604
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρότεινε την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε γερμανικά εργοστάσια | EPA / PEER GRIMM

Το εμβόλιο Sputnik V δίνει πόντους στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 17:58
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρότεινε την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε γερμανικά εργοστάσια
|EPA / PEER GRIMM

Το εμβόλιο Sputnik V δίνει πόντους στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 17:58

Εκπληκτος είναι όλος ο κόσμος από τις επιδόσεις του ρωσικού αντικορονοϊού εμβολίου Sputnik V έπειτα από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Ο ιστότοπος Ρolitico δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της έκπληξης, αφού διερωτάται πώς οι Ρώσοι τα κατάφεραν, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία, αν όχι και με προκατάληψη, όταν τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσαν, πρώτοι αυτοί απ’ όλους τους άλλους, ότι το σκεύασμά τους ενεκρίθη και κυκλοφορεί στη Ρωσία.

Με την ευκαιρία το Ρolitico σημειώνει και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να παγιδευτεί στη στρατηγική της για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τώρα που το Sputnik V «θα χαροποιήσει περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική», όπου κάποιες χώρες ήδη ενέκριναν την κυκλοφορία του. Γράφει κιόλας ότι «οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν συνεργάστηκε εξαρχής με τη Μόσχα προς όφελος της δημόσιας υγείας». Προεξοφλεί, δε, ότι η Γερμανία θα επιδιώξει συμμαχία με τον ρώσο παρασκευαστή για το εμβόλιο που έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 92%.

Με την Ουγγαρία (η οποία συμμετέχει στην ΕΕ αλλά νομίμως παρέκαμψε τους κεντρικά σχεδιασμένους κανόνες των Βρυξελλών) να έχει εγκρίνει το Sputnik V από τις 22 Ιανουαρίου και να έχει ήδη κάνει παραγγελίες, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αυτές πέριξ της Ενωσης, όπως είναι λόγου χάρη η Σερβία και η Λευκορωσία, τώρα θα ποντάρουν τα πάντα πάνω στο ρωσικό σκεύασμα λέει το Ρolitico, υπονοώντας ότι γεννάται και ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας και πολιτικής αποτελεσματικότητας για την Κομισιόν. («Κάποιοι πιστεύουν ότι η ΕΕ σπατάλησε χρόνο για πολιτικούς λόγους, έτσι έχασε έδαφος στον αγώνα καταπολέμησης του κορονοϊού και αποτροπής περισσοτέρων θανάτων».)

Με το ρεπορτάζ που έκανε στους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων των ευρωπαϊκών κρατών διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν θέλει να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο από μόνος του, κανείς δεν ήρθε καν σε επαφή με την ομάδα του Sputnik V. Το Ρolitico κατονομάζει τους συγκεκριμένους φορείς του Βελγίου, της Σλοβακίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Ολλανδίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ο λόγος της έλλειψης ενδιαφέροντος σε αυτή τη φάση έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για προϊόν βιοτεχνολογίας, συνεπώς αρμόδιος φορέας για να του χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας στην Ενωση είναι η κεντρική ευρωπαϊκή υπηρεσία για τα φάρμακα, η EMA.

Οι Ρώσοι από πλευράς τους, όπως εμφαντικά υπογραμμίζει το Ρolitico, διακινούν πληροφορίες ότι «διμερείς συνομιλίες» (δηλαδή της Ρωσίας με ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ) είναι εν εξελίξει, προφανώς ερήμην της Κομισιόν. Η Ουγγαρία μέχρι στιγμής έχει λάβει μικρές παρτίδες του ρωσικού σκευάσματος για χρήση σε κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ότι η πρώτη παράδοση και παραλαβή 40.000 δόσεων του Sputnik V ήταν θέμα ωρών.

Οι παρεμβάσεις-πιέσεις προς την Κομισιόν πληθαίνουν από πολιτικά πρόσωπα της Ενωσης, ώστε να επανεξεταστεί επειγόντως το Sputnik V από την ευρωπαϊκή υγειονομική γραφειοκρατία. Το πιο ηχηρό όνομα σε αυτόν τον κατάλογο πολιτικών προσώπων είναι του γερμανού υπουργού Υγείας Γιένς Σπαν. Σύμφωνα με το Ρolitico, η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησε το θέμα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφωνικώς , μάλιστα και σε μία πολύ προωθημένη εκδοχή του: του πρότεινε τα εμβόλια Sputnik V να παρασκευάζονται σε γερμανικά εργοστάσια…

Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, λέει το Ρolitico, είναι πότε θα εγκρίνει το Sputnik V η Ενωση. Πρόκειται για σκεύασμα που θα είναι πολύ φθηνότερο από τα αντίστοιχα εμβόλια τύπου mRNA των Pfizer/BioNTech και της Moderna, και θα στοιχίζει περί τα 10 δολάρια. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται η «λογική» θερμοκρασία διατήρησής του, στους -2 έως -8 βαθμούς Κελσίου. Αν το «πραγματικό ερώτημα» απαντηθεί ικανοποιητικά, τότε θα μας απασχολεί μόνο ένα ερώτημα, αγωνιώδες και αυτό: πόσα εμβόλια μπορεί να παραγάγει η Ρωσία σε συμπεφωνημένο χρόνο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...