντα Παΐσιου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 14:42

Ουρές πιστών τιμούν τη μνήμη του γέροντα Παΐσιου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 14:42

Τεράστιες ουρές πιστών συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Τετάρτης, στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου που, σύμφωνα με μαρτυρίες, «συνάντησε τον Ιησού Χριστό αυτοπροσώπως», έλαβε τη «δύναμη της Παναγίας όταν ήταν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου», είχε προφητικό χάρισμα, πολιτικό ένστικτο και σχεδόν… υπερφυσικές δυνάμεις!

Με ομπρέλες, βεντάλιες, γυαλιά και καπέλα, κάτω από τον καυτό ήλιο, κρατώντας υπομονετικά ηλικιωμένους αλλά και μικρά παιδιά, κάνοντας μικρά μικρά βήματα κάθε λεπτό, τίμησαν τον άνθρωπο που λατρεύτηκε -και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης– ως σύμβολο της αγιοσύνης τον 20ο αιώνα: τον γέροντα Παΐσιο.

Το ίδιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 11-12 Ιουλίου. Η θρησκευτική κοινότητα του ελληνικού πληθυσμού συμμετέχει σταθερά και αφοσιωμένα σε προσευχές αφιερωμένες στον ασκητικό βίο, το έργο και τον συμβολισμό του έλληνα μοναχού. Αλλωστε, περίπου 137.000 πιστοί ακολουθούν ακόμη και σήμερα τη σελίδα του στο Facebook!

Ο Αγιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης) εισήλθε πρώτη φορά στο Αγιον Ορος το 1949, μετά την απόλυσή του από τον στρατό. Εζησε σε διαφορετικές μονές, μέχρι να επιστρέψει ξανά στο Αγιον Ορος το 1964. Το 1979 αποχώρησε από τη σκήτη του Τιμίου Σταυρού και κατευθύνθηκε προς την Μονή Κουτλουμουσίου, όπου και εγκαταστάθηκε στην Παγούδα, ένα εγκαταλειμμένο κελί.

Ηδη από τότε τον επισκέπτονταν ουρές πιστών. Μάλιστα, ήταν τόσο πυκνά τα πλήθη που επισκέπτονταν τη Μονή Κουτλουμουσίου, αποκλειστικά για τον γέροντα Παΐσιο, ώστε στήθηκαν ειδικές σημάνσεις που επεσήμαιναν τον δρόμο προς το κελί του, ώστε να μην ενοχλούν οι επισκέπτες τους υπολοίπους μοναχούς…

Ο μοναχός ξεψύχησε -ηρωικά, χωρίς να καταναλώνει φάρμακα, βεβαίως βεβαίως- το 1994. Ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος το 2015, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από το βράδυ της Τρίτης, στις 20.00, άρχισε η αγρυπνία όπου συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Νέας Σμύρνης, Νεαπόλεως, Ιερισσού, Νέας Κρήνης, Καλαμαριάς και Κασσανδρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...