794
Ο Κλοπ αγκαλιάζει τον κεντρικό αμυντικό του και «κολώνα» της Λίβερπουλ τον Ολλανδό Βαν Ντάικ | REUTERS/Andrew Yates

Οταν η Λίβερπουλ συνάντησε τον Κλοπ

Sportscaster Sportscaster 27 Δεκεμβρίου 2019, 14:46
Ο Κλοπ αγκαλιάζει τον κεντρικό αμυντικό του και «κολώνα» της Λίβερπουλ τον Ολλανδό Βαν Ντάικ
|REUTERS/Andrew Yates

Οταν η Λίβερπουλ συνάντησε τον Κλοπ

Sportscaster Sportscaster 27 Δεκεμβρίου 2019, 14:46

«Δεν ασχολούμαστε καθόλου με τη διαφορά. Συγκεντρωνόμαστε κάθε φορά στο επόμενο παιχνίδι. Στα πέντε ματς που ακολουθούν, παίζουμε με Γουλβς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Εβερτον, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου φαίνεται πως έχει τελειώσει κάτι».

Μεσάνυχτα και κάτι (ώρα Ελλάδας) στο Λέστερ, ο Γιούργκεν Κλοπ είπε ό,τι θα έλεγε κάθε προπονητής στη θέση του για να κρατήσει τους παίκτες του προσγειωμένους. Μόνον η έπαρση μπορεί, πλέον, να στερήσει από τη Λίβερπουλ το τρόπαιο της Premier League, το οποίο έχει πλησιάσει όσο ποτέ άλλοτε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος, φίλος ή αντίπαλος, που να πιστεύει ότι ο ρεαλιστής, σεμνός, «γήινος» Γερμανός θα αφήσει μια τέτοια καταστροφή να συμβεί. Ολες οι επιτυχημένες ομάδες έχουν τον χαρακτήρα του εκάστοτε προπονητή τους.

Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος, η Λίβερπουλ να χάσει αυτόν τον τίτλο. Μετά την εμφατική της νίκη (4-0) στο «King Power», όπου η εξαιρετική εφετινή Λέστερ ήταν αήττητη μέχρι χθες, αύξησε τη διαφορά της στους 13 βαθμούς από τις «Αλεπούδες» και στους 14 από τη Μάντσεστερ Σίτι (που απόψε δοκιμάζεται στην έδρα της Γουλβς), έχοντας παίξει ένα ματς λιγότερο: αυτό με τη Γουέστ Χαμ (στο Λονδίνο), που αναβλήθηκε λόγω της συμμετοχής των «Κόκκινων» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ακόμη και στη χώρα των ποδοσφαιρικών θαυμάτων, όπου τίποτα δεν είναι απίθανο, μόνο μια ομάδα είχε «αέρα» 10 βαθμών (και πάνω) τα Χριστούγεννα, αλλά στο τέλος έχασε την Κούπα: η Νιούκαστλ του 1995-1996.

Αν μη τι άλλο, στο ντέρμπι κορυφής της Boxing Day θα περίμενε κανείς να δοθεί μάχη. Η Λέστερ είναι, εφέτος, καλύτερη και από τη σεζόν που της χάρισε το Πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ είχε μόλις επιστρέψει από το μακρινό ταξίδι στο Κατάρ, όπου έδωσε δύο απαιτητικούς αγώνες: με την πρωταθλήτρια Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, Μοντερέι, και με την πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Φλαμένγκο. Ολοι πίστευαν πως θα εμφανιζόταν κουρασμένη. Μεθυσμένη, από την κατάκτηση του τροπαίου. Εκείνη, όμως, μπήκε στο γήπεδο σαν αγριεμένο άτι, χάνοντας τρεις μεγάλες ευκαιρίες για γκολ στο πρώτο πεντάλεπτο του ματς.

Οι γηπεδούχοι δεν απείλησαν την εστία του Αλισον ούτε μια φορά στη διάρκεια της αναμέτρησης, ενώ οι παίκτες του Κλοπ δημιούργησαν 11 τελικές προσπάθειες. Ο Φιρμίνο (δύο γκολ) και ο Αλεξάντερ – Αρνολντ (ένα γκολ, δύο ασίστ) ήταν οι πρωταγωνιστές της 17ης νίκης της Λίβερπουλ σε 18 αγωνιστικές. Τίποτα δεν δείχνει ότι αυτή η ομάδα, που συμπλήρωσε 34 αγώνες στη σειρά χωρίς ήττα, μπορεί να χάσει σε μισό γύρο 14 βαθμούς περισσότερους από την πιο ανθεκτική αντίπαλό της.

Η μέρα που η Λίβερπουλ συνάντησε τον Κλοπ, τον Οκτώβριο του 2015, ήταν από τις πιο ευλογημένες της ζωής της. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο Γερμανός την οδήγησε σε δύο τελικούς Champions League, χαρίζοντάς της την έκτη της Κούπα με τα μεγάλα αφτιά. Επίσης, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και -για πρώτη φορά στην ιστορία της- το στέμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Επί των ημερών του «τρέχει» το μεγαλύτερο αήττητο σερί της στο αγγλικό πρωτάθλημα, εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό νικών (65%) στα χρονικά της στην Premier League, δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς πρωταθλήματος στο «Ανφιλντ» από τον Απρίλιο του 2017, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει αποκλειστεί, ακόμη, σε διπλά νοκ-άουτ παιχνίδια. Και τώρα καλπάζει προς τον τίτλο – απωθημένο της.

Ο Κλοπ την έχει, κιόλας, «σημαδέψει» όσο λίγοι προπονητές της στο παρελθόν. Η μορφή του έχει προστεθεί, ήδη, στην περίφημη «κόκκινη σημαία», δίπλα σε εκείνες του Μπιλ Σάνκλι, του Μπομπ Πέισλι, του Τζο Φάγκαν, του Κένι Νταλγκλίς και του Ράφα Μπενίτεθ. Αλλά δεν είναι μόνον αγωνιστικοί οι λόγοι για τους οποίους οι οπαδοί τον λάτρεψαν, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Λίβερπουλ. Ο Γερμανός εκφράζει τις αξίες του συλλόγου και στη ζωή, όχι μόνο στο γήπεδο. Ο χαρακτήρας του, η στάση ζωής του, ταίριαξε με την κουλτούρα των «Reds», με τρόπο καρμικό.

Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους (έως το 2024) τόσο πρόωρα. Εχουμε 2019 ακόμη, και το συμβόλαιο του Κλοπ με τη Fenway Sports Group έληγε το 2022. Δεν υπήρχε κανένας λόγος βιασύνης. Κανένας, εκτός από το ότι σύλλογος και προπονητής μοιάζουν… πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Το είπαν, με δικά τους λόγια, στις 13 Δεκεμβρίου: τη μέρα που έπεφταν οι υπογραφές. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερος από τον Γιούργκεν Κλοπ», εξήγησε η ιδιοκτήτρια εταιρεία. «Αν κάποιος θέλει να εργαστεί σε ένα ιδανικό περιβάλλον, θα το βρει στη Λίβερπουλ», σχολίασε ο προπονητής.

Εάν εξαντλήσει το συμβόλαιό του, ο Κλοπ θα γίνει ο μακροβιότερος τεχνικός των «Κόκκινων» μετά τον Μπομπ Πέισλι (1974-1983), τον δημιουργό του μύθου της ανίκητης Λίβερπουλ. Γιατί όχι; Οπως αποδεικνύεται, είναι κι αυτός μια «ταπεινή ιδιοφυΐα». Που δεν έφερε στο «Ανφιλντ» μόνον το «gegenpressing» και την υπόλοιπη ποδοσφαιρική του τεχνογνωσία, αλλά και την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση, την υπομονή, την αφοσίωση, τον σεβασμό, το πάθος του. Με την πληθωρική του προσωπικότητα άναψε, ξανά, τη φλόγα της πίστης στις καρδιές των παικτών και των οπαδών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...