305
Γήπεδο μπάσκετ που έχει μετατραπεί εμβολιαστικό κέντρο στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται εκατοντάδες εμβολιασμοί την ημέρα | REUTERS /Ammar Awad

Ισραήλ: Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό μολύνσεων κορονοϊού λόγω του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 20:16
Γήπεδο μπάσκετ που έχει μετατραπεί εμβολιαστικό κέντρο στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται εκατοντάδες εμβολιασμοί την ημέρα
|REUTERS /Ammar Awad

Ισραήλ: Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό μολύνσεων κορονοϊού λόγω του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 20:16

Μελέτες που έχουν γίνει στο Ισραήλ, αλλά και τα πρώτα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας, δείχνουν εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον Guardian, από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι ακόμη και τα πρώτα στάδια της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα, είναι πιθανό να έχουν μειώσει σημαντικά τις λοιμώξεις από Covid-19, αλλά και τις νοσηλείες σε νοσοκομείο.

Με έναν στους τρεις Ισραηλινούς να έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου, η χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία παγκόσμια ζωντανή δοκιμή για τα αποτελέσματα της ανοσίας του πραγματικού πληθυσμού στον κορονοϊό.

Στη χώρα γίνονται 200.000 δόσεις την ημέρα και το 70% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, μόνο 317 από τους 715.425 (0,4%) που είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου μολύνθηκαν στη χώρα.

Από αυτούς, οι 16 χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,002% του συνόλου των εμβολιασμένων.

Σε μία μικρότερης κλίμακας μελέτη που ανακοίνωσε μία από τις τέσσερις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), αυτή της Μακάμπι, από τους 136.000 Ισραηλινούς που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μόνο οι 31 μολύνθηκαν, σε σύγκριση με τις 6.500 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν σε μία ομάδα πολιτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση.

Σύμφωνα με την ΥΠΕ, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο ήταν 92% αποτελεσματικό, ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 95% που είχε ανακοινώσει η Pfizer.

Η χώρα έχει στόχο να εμβολιάσει όλα τα άτομα άνω των 16 ετών μέχρι το τέλος Μαρτίου και πιθανόν και νωρίτερα.

Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι τα δεδομένα του Ισραήλ είναι προκαταρκτικά και θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικά. Σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακά καλά και η οποιαδήποτε στατιστική απόκλιση δεν φαίνεται να είναι ικανή να αλλάξει ένα τόσο καλό τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...