1017
«Αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο κόσμους», λέει η Ολένα Ζελένσκα | REUTERS/Pedro Nunes

Ολένα Ζελένσκα: «Κρατάμε…»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2022, 09:00
«Αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο κόσμους», λέει η Ολένα Ζελένσκα
|REUTERS/Pedro Nunes

Ολένα Ζελένσκα: «Κρατάμε…»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2022, 09:00

Η Ουκρανία θα αντέξει τον ερχόμενο χειμώνα παρά το κρύο και τα μπλακ άουτ που προκαλούνται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, θα συνεχίσει να μάχεται σε αυτόν τον πόλεμο «μεταξύ δύο κόσμων», διότι «χωρίς νίκη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη». Τα μηνύματα αυτά έστειλε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, μιλώντας την Πέμπτη, ημέρα συμπλήρωσης εννέα μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στο BBC.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντέξουμε», διαβεβαίωσε την ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου Λάις Ντουσέ, ενώ οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε ένα καταφύγιο του Κιέβου για τη συνέντευξη. Εξω, το κρύο έχει αρχίσει να είναι τσουχτερό, ενώ τα κτίρια της ιστορικής πόλης κάθε τόσο σκοτεινιάζουν και «παγώνουν», καθώς η Μόσχα εξακολουθεί να στοχοθετεί το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, περιέγραψε η Ντουσέ.

Ωστόσο, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει «τόσες πολλές και τρομερές προκλήσεις, έχοντας δει τόσα πολλά θύματα, τόσες καταστροφές», τα μπλακ-άουτ «δεν είναι ό,τι χειρότερο» έχει υποστεί ο λαός, συνέχισε η σύζυγος του ουκρανού προέδρου, επικαλούμενη, μάλιστα, μια πρόσφατη δημοσκόπηση βάσει της οποίας το 90% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να υπομείνει δύο ή και τρία χρόνια με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου η χώρα να χαράξει τον δικό της δρόμο και να ενταχθεί στην ΕΕ.

Από την άλλη, «είναι εύκολο να τρέξεις έναν μαραθώνιο όταν ξέρεις πόσα χιλιόμετρα έχεις μπροστά σου». Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι Ουκρανοί δεν γνωρίζουν την απόσταση που πρέπει να διανύσουν σε αυτή την περιπέτεια και «μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», είπε.

Ευτυχώς «υπάρχουν κάποια νέα συναισθήματα που μας βοηθούν να κρατηθούμε», προσέθεσε και προέβλεψε ότι οι συμπολίτες της «θα γίνουν πιο δυνατοί εξαιτίας αυτού του πολέμου».

Ο προσωπικός τόνος δεν απουσίασε από τη συζήτηση που είχαν οι δύο γυναίκες. Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η οικογένεια του παραμένουν ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος των Ρώσων, συμπληρώνοντας ότι, για κάθε ενδεχόμενο, οι συναντήσεις μεταξύ τους είναι σπάνιες.

Κληθείσα να απαντήσει πότε ήταν η τελευταία φορά που εκείνη, ο σύζυγός της και τα παιδιά τους φάγανε όλοι μαζί, η Ολένα περιορίστηκε να πει ότι βρίσκονται «πολύ σπάνια». «Εγω ζω χωριστά με τα παιδιά μου, ο άντρας μου ζει στη δουλειά», ανέφερε και σχολίασε πως πιο πολύ τους έχουν λείψει τα «απλά πράγματα», όπως το να μπορεί να μοιραστεί μια στιγμή με τον σύζυγό της –τον οποίο σε άλλο σημείο αποκάλεσε και «καλύτερό της φίλο»– χωρίς να κοιτάνε την ώρα.

Οπως άλλαξε η ζωή όλων των Ουκρανών –σε περί τα 8 εκατ. ανέρχονται μόνο όσοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς–, το ίδιο συνέβη και με την καθημερινότητα της Ολένα Ζελένσκα, θύμισε το BBC, το οποίο ενέταξε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στον κατάλογό του με τις 100 Γυναίκες της Χρονιάς. Πέραν του ότι η οικογένεια χρειάστηκε να χωριστεί, η ίδια βρέθηκε να κρύβεται επί πολλούς μήνες σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες, μαζί με τα παιδιά της.

Η 44χρονη μητέρα επανεμφανίστηκε την Ημέρα της Μητέρας, στις 8 Μαΐου εφέτος για την Ουκρανία, έχοντας στο πλάι της την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν. Οι δύο γυναίκες είχαν δώσει το παρών σε ένα καταφύγιο εκτοπισμένων στη σχετικά ασφαλή πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας.

Την τρέχουσα περίοδο η ίδια συνεχίζει τις εμφανίσεις της, άλλοτε παρεμβαίνοντας σε εκδηλώσεις μέσω βιντεοσυνδέσεων και κάποιες φορές αυτοπροσώπως, ανέφερε επίσης το BBC.

Oταν τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου σηκώθηκαν όρθια για να χειροκροτήσουν, δύο φορές, την ουκρανική ηγεσία τον Ιούλιο, στο βήμα δεν βρισκόταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι –ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει εκτός της χώρας από την έναρξη του πολέμου– αλλά η σύζυγός του.

«Ημουν φοβισμένη», παραδέχθηκε η τελευταία, καθώς οι ομιλίες σε μεγάλο κοινό δεν είναι το δυνατό της σημείο. «Κατάλαβα όμως την αποστολή (που είχα)… Ηταν αδύνατο να αφήσω αυτή την ευκαιρία να χαθεί», σημείωσε. Η Ολένα Ζελένσκα υπήρξε η πρώτη ξένη Πρώτη Κυρία στην οποία δόθηκε το προνόμιο να απευθυνθεί στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ.

Στην ομιλία της αυτή, όπως και στις περισσότερες παρεμβάσεις της, η Ζελένσκα έκανε ειδική μνεία στα δεινά που δοκιμάζουν τα παιδιά της Ουκρανίας. Επιπλέον, ζήτησε την έγκριση των αμερικανών βουλευτών στην παράδοση όπλων στην πατρίδα της.

Μήπως έτσι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας –ένας τίτλος που επισήμως δεν συνοδεύεται από πολιτική εξουσία– ξεπέρασε κάποια όρια; Η ίδια απάντησε στην ερώτηση αυτή λέγοντας στο BBC ότι δεν επρόκειτο «περί πολιτικής»: «Είπα αυτά που έπρεπε να πω. Ζήτησα όπλα όχι για να επιτεθούμε αλλά για να μη σκοτώνονται τα παιδιά μας στα σπίτια τους».

Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Ολένα είχε λάβει τη πρωτοβουλία σύστασης μιας Συνόδου Κορυφής των Πρώτων Κυριών και Κυρίων. Εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο που έχει συνδράμει παιδιά τα οποία χρειάστηκε να αναζητήσουν θεραπεία για καρκίνο στο εξωτερικό, ή παρέχοντάς τους εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Μεταξύ άλλων, η Σύνοδος εξασφάλισε την πρόσβαση σε βιβλία στα ουκρανικά για τα εκατομμύρια γυναικών και παιδιών που βρέθηκαν εκτός συνόρων – οι πρώτες χωρίς τους συζύγους τους, οι οποίοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίοδο πολέμου.

Υπό το φως της ιδιότητας της ως επικεφαλής ανάλογων πρωτοβουλιών, η Λάις Ντουσέ ρώτησε τη Ζελένσκα αν έχει αντιληφθεί κάποια κόπωση μεταξύ των εταίρων του Κιέβου, εν μέσω των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δεν νιώθω ότι (οι σύμμαχοί μας) κουράστηκαν με εμάς. Ολοι καταλαβαίνουν ότι αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο κόσμους», απάντησε.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε αυτούς που τώρα βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους που περιμένουν την απελευθέρωση», επέμεινε, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των ισχυρισμών και των αποδεικτικών στοιχείων για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στις περιοχές από όπου πέρασαν οι δυνάμεις της Μόσχας. Και «αυτή δεν είναι πολιτική θέση του προέδρου ή της κυβέρνησης» αλλά «η θέση των Ουκρανών», έσπευσε να τονίσει.

«Ολοι καταλαβαίνουμε ότι χωρίς νίκη δεν θα υπάρξει ειρήνη. Θα ήταν μια ψεύτικη ειρήνη και δεν θα διαρκούσε για πολύ». Και νίκη σημαίνει «μια επιστροφή σε μια κανονική ζωή», η οποία τώρα μοιάζει να έχει μπει σε παύση, κατέληξε η Ολένα Ζελέσνκα.

Η πρώτη ερώτηση της δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου στην Πρώτη Κυρία ήταν: «Τι κάνετε;», για να λάβει την απάντηση, η οποία είναι ίδια για όλους τους Ουκρανούς, όπως είπε: «Κρατάμε».

Για πόσο καιρό όμως; Αυτή είναι μια ερώτηση που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, παρατήρησε η Λάις Ντουσέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...