362
Υγειονομικός εμβολιάζεται στη Μαδρίτη | REUTERS/Sergio Perez

Ορόσημο: Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το σύνολο των κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 08:45
Υγειονομικός εμβολιάζεται στη Μαδρίτη
|REUTERS/Sergio Perez

Ορόσημο: Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το σύνολο των κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 08:45

Oρόσημο για την παγκόσμια μάχη κατά της Covid-19 ήταν η Τετάρτη, καθώς οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλο τον πλανήτη.

Οι δόσεις που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως είχαν φθάσει τα 105 εκατ., έναντι 103,5 εκατ. διαγνωσμένων κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Μάικλ Χεντ, ερευνητής για θέματα παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, είπε πως το γεγονός ότι η ανθρωπότητα έχει τόσα εμβόλια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι μία τεράστια πρόοδος. «Το σημερινό ορόσημο δείχνει πόσο μακριά φτάσαμε και πόσο γρήγορα».

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται, η αύξηση των κρουσμάτων επιβραδύνεται. Αν και ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που μέσω των εντοπίζουν τα διαγνωστικά τεστ.

Η αύξηση των κρουσμάτων επιβραδύνεται χάρη στα συνεχιζόμενα lockdown και γενικότερα στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ σε λίγα μέρη ενδέχεται να αυξάνεται η φυσική ανοσία λόγω των πολλών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου East Anglia, ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων κορυφώθηκε παγκοσμίως στις αρχές Ιανουαρίου και έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα που είχε στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού διεθνώς, είναι και το πρώτο όπου ήδη εμφανίζονται ενδείξεις πως τα εμβόλια άρχισαν να μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλες χώρες, όταν φτάσουν σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Εκπρόσωπος της γερμανικής BioNTech δήλωσε αισιόδοξος ότι «στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιαστεί στον βιομηχανικό κόσμο όποιος θέλει να εμβολιαστεί».

Οσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι μέχρι στιγμής τα προϊόντα τους συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά, αν και ίσως λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής. Πάντως, διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα, αν χρειαστεί.

Παραμένει ασαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Οι έως τώρα επιβεβαιωμένες παραγγελίες εμβολίων Covid-19 εκτιμώνται σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δόσεις και από αυτές τα 5,3 δισεκατομμύρια αφορούν τις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το βρετανικό επιστημονικό ίδρυμα Wellcome Trust εκτιμά ότι πριν πριν από το 2023 ή ’24 δεν θα μπορούν να έχουν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ένα εμβόλιο στη διάθεσή τους, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...