462
Στην ηλεκτρονική μικροσκοπία φαίνεται, με πράσινο χρώμα, ο ιός του HIV πάνω στην επιφάνεια του κυττάρου | Centers for Disease Control and Prevention

Θεράπευσαν για δεύτερη φορά ασθενή με AIDS

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 10:36
Στην ηλεκτρονική μικροσκοπία φαίνεται, με πράσινο χρώμα, ο ιός του HIV πάνω στην επιφάνεια του κυττάρου
| Centers for Disease Control and Prevention

Θεράπευσαν για δεύτερη φορά ασθενή με AIDS

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 10:36

Ενας άνδρας που έπασχε από AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φέρεται να θεραπεύτηκε από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση προ τριετίας βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.

Ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV. Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι χρόνο αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα στο University College London, έκαναν την Τρίτη τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ενώ ταυτόχρονα, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε επιστημονικό συνέδριο στο Σιάτλ.

«Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτα», διαβεβαίωσε ο Γκούπτα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση», αν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για πλήρη θεραπεία». Οπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία».

Ο Ραβίντρα Γκούπτα, ιολόγος στο University College London, παρουσίασε τα αποτελέσματα της θεραπείας

Ο άνδρας αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Ρέι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.

Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016, οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσής του.

Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν γιορτάζει 10 χρόνια χωρίς AIDS, to 2017

Σύμφωνα με τους New York Times, σήμερα, οι επιστήμονες παρακολουθούν 38 ασθενείς μολυσμένους με HIV, στους οποίους έχει γίνει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών. Σε έξι από αυτούς, οι δωρητές δεν είχαν ανεκτικότητα στον HIV, ενώ στους υπόλοιπους 32, είχαν.

Ενας ακόμα από τους 38 ασθενείς, δεν έχει χρειαστεί να πάρει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά του ιού, εδώ και τέσσερις μήνες.

Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS. Η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους, συν το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32), που χαρίζει ανοσία έναντι του ιού. Ομως, ενδεχομένως, να καταφέρουν να βρουν νέες θεραπείες με βάση τα νέα δεδομένα.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.