597
Την Ολλανδία με το... κυάλι αναζητούν πλέον πολλές πολυεθνικές προκειμένου να «παρκάρουν» εκεί τα έσοδά τους | shutterstock

Ολλανδία, o μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 20:30
Την Ολλανδία με το... κυάλι αναζητούν πλέον πολλές πολυεθνικές προκειμένου να «παρκάρουν» εκεί τα έσοδά τους
|shutterstock

Ολλανδία, o μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 20:30

«Παρκάρετε τα χρήματά σας στην Ολλανδία. Εμπιστοσύνη, αποτελεσματικότητα, εχεμύθεια»: κάπως έτσι θα μπορούσε να προσελκύει μια δυνητική διαφήμιση τους επίδοξους επιχειρηματίες προκειμένου να κρύψουν τα έσοδα τους στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με την ιταλική Corriere, η βορειοευρωπαϊκή χώρα είναι αυτή όπου καταλήγουν τα περισσότερα «μαύρα» χρήματα παγκοσμίως, γεγονός που αυτοστιγμεί την καθιστά ως τον Νο1 μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο της υφηλίου.

Λόγω των ευνοϊκών οικονομικών ρυθμίσεων στο σύστημα της χώρας που εξασφαλίζουν είτε πολύ χαμηλή φορολόγηση είτε πλήρη φοροαποφυγή σε πολυεθνικούς ομίλους, εταιρείες όπως η Ikea, η Netflix, η Uber και η Google μπορούν να μετακινούν τα κέρδη απ’ όλο τον κόσμο μέσω των ολλανδικών θυγατρικών τους και είτε να τα «παρκάρουν» εκεί, είτε να τα διοχετεύουν σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική.

Πάνω από 195 δισ. ευρώ κατέληξαν το 2018 στην Ολλανδία, με την Ιρλανδία να ακολουθεί στην δεύτερη θέση με 174 δισ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση τα Νησιά Καϊμάν στην Καραϊβική με 102 δισ. ευρώ και την πρώτη πεντάδα των φορολογικών παραδείσων κλείνουν η Ελβετία και το Λουξεμβούργο με 95 και 91 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, μόλις λίγα 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση, από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός ιδιαίτερα αρνητικού απολογισμού της ευρωπαϊκής δράσης κατά των φορολογικών παραδείσων και του ξεπλύματος χρήματος.

Στη σχετική τους έκθεση οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – κυρίως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία  – δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν αλλαγές.

«Η Ευρώπη έχει σοβαρό πρόβλημα με το ξέπλυμα χρήματος και τη φορολογική απάτη. Έχουμε τη μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο ενοποιημένη αγορά στον κόσμο με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά ελάχιστη έως καθόλου εποπτεία σε διασυνοριακό επίπεδο και 28 διαφορετικές νομοθεσίες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φορολογική απάτη. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από ‘παραθυράκια’ τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν πολύ εύκολα για να νομιμοποιήσουν τεράστια ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως στην περίπτωση του σκανδάλου της Danske Bank, ή για τη δημιουργία εξαιρετικά κερδοφόρων συστημάτων φοροκλοπής όπως το CumEx. Χρειαζόμαστε αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, σκληρές κυρώσεις για τις τράπεζες που διευκολύνουν το οικονομικό έγκλημα και μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο της Europol», σχολιάζει ο δανός σοσιαλδημοκράτης Γέπε Κόφοντ, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες δεν έχουν τη δέουσα πολιτική βούληση διότι ενεργούν και οι ίδιες ως φορολογικοί παράδεισοι, προσφέροντας ιδιαίτερα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα σε πολυεθνικές.

Όπως σημειώνει μάλιστα η Corriere, «είναι παράδοξο για μια χώρα με τόσο “μαύρο” χρήμα, να προσπαθεί μέσω της συμμετοχής της στην Χανσεατική Ένωση να επιβάλει αυστηρότερους φορολογικούς κανόνες σε κράτη-μέλη όπως η Ιταλία».

Η «σπόντα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν μερικούς μήνες τα 10 κράτη της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη Χανσεατική Ένωση (Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία) πως η δανειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε χώρες που έχουν ανάγκη τα ευρώ, θα πρέπει να συνδεθεί με αυστηρότερα κριτήρια στο μέλλον απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Πάντως η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει από πέρυσι πως θέλει να παύσει η χώρα να θεωρείται ευρωπαϊκός φορολογικός παράδεισος, επισημαίνουν οι New York Times.

Τον Μάρτιο του 2018, το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή δέσμη μέτρων για την κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν είτε πολύ χαμηλή φορολόγηση είτε πλήρη φοροαποφυγή σε πολυεθνικούς ομίλους.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να επιβάλλεται φόρος στα κέρδη που μεταφέρονται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Επίσης, προτείνει να τιμωρούνται όσες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις αποκλίσεις στις νομοθεσίες διαφόρων χωρών για να εξασφαλίσουν διπλές φοροαπαλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...