460
Ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανώς αγχωμένος, το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 στη Βουλή, στη συζήτηση για το δημοψήφισμα. Η ιστορία θα επαναληφθεί; | Dimitri Messinis / SOOC

Οταν ο Αλέξης ζορίζεται, κάνει δημοψήφισμα

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 18 Φεβρουαρίου 2017, 20:27
Ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανώς αγχωμένος, το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 στη Βουλή, στη συζήτηση για το δημοψήφισμα. Η ιστορία θα επαναληφθεί;
|Dimitri Messinis / SOOC

Οταν ο Αλέξης ζορίζεται, κάνει δημοψήφισμα

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 18 Φεβρουαρίου 2017, 20:27

Κάπου εδώ φαίνεται ότι οι επιλογές και οι δυνατότητες ελιγμών της κυβέρνησης εξαντλούνται. Η στάση των δανειστών εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας είναι ξεκάθαρη και άκαμπτη: «Δεχθείτε τα μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση και να επιστρέψουμε στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αυτά είναι τα δεδομένα και φαίνεται πως για μία ακόμη φορά τα δεδομένα δεν αρέσουν στην κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιες πηγές διακινούν ένα ακραίο σενάριο: ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και ετοιμάζονται να παίξουν το χαρτί που θεωρούν ότι θα τους καταστήσει «παίκτες» στο μεγάλο παιχνίδι της αστάθειας που εξαπλώνεται σαν επιδημία σε ολόκληρη την Ευρώπη: την προκήρυξη ενός ακόμη δημοψηφίσματος.

Κυβερνητικές πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να εξαγγείλει ένα δημοψήφισμα ακόμη και την προσεχή Δευτέρα. Ομως δεν κρύβουν και ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει την αξιολόγηση σύντομα.

Με βάση αυτό και εφόσον όπως φαίνεται ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους, άλλο ένα στρατήγημα της κυβέρνησης μοιάζει να καταρρέει.

Τη στιγμή που από το Μέγαρο Μαξίμου, σχεδόν με πομπώδη τρόπο, διακινούσαν την άποψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σε σύγκρουση με την Ανγκελα Μέρκελ και ότι η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις θα φέρει μία αναγκαστική αλλαγή πολιτικής, η κυρία Μέρκελ «τα βρίσκει» με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάνρντ και παραπέμπουν τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο διάστημα μετά το 2018.

Κατά κάποιες πηγές η εξέλιξη αυτή είναι που έχει κόψει… σύριζα τα φτερά της κυβέρνησης, η οποία βλέπει ότι ακόμη και αν έκλεινε τώρα την αξιολόγηση, δεν θα είχε κανένα -έστω και εικονικό- αντάλλαγμα να «πουλήσει» στο εσωτερικό. Θα ήταν μία απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει κάτι έστω από την όποια εκλογική της επιρροή.

Την ίδια στιγμή, από φιλοκυβερνητικούς κύκλους διακινούνται πληροφορίες που θέλουν πρόσωπα όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης να εισηγούνται στον Πρωθυπουργό μία κίνηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με στόχο να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν ευρύτερη ομάδα πολιτών. Δεδομένης της γενικευμένης απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις όλων των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αναζητεί ένα νέο δίλημμα.

Ισως σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο εμφατικός τρόπος με τον οποίο ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιμένει στον ενδεχόμενο κίνδυνο ενός νέου δημοψηφίσματος. Κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι θα είχε ως αφετηρία την φιλοδοξία να απευθυνθεί ο Πρωθυπουργός σε μία ευρύτερη μάζα και ειδικότερα στο 30% και πλέον, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, θα νομιμοποιήσει μία ακραία και διχαστική επιλογή της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...