718
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομιλούν στην πρόσφατη G20, στην Ινδονησία | Leon Neal/Pool via REUTERS

Οργή ΕΕ για ΗΠΑ: Αποκομίζετε τεράστια κέρδη από τον πόλεμο σε βάρος μας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 20:14
Ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομιλούν στην πρόσφατη G20, στην Ινδονησία
|Leon Neal/Pool via REUTERS

Οργή ΕΕ για ΗΠΑ: Αποκομίζετε τεράστια κέρδη από τον πόλεμο σε βάρος μας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 20:14

Εννέα μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αρχίσει και διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια διάσπασης του ενωμένου μετώπου της Δύσης. Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και πλέον κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι έχουν τεράστια κέρδη από τον πόλεμο, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν.

«Το γεγονός είναι ότι η χώρα που επωφελείται περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ, επειδή πωλούν περισσότερο αέριο και σε υψηλότερες τιμές και επειδή πωλούν περισσότερα όπλα», δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

Αντίστοιχα σχόλια έχουν κάνει πολλοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη οργή στην Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις, που απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το Κρεμλίνο, φυσικά, τρίβει τα χέρια του για τα πιθανά ρήγματα στο ενωμένο μέτωπο των Δυτικών συμμάχων εναντίον του.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική συγκυρία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico, υποστηρίζοντας ότι το διπλό χτύπημα από τη διατάραξη του εμπορίου λόγω των αμερικανικών επιδοτήσεων και των υψηλών τιμών ενέργειας κινδυνεύει να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της στήριξης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κοινή γνώμη αλλάζει σε πολλές χώρες της ΕΕ», προσέθεσε.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε πρόσφατα την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί, οι φίλοι μας,  λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο πάνω μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο σημείο έντασης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις και οι φόροι του Μπάιντεν, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στρέφουν το εμπόριο μακριά από την ΕΕ και απειλούν να καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Παρά τις επίσημες αντιρρήσεις της Ευρώπης, η Ουάσινγκτον δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι υποχώρησης.

Την ίδια στιγμή, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ωθεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και τα ενεργειακά αποθέματα να μειώνονται επικίνδυνα.

Καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, οι χώρες της ΕΕ στρέφονται στο αέριο από τις ΗΠΑ, αλλά η τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν τετραπλάσια από ό,τι πληρώνουν οι Αμερικανοί.

Επίσης, αναμένεται αύξηση στις παραγγελίες αμερικανικών όπλων από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχουν στείλει πολλά από τα δικά τους στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ δεν ήταν «φιλικές» και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδείξει περισσότερη «αλληλεγγύη» και να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Υπουργοί και διπλωμάτες από άλλες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοεί τον αντίκτυπο της οικονομικής πολιτικής της στους ευρωπαίους συμμάχους.

Οταν οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν με τον Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές αερίου των ΗΠΑ, στη συνεδρίαση G20 στο Μπαλί την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να μη γνωρίζει το θέμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο. Αλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η άγνοια των Αμερικανών για τις συνέπειες στην Ευρώπη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναγνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η ολοένα και πιο τοξική ατμόσφαιρα για τη δυτική συμμαχία. Οι διαπληκτισμοί είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσε ο Πούτιν, συμφώνησαν διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη διένεξη για τον νόμο του Μπάιντεν περί μείωσης του πληθωρισμού έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τους φόβους για έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο. Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την απάντησή τους την Παρασκευή, καθώς αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες συντάσσουν σχέδια για έκτακτες επιδοτήσεις, έτσι ώστε να σώσουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες από την κατάρρευση.

«Ο Νόμος Μείωσης του Πληθωρισμού είναι πολύ ανησυχητικός», ανέφερε η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας Λιέσιε Σρεναμάχερ. «Ο πιθανός αντίκτυπος στην Ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ μεγάλος».

«Οι ΗΠΑ ακολουθούν μια εγχώρια ατζέντα που είναι λυπηρά προστατευτική και κάνει διακρίσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τονίνο Πίκουλα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Politico, τόνισε ότι ο καθορισμός των τιμών για τους ευρωπαίους αγοραστές φυσικού αερίου αντανακλά τις αποφάσεις της ιδιωτικής αγοράς και δεν είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής ή δράσης των ΗΠΑ. «Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν υπάρξει διαφανείς και αξιόπιστοι προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε.

Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν συμφωνούν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάς πωλούν το φυσικό τους αέριο τέσσερις φορές πάνω», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. «Φυσικά, οι Αμερικανοί είναι σύμμαχοί μας, αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά μεταξύ των συμμάχων, πρέπει να το λέμε», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...