617
Ο συλληφθείς με το μπλε μπουφάν και γύρω του οι συνάδελφοί του που τον συνέλαβαν | SBU

Ουκρανία: «Γεμάτη» διπλούς πράκτορες η SBU – συνελήφθη κατάσκοπος των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 13:24
Ο συλληφθείς με το μπλε μπουφάν και γύρω του οι συνάδελφοί του που τον συνέλαβαν
|SBU

Ουκρανία: «Γεμάτη» διπλούς πράκτορες η SBU – συνελήφθη κατάσκοπος των Ρώσων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 13:24

Η σύλληψη ενός αξιωματικού της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) από τις ουκρανικές αρχές, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, είναι ενδεικτική της διείσδυσης της Μόσχας στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Ο αξιωματικός -αντισυνταγματάρχης εντός της SBU- είχε αποκαλύψει «τη θέση στρατιωτικών σημείων ελέγχου και άλλες μυστικές πληροφορίες», σύμφωνα με το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI).

Ο ίδιος φέρεται να έστελνε δεδομένα σε ρώσους χειριστές μέσω email και μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ρωσικές κάρτες SIM, μετρητά και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν «μακροχρόνιους δεσμούς» με τις ρωσικές κρατικές και δομές επιβολής του νόμου του ίδιου αλλά και στενών του συγγενών, πρόσθεσε το SBI, που δημοσιοποίησε τις σχετικές φωτογραφίες.

Σε μία από αυτές, εμφανίζεται και ο αξιωματικός μετά τη σύλληψή του χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό του.

«Σήμερα η υπηρεσία λειτουργεί ως μια ενιαία ομάδα και κάνει τα μέγιστα για τη νίκη της Ουκρανίας», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ.

«Και η αυτοκάθαρση στις τάξεις μας από προδότες είναι σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο συλληφθείς φωτογράφιζε με κινητό τηλέφωνο έγγραφα που δείχνουν την ακριβή τοποθεσία στρατιωτικών φυλακίων στη Ζαπορίζια και έστελνε τις πληροφορίες με email στους Ρώσους.

Ο Βίκτορ Γιαχούν, υποδιοικητής της SBU μέχρι το 2015, είπε στον Guardian ότι χρειάζεται συστηματική εκκαθάριση της υπηρεσίας, η οποία ανέκαθεν είχε στενές σχέσεις με τη ρωσική αντίστοιχη FSB (πρώην KGB).

Μετρητά, ρωσικές κάρτες SIM και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του συλληφθέντα – SBU

Μετά τη ρωσική εισβολή, 60 μέλη της SBU και του γραφείου του ουκρανού γενικού εισαγγελέα είχαν παραμείνει σε εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και συνεργάστηκαν μαζί τους, κάτι που δείχνει πόσο βαθιά είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους στο Κίεβο, οι Ρώσοι.

Τους τελευταίους 11 μήνες έχουν γίνει και άλλες συλλήψεις ουκρανών πρακτόρων της SBU, με την κατηγορία της προδοσίας, ανάμεσά τους και ο Ολεγκ Κουλίνιτς, τον οποίο είχε διορίσει το 2020 ο Ζελένσκι ως επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Κριμαία.

Τον Οκτώβριο, το Κίεβο ζήτησε από τη Σερβία την έκδοση του Αντρίι Ναούμοφ, που ήταν επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής ασφαλείας στην SBU, ο οποίος είχε διαφύγει από τη χώρα ώρες πριν την ρωσική εισβολή.

«Ο Κουλίνιτς και ο Ναούμοφ ήταν στα ανώτατα κλιμάκια και είχαν πρόσβαση στις πιο απόρρητες πληροφορίες», σημείωσε ο Γιαχούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2010, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών γιόρταζε την Ημέρα KGB και ήταν γεμάτη φιλορώσους πράκτορες σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιαχούν είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη επίθεση σε στρατιωτικό στόχο κοντά στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας μέσα στο 2022, είχε σημειωθεί χάρη σε έναν 77χρονο πρώην πράκτορα της SBU, που είχε δώσει τις συντεταγμένες στους Ρώσους.

Ο ίδιος τόνισε ότι πολλοί ακόμα πράκτορες της υπηρεσίας θεωρούν τον εαυτό τους Ρώσο. Μπορεί η γενιά που εργάστηκε για τις σοβιετικές υπηρεσίες να έχει βγει στη σύνταξη, αλλά λόγω των μεθόδων στρατολόγησης της SBU, πρώτοι υποψήφιοι ήταν οι γιοι τους και οι κόρες τους, οι οποίοι στελεχώνουν τώρα την υπηρεσία.

«Μεγάλωσαν με τις ίδες αξίες των γονιών τους. Η Ουκρανία έκανε το μεγάλο σφάλμα να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των βαλτικών κρατών μετά την ανεξαρτησία τους, που μεταρρύθμισαν σε βάθος τις υπηρεσίες ασφαλείας», πρόσθεσε ο Γιαχούν.

Κάποιοι πράκτορες έχουν συνεργαστεί με τους Ρώσους μετά από απειλές και εκβιασμούς, ενώ άλλοι είναι διπλοί πράκτορες, καθώς αυτοχαρακτηρίζονται ως Ρώσοι. «Μία γυναίκα στην SBU, γύρω στα 40, συνελήφθη επειδή ανέβαζε ρωσική προπαγάνδα στα social media.

»Φυσικά και υπήρχαν πάντα αληθινοί πατριώτες στην SBU αλλά ήταν μειοψηφία. Λίγο βελτιώθηκε η κατάσταση μετά τις 24 Φεβρουαρίου (όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι) και πλέον ο Ζελέσκι έχει καθαρίσει τα ανώτατα κλιμάκια, οπότε δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι έχουν πια πρόσβαση σε πολύτιμες στρατηγικές πληροφορίες. Ετσι τώρα, οι Ρώσοι στοχεύουν στα χαμηλότερα κλιμάκια», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...